• Αναζήτηση
 • ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

  H κόντρα ΓΣΕΕ – ΠΑΜΕ…

  Στο «κόκκινο» βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Η κόντρα που έχει ξεσπάσει, με επεισόδια σε περιφερειακά Εργατικά Κέντρα (Πάτρα, Κατερίνη, Τρίκαλα, Φλώρινα, Κοζάνη κ.λπ.), συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ εκατέρωθεν εκτοξεύονται κατηγορίες και ύβρεις.Ü Η ΓΣΕΕ μιλά για «μεταφερόμενους τραμπούκους» που επιχειρούν να επιβάλουν τον «κομματικό τους σχεδιασμό» στη Συνομοσπονδία.Ü Το ΠΑΜΕ απαντά καταλογίζοντας στην πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ «υπονόμευση και το μπλοκάρισμα των εργατικών αγώνων» αλλά και «προσπάθεια νοθείας» στο επικείμενο συνέδριο.

  …και η τουριστική Καλαμάτα

  Οι σχέσεις των δύο μερών δεν ήταν ποτέ καλές. Ωστόσο οι τελευταίες εντάσεις και τα επεισόδια υποκρύπτουν ένα ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της χρονικής περιόδου: σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται – τώρα – οι εκλογικοί συσχετισμοί του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο στην Καλαμάτα.Ü Οι συνδικαλιστές -εκπρόσωποι που θα πάρουν μέρος σε αυτό και θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς στη νέα διοίκηση εκλέγονται τους τελευταίους μήνες σε αρχαιρεσίες των δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Εξ ου και τα σποραδικά επεισόδια που καταγράφονται στα Εργατικά Κέντρα της επαρχίας.Ü Οπότε η «εικόνα της ρήξης» αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο και να κορυφωθεί στο «τουριστικό θέρετρο της Καλαμάτας», όπως χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.

  Ραντεβού το 2019

  Είναι οριστικό. Για το 2019 μετατίθεται οποιαδήποτε κίνηση και συνολικά ο σχεδιασμός για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο κύβος ερρίφθη την εβδομάδα που πέρασε…
  Πικρός καφές…
  Τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα (σκίτσο) συνάντησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Καφέ (ΕΕΚ) για να του διαμαρτυρηθούν για τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο προϊόν που τρέχει από την αρχή του 2017 και έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στην αγορά (ανατιμήσεις, αύξηση λαθρεμπορίου, δυσκολία εξαγωγών κ.ά.). Σύμφωνα με την ΕΕΚ, ο φόρος που επιβαρύνθηκε και με τον αντίστοιχο ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοράς κατά 7% σχεδόν, ενώ έχει επιφέρει σημαντικές ανατιμήσεις, από 10% έως 25% περίπου, σε όλες τις  κατηγορίες του καφέ. Στον ελληνικό καφέ, που είναι μια από τις πιο οικονομικές επιλογές, η αύξηση της τιμής άγγιξε το 30%.

  …για τους Ελληνες

  Ο ΕΦΚ επιβαρύνει κατά 2 ευρώ/κιλό τον ωμό (πράσινο) καφέ, 3 ευρώ/κιλό τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό τον στιγμιαίο καφέ.Ü Οπως εξήγησαν στον υπουργό οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι ένα μέτρο που πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι Ελληνες καταναλώνουν πάνω από 3,5 δισ. κούπες καφέ ετησίως εντός σπιτιού και 1,6 δισ. κούπες καφέ εκτός σπιτιού. Με άλλα λόγια, η μέση κατανάλωση καφέ για τον Ελληνα είναι 1,6 κούπα ημερησίως, που για τους φανατικούς του καφέ μπορεί να φτάνει και τις 3-4 κούπες κάθε μέρα.

  Αλλαγή ατζέντας

  Τρία λιμάνια, της Κέρκυρας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων. Οι διαγωνισμοί για τις παραχωρήσεις θα ανοίξουν άμεσα, πολύ πριν από τις κάλπες του Μαΐου, και στόχος είναι να ολοκληρωθούν εντός του 2019. Απ’ ό,τι φαίνεται το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να κινηθεί μετά το «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης για την παρ’ ολίγον πώληση μισοτιμής της σύμβασης παράτασης του «Ελ. Βενιζέλος».

  Η αλλαγή έδρας…

  Μία μικρή σύγχυση έχει προκύψει στην επενδυτική κοινότητα από την απόφαση της Τιτάν να αλλάξει έδρα. Και αυτό γιατί η τσιμεντοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η καταστατική της έδρα θα είναι πλέον στις Βρυξέλλες και η διοικητική – άρα και φορολογική-  έδρα στην Κύπρο.Ü Στην Κύπρο πλέον θα γίνονται τα διοικητικά συμβούλια και οι γενικές συνελεύσεις της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ θα αλλάξει και η σύνθεση του ΔΣ με την τοποθέτηση κύπριων παραγόντων.

  …και τα οφέλη

  Τα κέρδη των θυγατρικών θα φορολογούνται στη χώρα που βρίσκονται τα εργοστάσια, όπως και τα μερίσματα. Το προνομιακό καθεστώς της φορολόγησης των μερισμάτων στην Κύπρο – είναι μηδενικό για τα πρώτα χρόνια – θα το καρπώνονται μόνο όσοι μέτοχοι-φυσικά πρόσωπα της Τιτάν δηλώσουν ως φορολογική έδρα την Κύπρο. Τα μέλη των οικογενειών Κανελλοπούλου – Παπαλεξοπούλου θα εξακολουθούν να φορολογούνται στην Ελλάδα.
  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk