• Αναζήτηση
 • ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αποκαλυπτικός Σόιµπλε

  Για την πρόσφατη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον νυν πρόεδρο της γερμανικής Βουλής και τέως υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα χρόνια των ελληνικών μνημονίων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (σκίτσο) μίλησε στη στήλη κορυφαίος τραπεζίτης. Οπως μας είπε, η συζήτηση γρήγορα πέρασε στα πολιτικά ζητήματα και στην άνοδο των ακραίων κομμάτων, κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς, στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. «Πώς γίνεται μετά από 20 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στη Γερμανία, τα παραδοσιακά κόμματα να χάνουν τη δύναμή τους;» ρώτησαν τον γερμανό πολιτικό οι τραπεζικοί. Η απάντησή του τούς εξέπληξε: «Ο λόγος της αντιδραστικής ψήφου δεν είναι το βιοτικό επίπεδο, αλλά η σύγκριση που κάνει κάθε τάξη με τις εισοδηματικά ανώτερες. Το κλίμα μού θυμίζει την περίοδο μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» τους είπε ο Γερμανός. Και όλοι έφυγαν προβληματισμένοι από τη συνάντηση.

  Περί φόρων…

  Οπως έγραψε η στήλη την περασμένη Κυριακή, και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προκύπτει ότι το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στις καθυστερήσεις πληρωμών οφειλών του Δημοσίου. Ü Ο επικεφαλής του Φραγκίσκος Κουτεντάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στο σχόλιό μας γράφοντας τα εξής:

  Ü «Οσον αφορά την υπερφορολόγηση, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λέξη καθώς στερείται επιστημονικής ακρίβειας και ορισμού. Η άποψή μας για το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι ότι βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της κατάταξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης αναφορικά με τα έσοδα από φόρους και εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ü Σε κάποιες κατηγορίες εσόδων όπως το εισόδημα φυσικών προσώπων και τις ασφαλιστικές εισφορές η χώρα μας είναι στις χαμηλές θέσεις ενώ στους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες βρίσκεται στην πρώτη θέση».

  …και πλεονασµάτων

  Στο δεύτερο σκέλος της ένστασής του για το πλεόνασμα υποστηρίζει: «Οσον αφορά την άποψη ότι η επίτευξη των πλεονασμάτων οφείλεται στις καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου, οφείλουμε να τονίζουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα. ÜΟ απλός και αντικειμενικός λόγος είναι ότι με το ακολουθούμενο σύστημα λογιστικής οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων, λογίζονται στον χρόνο που δημιουργήθηκαν και όχι στον χρόνο που θα πληρωθούν. Συνεπώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής προς ιδιώτες δεν βελτιώνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

  Τα συμπεράσματα δικά σας…

  Η Αχτσιόγλου…

  Εφη Αχτσιόγλου εναντίον όλων για τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τη στάση τής υπουργού Εργασίας λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του ποσοστού της αύξησης στον κατώτατο μισθό, αλλά και λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ü Η υπουργός «πήρε τ’ όπλο της» για να υπερασπισθεί την επόμενη  «προεκλογική παροχή» που αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, και από την οποία η κυβέρνηση προφανώς προσδοκά  εκλογικά οφέλη, αφού τονίζει το φιλολαϊκό της προφίλ.

  …η ΝΔ

  Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ έβαλε εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη, αλλά και κατά του ΣΕΒ. Αμφισβήτησε την εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προτίθεται να καθιερώσει «αύξηση μισθών διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ», λέγοντας ότι τη διαδικασία αύξησης την έχει – ήδη – δρομολογήσει η κυβέρνηση και θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου. Συνεπώς ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας «σύρθηκε – εκ των υστέρων – στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης».

  …και ο ΣΕΒ

  Ταυτοχρόνως κατήγγειλε τον ΣΕΒ ότι «δεν είναι θερμός» για αύξηση των κατώτατων αμοιβών και αποκάλυψε ότι οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών θέλουν να αποφύγουν τις αυξήσεις. Ü Είπε μάλιστα ότι εναλλακτικά οι εργοδότες προτείνουν «αναιμικές αυξήσεις» που δεν ξεπερνούν το 1% έως 2%. Με τον τρόπο αυτόν παραβίασε τη διαδικασία αποκαλύπτοντας τις προτάσεις των εργοδοτών προτού καν ολοκληρωθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων στο τέλος Δεκεμβρίου.

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk