ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ερχεται το ψηφιακό ευρώ
Τον Ιανουάριο η Κριστίν Λαγκάρντ (σκίτσο) είχε δηλώσει ότι η Ευρωτράπεζα συνεχίζει να μελετά τον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και προέβλεψε ότι σε μια πενταετία θα έχει δημιουργηθεί το ψηφιακό ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η απόφαση για να ξεκινήσουν οι διεργασίες για το ευρωπαϊκό κρυπτονόμισμα είναι ζήτημα μηνών. Διότι οι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι θα προστατεύσει την ιδιωτικότητά τους.
Το Χαλλούμι ή Hellim
…ενώνει την Κύπρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων σχετικά με μια σημαντική κυπριακή κληρονομιά: το Χαλλούμι – Halloumi ή Hellim, προκειμένου να ξεπεράσει το πολιτικό κυπριακό αδιέξοδο. Οπως ανακοίνωσε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, η οποία είναι επίσης αρμόδια για τη στήριξη για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος:
1. Η Επιτροπή καταχωρίζει το Χαλλούμι – Halloumi ή Hellim ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν την ονομασία από την απομίμηση και την αντιποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο το Χαλλούμι που παράγεται στην Κύπρο επιτρέπεται πλέον να φέρει την καταχωρισμένη ονομασία, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη νήσο. Η καταχώριση επιτρέπει στους παραγωγούς του εμβληματικού κυπριακού τυριού, πασίγνωστου σε όλο τον κόσμο για τη χαρακτηριστική υφή και εμφάνισή του (διπλωμένο) να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.
2. Για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ώστε να επωφεληθούν πλήρως από την προστασία, η Επιτροπή επιτρέπει στο προϊόν ΠΟΠ να διασχίζει την Πράσινη Γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι το τυρί και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται πληρούν όλα τα πρότυπα της ΕΕ για τη δημόσια υγεία.
****
Την απόφαση χαρακτήρισε ιστορική για την πατρίδα της και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου καθώς η ΕΕ υλοποιεί την κοινή αντίληψη για το Χαλλούμι που επιτεύχθηκε το 2015 και θα εφαρμοστεί προσωρινά και εν αναμονή της επανένωσης της Κύπρου.
Ευκολόπιστοι…
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη στάση της κινεζικής Fosun σε σχέση με το σκάνδαλο της Folli Follie. Σημειώνεται πως οι Κινέζοι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο το 2018 οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως πείστηκαν από τις εξηγήσεις της οικογένειας ότι όλα είναι εντάξει και μάλιστα προέβησαν σε επιπλέον αγορές μετοχών καθώς ο τίτλος είχε δεχτεί μεγάλη πίεση. Για αυτό και αύξησαν το ποσοστό τους από 14% σε 16%. Σήμερα απέχουν από κάθε διαδικασία και ούτε στις συνελεύσεις για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης δίνουν το «παρών».
****
Αυτό που έχουν κάνει είναι να μηνύσουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου για ψευδή οικονομικά στοιχεία που τους παρείχαν. Για να αποκτήσουν αυτό το 16% που σήμερα δυστυχώς δεν αξίζει κάτι ξόδεψαν πάνω από 130 εκατ. ευρώ.
Διά Βίου Μάθηση
στο ΕΜΠ
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε την ίδρυση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης το οποίο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης αποφοίτων ΕΜΠ και άλλων επιστημόνων αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό και τις υποδομές του κορυφαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας. Οπως διαβεβαιώνει ο αντιπρύτανης Ερευνας και Εκπαίδευσης κ. Ι. Χατζηγεωργίου με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Ιδρυσης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το κέντρο θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

