Το φόρουμ της ΔΕΘ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μόνο ο Μεγάλος Πόλεμος και τώρα ο κορωνοϊός κατάφεραν τότε να ακυρώσουν και σήμερα να αλλάξουν τις δραστηριότητες της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοίνωσε συγκινημένος ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας «η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Ομως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει».
Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο στο Βελλίδειο, θα εγκαινιαστεί ουσιαστικά ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και συζητήσεις υπουργών με επιχειρηματίες και παραγωγικούς φορείς, το οποίο θα μπορούν να παρακολουθήσουν live μόνο λίγοι επίσημοι προσκεκλημένοι, αλλά διαδικτυακά όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην πολιτική και την οικονομία.
Η εκθεσιακή δραστηριότητα θα συνεχιστεί μόλις το επιτρέψουν οι ειδικοί…
Οι… βαλίτσες
του κ. Τσακλόγλου…
Δεν είμαι βέβαιος αν ο Πάνος Τσακλόγου (φωτογραφία) προτιμούσε τη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή μία εκ των θέσεων υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά σημασία έχει ότι αποδέχθηκε την τιμητική, ομολογουμένως, πρόταση Μητσοτάκη και είναι μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ.
Τι λοιπόν μας φέρνει, ο κ. Τσακλόγλου; Οπως είπε στη σεμνή τελετή τοποθέτησής του δίνοντας το στίγμα του «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ακαδημαϊκών ότι οι εξελίξεις στο πεδίο των κοινωνικών ασφαλίσεων ήταν στενά συνδεδεμένες με τη δεκαετή κρίση που βίωσε η χώρα μας. Σε αυτή τη δεκαετία έχουν γίνει πολλές επώδυνες αλλά αναγκαίες αλλαγές.
Ομως, αρκετά έχουν ακόμα να γίνουν, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά ως προς τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος».
Για περισσότερες πληροφορίες όποιος ανατρέξει στην έκθεση Πισσαρίδη, την οποία προσυπογράφει ως μέλος της επιτροπής, θα διαπιστώσει ότι η κεντρική ιδέα είναι η μετάβαση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (όσες εισφορές επιλέξεις να πληρώνεις, τόση επικουρική θα περιμένεις) κι από τον ΕΦΚΑ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
…και η καυτή καρέκλα
Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη υπουργική καρέκλα είναι… καυτή. Θα θυμούνται ότι τις ίδιες απόψεις υποστήριζε και ο προκάτοχός του Νότης Μηταράκης, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν τα… έσπασε με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.
Ο κ. Τσακλόγλου είναι όμως συναισθηματικός. Οταν πήγε στο υπουργείο θυμήθηκε και δήλωσε δημόσια ότι «την περίοδο 2012-2014 που ήμουν πρόεδρος του ΣΟΕ είχα άριστη συνεργασία με τον τότε και νυν υπουργό, Γιάννη Βρούτση, αλλά και σημαντικά στελέχη του υπουργείου τόσο πολιτικά, την κυρία Αννα Στρατινάκη, όσο και υπηρεσιακά». Χάρηκε δε που συνάντησε νέα στελέχη και αναφέρθηκε σε μία από τις καλύτερες φοιτήτριές του, την κυρία Παυλίνα Καρασιώτου.
Εισαγόμενοι εργάτες
και… κορωνοϊός
Τελικά δεν μας βγήκε σε καλό η απόφαση να ανοίξουν χωρίς τεστ για τον κορωνοϊό τα σύνορα για του εισαγόμενους εργάτες γης από βαλκανικές χώρες που όπως αποδείχθηκε απασχολούνται και σε βιομηχανίες τροφίμων της Βόρειας Ελλάδας.
Δεν φθάνει όμως η καλή πρόθεση των υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μάκη Βορίδη που στις αρχές Ιουλίου άνοιξαν τα σύνορα για να καλύψουν τις ανάγκες των ελλήνων αγροτών σε εργατικό δυναμικό και να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, για να πούμε ό,τι έγινε έγινε.
Με εγκύκλιο που εξεδόθη στις αρχές Αυγούστου ανανέωσαν έως 90 ημέρες το δικαίωμα παραμονής στη χώρα των μετακλητών εργατών γης που εισήλθαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Από τους ενδιαφερομένους τα υπουργεία ζητούσαν να υποβάλουν σχετική αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη που θα τους απασχολήσει. Μήπως πρέπει να τους ζητηθεί και τεστ για τον κορωνοϊό;
Τρεις στον «Ηρακλή»
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το τρίτο κατά σειρά πιστωτικό ίδρυμα που κατάθεσε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων «Ηρακλής».
Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας με την κωδική ονομασία «Phoenix», συνολικής λογιστικής αξίας €1,9 δισ., προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Η αφαλάτωση…
Οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού νερού που λειτουργεί με ευθύνη της η Watera Ελλάς, θυγατρική της εισηγμένης Unibios στην Πάτμο, στους Αρκιούς και στο Καστελλόριζο, συμπλήρωσαν τις μέρες αυτές την παραγωγή 1.000.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Οπως αναφέρει η εταιρεία, «οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν από την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018 αντίστοιχα καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων και επισκεπτών των ακριτικών αυτών νησιών συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε αυτά».
…και τα δυσβάσταχτα κόστη
Εκτός όμως από την επάρκεια σε νερό που έχουν τα νησιά, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εξοικονομήσει περί τα 10 εκατ. ευρώ από τα μεταφορικά που θα κατέβαλλε στα υδροφόρα πλοία, τα οποία πριν γίνουν οι μονάδες αφαλάτωσης τροφοδοτούσαν με νερό τα νησιά. Εκτός από το μεγάλο κόστος, τα υδροφόρα πλοία είχαν μικρή μεταφορική ικανότητα και η έγκαιρη παρουσία τους στα νησιά εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες. Οι κάτοικοι των νησιών έχουν βιώσει αυτές τις δυσλειτουργίες και είναι απορίας άξιο πώς σε μεγάλα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση και αυξημένες ανάγκες σε νερό οι δήμαρχοι αντί να μεγαλώνουν τις υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης εξακολουθούν και δίνουν δουλειές στις τοπικές υδροφόρες.
Η αναγνώριση
της Sunlight
Ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες μπαταριών στον κόσμο τοποθετεί το Reuters την ελληνική Sunlight του Ομίλου Γερμανού.
Σε ρεπορτάζ για τις ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής μπαταριών που εστιάζουν επιτυχώς σε τεχνολογίες λιθίου για την αποθήκευση ενέργειας, αξιοποιώντας τα «πράσινα» πακέτα στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΕ από την πανδημία κορωνοϊού σημειώνει ότι το εργοστάσιο της Sunlight είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου για AGVs (αυτόματα οχήματα χωρίς οδηγό για βιομηχανική χρήση) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και πλέον στρέφεται σε τεχνολογίες λιθίου και εξειδικευμένες αγορές. Οπως αναφέρει ο CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας «η δημιουργία ευρωπαϊκών κολοσσών μπαταρίας είναι ακόμη εφικτή. Χρειάζεται απλά να τρέξουμε, να καλύψουμε έδαφος και να καινοτομήσουμε ταχύτερα από άλλους».

