Τους ξέχασαν;

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Στην αναμονή βρίσκονται περισσότεροι από 480.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο που είτε δεν μπορούσαν να ασκήσουν δραστηριότητα ύστερα από κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω της υγειονομικής κρίσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση, ούτε καν εκδήλωση πρόθεσης καταβολής του εν λόγω επιδόματος από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο ηλεκτρονικός τζόγος…
Τα τελευταία χρόνια ο νόμιμος διαδικτυακός τζόγος εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 τα κέρδη προ εισφορών (GGR) του κλάδου που προκύπτουν αν από τα πονταρίσματα αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών διαμορφώθηκαν στα 437 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 11% σε σχέση με το 2018, και ξεπέρασαν τα GGR των καζίνων, των λαχείων και του ιπποδρόμου που αθροιστικά ήταν 430 εκατ. ευρώ.
Το 2020 μπήκε πολύ δυνατά, με ρυθμούς αύξησης 40%. Τον Ιανουάριο έφτασαν τα 51 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο τα 46 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκε και ο Μάρτιος, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες έπαυαν σταδιακά, ενώ τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν πτώση 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
…η δυναμική…
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ηλεκτρονικός τζόγος ίσως είναι από τους ελάχιστους κλάδους που θα καταφέρει στο σύνολο του 2020 να σημειώσει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2019. Εκτός από τα χαμηλά ποσοστά πτώσης στη διάρκεια της καραντίνας, το γεγονός ότι οι αθλητικές δραστηριότητες επανεκκινούν τον Ιούνιο και θα διαρκέσουν έως και τις αρχές Ιουλίου θα δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή εσόδων, αφού το περυσινό αντίστοιχο διάστημα δεν υπήρχαν σημαντικά αθλητικά events.
…και τα
προσδοκώμενα έσοδα
Πρόκειται για μια αγορά ρυθμισμένη με κανόνες και αυστηρό έλεγχο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων κ. Βαγγέλη Καραγρηγορίου (φωτογραφία). Γι’ αυτό και εν όψει της αδειοδότησης του κλάδου από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν εκτός από τους υφιστάμενους παρόχους και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου από τις άδειες να προσεγγίσουν τα 80 εκατ. ευρώ.
Καιρός για έργα
Με τα επιτόκια να παραμένουν κοντά στο μηδέν επί μακρόν οι κεντρικές τράπεζες θα γίνονται «όλο και λιγότερο παρεμβατικές», δήλωσε στο BBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (επί Κλίντον) Λάρι Σάμερς. Ο διάσημος και ως καθηγητής Οικονομικών (στο Χάρβαρντ) Σάμερς, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και εσχάτως εκλήθη να στελεχώσει την Επιτροπή Σοφών που συνέστησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θεωρεί ότι το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και της εξόδου από την ύφεση θα αναλάβουν οι κυβερνήσεις με τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα ακολουθήσουν και τις δημόσιες επενδύσεις που θα κάνουν.
Πού θα πάνε τα λεφτά
Δεν θεωρούν μόνο οι Δημοκρατικοί και οι «σοσιαλίζοντες» ότι εν προκειμένω οι κυβερνήσεις θα έχουν το πάνω χέρι. Ο βρετανός οικονομολόγος Τζέραλντ Λάιονς, παλαιός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον και φανατικός οπαδός του Brexit, επισήμανε ότι «τα χαμηλά επιτόκια επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δανειστούν φθηνά για να χρηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα». Πάντως ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ ελ Εριάν τόνισε στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC ότι τα τρισεκατομμύρια που θα ρεύσουν στην αγορά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν παυσίπονα. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν μακρά στόχευση στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Φοβάμαι μήπως στο τέλος κερδίσουμε τον πόλεμο αλλά αποτύχουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη».

