Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται μιας χαμηλής έντασης, πλην όμως ανησυχητική, αναζωπύρωση κρουσμάτων. Δεδομένου δε ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχει αποτελέσει «κόκκινη ζώνη» εν μέσω πανδημίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα, παρότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν σχεδόν… αδειάσει από ασθενείς που είχαν αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές έπειτα από λοίμωξη COVID-19. Ειδικότερα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μόλις 9 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και για το γεγονός ότι κατά τον μήνα του Ραμαζανιού τηρήθηκαν τα αυστηρά μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις της πολιτείας, γεγονός όμως που φαίνεται ότι δεν ίσχυσε και στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας.
Συνυπολογίζοντας δε ότι την περασμένη Τρίτη εντοπίστηκαν συνολικά 12 θετικοί ταξιδιώτες σε μία μόνο πτήση εξωτερικού (και συγκεκριμένα από την Ντόχα), γίνεται πλέον σαφές ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι εύκολο να ανατραπεί εάν επέλθει μια περίοδος χαλάρωσης.
Εκτακτη διάσκεψη
Για το θέμα αυτό έγινε άλλωστε και έκτακτη διάσκεψη αργά το βράδυ της Τετάρτης υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και τον δήμαρχο Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.
Υπό τις εξελίξεις αυτές κρίθηκε απαραίτητο να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για προληπτικούς λόγους από συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, ώστε να χαρτογραφηθούν οι τυχόν… κρυφές διαδρομές του ιού που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο ντόμινο.
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκε θετικό κρούσμα στη κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Παιονίας στο Κιλκίς. Πρόκειται για μια έγκυο γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται στο τοπικό νοσοκομείο, ενώ η δομή τέθηκε σε καραντίνα. Μάλιστα, διενεργήθηκαν 500 τεστ (συγκεκριμένα στο 30% του πληθυσμού της δομής), ώστε να διαπιστωθεί τυχόν διασπορά και σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Παιονίας, Κώστα Σιωνίδη, μπήκε προσωρινό λουκέτο (την Τρίτη θα επαναλειτουργήσουν) σε έξι σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν και προσφυγόπουλα.
Παράλληλα, το ίδιο βράδυ μια ακόμη γυναίκα – η οποία διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της – βρέθηκε θετική με τη λοίμωξη COVID-19 στον Βόλο. Η γυναίκα εμφάνισε επίμονο πυρετό, γι’ αυτό και απευθύνθηκε σε ιδιωτική κλινική της πόλης, όπου υποβλήθηκε σε τεστ. Θετικός στον ιό – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι και ο σύζυγός της, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Ενα κομβικό κομμάτι του παζλ της μετάδοσης πιθανόν να είναι και το πρόσφατο ταξίδι τους στα Τρίκαλα για να συναντήσουν έναν φίλο τους από τη Γερμανία.
Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου συνιστά «ισχυρά» την αποφυγή ταξιδιών «εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή».