Σε ελεύθερη πτώση
Αμεσα εξαρτημένη από τα κίνητρα που παρέχουν ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ, η αγορά αυτοκινήτου ταλαιπωρείται εκ νέου από την Covid-19
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Παρά την «ενθαρρυντική» μονοψήφια (-5,7%) πτώση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τα δυσάρεστα ποσοστά του Αυγούστου επανέφεραν στο προσκήνιο τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύοντας με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διατήρηση της αγοράς σε αποδεκτά, για την εποχή που ζούμε, επίπεδα.
Τον προηγούμενο μήνα η μείωση των πωλήσεων άγγιξε το -18,1%, με την Κύπρο να είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ με θετικό (+14,1) πρόσημο και τις μεγάλες αγορές να χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 32%.
Αν και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο 6.123.852 καινούργια αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν στους δρόμους των χωρών-μελών της, η σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καταδεικνύει έλλειμμα σχεδόν 2,9 εκατομμυρίων πωλήσεων, μέγεθος που αιφνιδιάζει τους αναλυτές του κλάδου οι οποίοι εκτιμούσαν πως μετά το lockdown των εργοστασίων την περασμένη άνοιξη η πορεία της αγοράς έως το τέλος της εφετινής χρονιάς θα ήταν πτωτικά ελεγχόμενη.
Ο ρόλος των κινήτρων
Το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία εφάρμοσε έως τα τέλη Ιουλίου ένα έκτακτο αλλά γενναίο πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών οχημάτων προσφέροντας 5.000 ευρώ σε κάθε αγοραστή καινούργιου αυτοκινήτου, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η παροχή κινήτρων για την απομάκρυνση ρυπογόνων και ανασφαλών αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας από τους δρόμους αποδίδει, ωφελώντας παράλληλα την πραγματική οικονομία σε χώρες όπου κατασκευάζονται αυτοκίνητα και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.
Στη λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος η γαλλική αγορά εμφάνισε τον Αύγουστο μείωση πωλήσεων κατά 20%, με τη συνολική πτώση της το πρώτο οκτάμηνο να βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο της ΕΕ (-32%). Την ίδια στιγμή, αυξάνονται διαρκώς οι χώρες-μέλη που δίνουν κίνητρα για την απόκτηση «καθαρών» αυτοκινήτων ενισχύοντας έτσι έμμεσα τις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην προσθήκη αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών εκδόσεων στην γκάμα τους. Η συγκεκριμένη τακτική θεωρείται ότι αποτελεί την ιδανική παράκαμψη στο μόνιμο πρόβλημα μιας επιπλέον απευθείας ενίσχυσης των αυτοκινητοβιομηχανιών με ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια, ζήτημα που ταλαιπωρεί κυρίως την κυβέρνηση της Γερμανίας στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης.
Ετσι, η μία μετά την άλλη οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη «προσθέτουν νέα βαγόνια στον συρμό της ηλεκτροκίνησης» επιχειρώντας να μειώσουν το συντομότερο δυνατό τον μέσο όρο εκπομπών ρύπων των στόλων τους ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα που συνεπάγεται η υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων.
Ορια τα οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε σαφές, μιλώντας την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αυστηροποιηθούν επιπλέον κατά 15% μειώνοντας έτσι έως το τέλος του 2030 τις εκπομπές ρύπων κατά 55% σε σχέση με εκείνες του 1990, από 40% που είχε τεθεί αρχικά ως στόχος.
Ειδικότερα για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε υπηρεσιακό έγγραφο της ΕΕ το οποίο διέρρευσε στον γερμανικό Τύπο προτείνεται και νέα μείωση από την αρχικά προγραμματισμένη ύψους 37,5% για τις εκπομπές ρύπων που θα ισχύουν το 2021.
Τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ερικ-Μαρκ Χουιτέμα, γενικού διευθυντή της Ενωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA), ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «…οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΕ πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή όχι μόνο στόχους αλλά και τις απαιτούμενες υποστηρικτικές στρατηγικές για όλους τους τύπους οχημάτων, χωρίς τις οποίες αυτοί οι στόχοι απλά δεν θα είναι εφικτοί».
Εναρξη πωλήσεων στις 22 Σεπτεμβρίου για το Opel Mokka
Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Russelsheim η επίσημη παγκόσμια
πρεμιέρα (με την παράλληλη ανακοίνωση των τιμών του και την έναρξη των πωλήσεων) της νέας γενιάς του γερμανικού SUV, το οποίο θα διατίθεται ταυτόχρονα τόσο με κινητήρες βενζίνης (100 και 130 ίππων) και πετρελαίου (110 ίππων) όσο και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και απόδοση 100 kW (136 ίππους).
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία λήψης παραγγελιών στην Ελλάδα.
Πρεμιέρα στην Ιαπωνία για το νέο sportscar
Το πράσινο φως για την είσοδό του στη γραμμή παραγωγής περιμένει πλέον το νέο πρωτότυπο της ιαπωνικής εταιρείας με την ονομασία Z Proto που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στη Yokohama. To νέο μέλος της δυναστείας σπορ αυτοκινήτων με το διακριτικό Z υιοθετεί μια σειρά σχεδιαστικών λεπτομερειών που παραπέμπουν στο παρελθόν της φίρμας αλλά και το αυθεντικό κίτρινο χρώμα που αποτελούσε κοινή επιλογή για τα «αυθεντικά» 240Ζ και 300ΖΧ της δεκαετίας του 1990.Με μήκος 4,38, πλάτος 1,85 και ύψος μόλις 1,31 μέτρα θα εξοπλίζεται με V6 twin turbo κινητήρα βενζίνης, η ισχύς του οποίου θα μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου έξι ταχυτήτων, «πατώντας» σε τροχούς 19 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 255/40 μπροστά και 285/35 πίσω. Στο απολύτως οδηγοκεντρικό εσωτερικό του δεσπόζουν η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής 12,3 ιντσών, τα τρία προσανατολισμένα στον χειριστή του όργανα στην κορυφή του ταμπλό και ο κοντός επιλογέας ταχυτήτων. Ωστόσο οι φίλοι των σπορ αυτοκινήτων στην Ευρώπη δεν θα έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν καθώς λόγω των αυστηρών περιορισμών στις εκπομπές ρύπων που ισχύουν στην Γηραιά Ηπειρο η Nissan απέκλεισε την εισαγωγή του σε αυτή, προορίζοντάς το επισήμως για τις ΗΠΑ και βέβαια την Ιαπωνία, από την οποία θα «ταξιδέψει» στη Βρετανία μέσω ανεξάρτητων εισαγωγέων οι οποίοι είθισται να εκμεταλλεύονται εμπορικά την κοινή, δεξιοτίμονη, ιδιαιτερότητα των δύο χωρών.

