Σε δεινή θέση η Ford στην Ευρώπη
Η ραγδαία μείωση των πωλήσεων κρίσιμωνγια την ευρωπαϊκή αγορά μοντέλων της και οι αυστηρές προδιαγραφές ρύπων αναδεικνύουν το πρόβλημα της «μπλε οβάλ» φίρμας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το κατάλληλο μείγμα μέτρων που θα αναστρέψει τη δυσάρεστη εικόνα η οποία έχει διαμορφωθεί για αυτήν στη Γηραιά Ηπειρο αναζητεί η ηγεσία της Ford Motor Co. προσβλέποντας στην επίτευξη μιας βιώσιμης κερδοφορίας που αποτελεί το διαχρονικό ζητούμενο για αυτήν. Ωστόσο παρά το θετικό πρόσημο της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αδυνατεί να αποκομίσει οφέλη εκμεταλλευόμενη την ευρεία γκάμα μοντέλων και εκδόσεων που διαθέτει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το 2018 εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 3,7% και το χειρότερο δεν φαίνεται να είναι αυτό.
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της διακοπής των πωλήσεων τόσο του μικρότερου πολυμορφικού B-Max όσο και του μεσαίου C-Max, την Τετάρτη 5 Ιουνίου δημοσιοποιήθηκε η πρόθεσή της να περιορίσει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες τις πωλήσεις και του πολλά υποσχόμενου Edge. Το καναδικής κατασκευής SUV που παρουσιάστηκε το 2016 αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές ένα ακόμα δείγμα άστοχων υπολογισμών εκ μέρους της Ford, η οποία επεδίωξε πωλήσεις 25.000-30.000 μονάδων ετησίως στην Ευρώπη. Η πραγματικότητα ωστόσο διέψευσε τις προσδοκίες, καθώς το 2017 διατέθηκαν 16.094 Edge και το 2018 μόλις 9.554 μονάδες. Η απόκλιση είναι τεράστια και σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται στη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων μοντέλων και αυτής της κατηγορίας – των μεσαίου μεγέθους SUV – στην Ευρώπη. Το Edge άλλωστε διατίθεται στη Γηραιά Ηπειρο αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες, καθιστώντας ασύμφορη για το κοινό την απόκτησή του, καθώς αυτό θα πρέπει να καταβάλει αυξημένους φόρους όπου υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Με δεδομένο ότι οι κυρίαρχοι των πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία – το Skoda Kodiaq και το Peugeot 5008 – είναι διαθέσιμοι και με κινητήρες βενζίνης, αναλυτές υπογραμμίζουν το θεμελιώδες λάθος της Ford και σε αυτόν τον τομέα. Ενα λάθος που οδήγησε στην ανακοίνωση της διακοπής των πωλήσεων του Edge ακόμα και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποτελεί διαχρονικά τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από πλευράς όγκου πωλήσεων για την αμερικανική εταιρεία επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Στην ίδια ανακοίνωση η Ford αναφέρει ότι θα προχωρήσει στο λανσάρισμα περισσότερων SUV που «θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του κοινού», όπως για παράδειγμα η νέα γενιά του Kuga και το επίσης νέο, μικρότερου μεγέθους Puma. Προγραμματίζει επίσης τη διάθεση μιας plug-in υβριδικής έκδοσης του μεγαλύτερου SUV της με το όνομα Explorer στην Ευρώπη, επιχειρώντας να τοποθετηθεί απέναντι σε αντίστοιχες προτάσεις των near-premium κατασκευαστών, όπως χαρακτηρίζονται πλέον εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις παραδοσιακές premium γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Το ζήτημα των CO2
Μια ακόμα απόδειξη προηγούμενων κακών υπολογισμών της «μπλε οβάλ» φίρμας για την πορεία της προς το μέλλον είναι η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της στο Bridgend της Ουαλίας στα τέλη του 2020 και η απόλυση 1.700 εργαζομένων. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν εδράζεται στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η διαδικασία του Brexit αλλά στη σημαντικά μειωμένη έναντι του αναμενομένου ζήτηση αυτοκινήτων με τον τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρου που κατασκευάζεται εκεί.
«Αρχικά προγραμματίσαμε την κατασκευή 125.000 τέτοιων κινητήρων στο Bridgend, αλλά η προβλεπόμενη ζήτηση είναι τώρα χαμηλότερη από τον αριθμό αυτόν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ford Ευρώπης Stuart Rowley σε τηλεδιάσκεψη επικαλούμενος την αυξημένη ζήτηση για τους μικρότερους και πιο οικονομικούς βενζινοκινητήρες 1,0 λίτρων που η Ford κατασκευάζει αλλού.
Ο κινητήρας βενζίνης του 1,5 λίτρου, γνωστός με τα διακριτικά «Dragon», μπήκε στην παραγωγή στο Bridgend το 2018 και χρησιμοποιήθηκε τόσο στο Kuga όσο και στο Focus. Θεωρητικά έμοιαζε η καλύτερη εναλλακτική πρόταση για αγοραστές που δεν επιθυμούσαν να αποκτήσουν πετρελαιοκίνητα μοντέλα, ωστόσο και αυτή η πρόβλεψη δεν επαληθεύθηκε, με αποτέλεσμα τόσο η προτίμηση των καταναλωτών στον τεχνολογίας Ecoboost βενζινοκινητήρα του 1,0 λίτρου όσο και η ανάγκη της Ford να μειώσει τον μέσο όρο των εκπομπών ρύπων των μοντέλων της να οδηγήσουν στον εξοβελισμό του συγκεκριμένου κινητήρα από τo επερχόμενο Puma προτιμώντας το μοτέρ του 1,0 λίτρου σε δύο εκδόσεις ισχύος, με τη μία εξ αυτών να συνδυάζεται με ήπια υβριδική τεχνολογία.
Αν και αυτή η επιλογή δεν αποδώσει, τα πράγματα για τη Ford στην Ευρώπη ενδέχεται να εξελιχθούν πολύ χειρότερα από την εικόνα του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους, όπου κατέγραψε απώλειες της τάξης του 8,9%.
Πρεμιέρα για το νέο A6 allroad quattro
Ταυτόσημες με την τεχνολογία quattro και τα Avant αμαξώματα οι εκδόσεις allroad έχουν δημιουργήσει σχολή στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αποτελώντας το ισχυρότερο αντίπαλο δέος στα κάθε μορφής SUV ακόμα και της ίδιας της Audi. Αξιοποιώντας το τρίπτυχο «τετρακίνηση – πολυτέλεια – πρακτικότητα» το Α6 allroad εισέρχεται τώρα στην τέταρτη περίοδο της παρουσίας του προτάσσοντας την αυξημένη κατά 4,5 εκατοστά απόστασή του από το έδαφος – σε σύγκριση με τις απλές Avant εκδόσεις – και την πλήρη αξιοποίηση της αυτόματα ρυθμιζόμενης αερανάρτησης, οι λειτουργίες της οποίας συνδέονται με τα προγράμματα οδήγησης που επιλέγονται από το σύστημα «drive select», το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, και το πλέον εξελιγμένο off-road mode για εκτός δρόμου κίνηση και σε επιφάνειες με έντονη κλίση.
Εξωτερικά η διαφορετικότητα του μοντέλου υπερτονίζεται από δύο πακέτα προαιρετικού εξοπλισμού με λεπτομέρειες από αλουμίνιο ή περισσότερο σπορ στοιχεία σε μαύρο χρώμα, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χρωματικές επιλογές – μαύρη, μπεζ και καφέ – αλλά και σπορ καθίσματα σε συνδυασμούς Alcantara / δέρματος με ειδικούς χρωματικούς συνδυασμούς.
Σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ισχύος και με δεδομένο πως υπάρχει ένας V6 TDI κινητήρας πετρελαίου 3,0 λίτρων που ενσωματώνει την ήπια υβριδική τεχνολογία (Mild Hybrid Electric Vehicle) με ηλεκτρικό σύστημα 48-volt, οι τρεις διαφορετικές εκδοχές του αποδίδουν 231 ίππους (45 TDI), 286 ίππους (50 TDI) και 349 ίππους (55 TDI) με κατανάλωση καυσίμου από 5,8 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 από 152 γραμμ./χλμ. στο νέο πρωτόκολλο μετρήσεων WLTP. Η τιμή εκκίνησης του νέου A6 allroad quattro στη Γερμανία είναι 61.500 ευρώ ενώ στην Ελλάδα θα διατίθεται από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

