Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους «Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να αλλάξει εμπορικούς εταίρους. Και προς το παρόν δεν ξέρει πώς να αντιδράσει» δήλωσε στο Bloomberg ο Σεμπαστιάν Ντιλιάν, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Και είναι σαφές ότι η πρώτη και κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να λάβει το Βερολίνο είναι σε ποιον θα προωθεί εφεξής το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν του. Σε ποιον θα πωλεί τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει δηλαδή.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται όμως ήδη σε ανηφορικό δρόμο, όπως επισήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc. Λάρι Φινκ. Ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων προανήγγειλε μεγάλη κάμψη των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, καθώς οι κατασκευαστές πρέπει να εξελίξουν ακόμα την ηλεκτροκίνηση και κυρίως να λύσουν τον γρίφο της αύξησης της απόδοσης των μπαταριών με ταυτόχρονη μείωση του βάρους τους.
«Οι γερμανικές εταιρείες πρόκειται να μετατρέψουν τον στόλο τους σε ηλεκτρικό έως το 2021. Αλλά ένας καταναλωτής τι θα έκανε σήμερα; Θα αγόραζε καινούργιο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης όταν το 2021 θα έχει αλλάξει άρδην η εικόνα της αυτοκίνησης; Η απάντηση είναι «Οχι». Ο κόσμος περιμένει να φθάσουν τα μοντέλα του 2021 ή του 2022» είπε χαρακτηριστικά ο Φινκ.
Δίνοντας μάλιστα μια νέα απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή σταθμών επαναφόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων», ο ηλικίας 66 ετών μάνατζερ πρότεινε το έργο στη Γερμανία να γίνει με κρατική χρηματοδότηση – για να κινηθεί πρώτα η εσωτερική αγορά, που δεν είναι διόλου αμελητέα άλλωστε. Ο Φινκ είπε ότι έχει ήδη μεταφέρει την πρότασή του στη γερμανική πολιτική ηγεσία. Σημειωτέον ότι το ερώτημα της χρηματοδότησης των σταθμών επαναφόρτισης θεωρούνταν πως έχει ήδη απαντηθεί, με το βάρος της δαπάνης να το σηκώνουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Είναι κι αυτό ένα κεφαλαιώδες ερώτημα για τους Γερμανούς: Πρέπει ή όχι να θυσιάσουν την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που τους άφησε ως πολιτική παρακαταθήκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να βοηθήσουν τη βασική εξαγωγική βιομηχανία τους να περάσει σε μια νέα εποχή;