ΣΔΙΤ €3,1 δισ. κινητοποιούν επενδυτές και κεφάλαια
Σε εξέλιξη διαγωνισμοί για έργα με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τι συνδέει άραγε ένα νέο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο στην Κατερίνη και ένα νέο Ειδικό Σχολείο στη Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης με τον εκσυγχρονισμό του υδροδοτικού συστήματος της πρωτεύουσας, την κατασκευή δύο νέων δικαστικών μεγάρων στο Ηράκλειο και στα Χανιά της Κρήτης, την αναβάθμιση Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου (Flyover) στη Θεσσαλονίκη, τα φράγματα Χαβρία στη Χαλκιδική και του Ενιπέα στα Φάρσαλα της Θεσσαλίας;
Ακόμη περισσότερο τι είναι εκείνο που λειτουργεί και ενώνει σύνθετα έργα και δύσκολα projects, όπως η λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης, το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων, το τμήμα από τη Χερσόνησο έως τη Νεάπολη στον εμβληματικό Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και το μεγάλο οδικό έργο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη;
Η απάντηση περιορίζεται σε τέσσερις μόνο λέξεις: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Διαγωνισμοί σε εξέλιξη
Ο λόγος, λοιπόν, για τον καταλύτη της αναπτυξιακής προοπτικής που «ακούει» στο όνομα ΣΔΙΤ. Πιο συγκεκριμένα, για τα ΣΔΙΤ που έχουν κινητήριο μοχλό το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με πρωτοβουλία του οποίου ως το τέλος του 2021 θα βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει ότι οι συμβάσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης – αποτελούν συστατικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει χαράξει ο υπουργός Κώστας Καραμανλής. Μάλιστα, στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καραγιάννης, γενικός γραμματέας Υποδομών, επισημαίνει: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ που σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών προχωρούν σημαντικά τηρώντας τις χρονικές δεσμεύσεις που είχαμε θέσει και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ηδη έχουν εγκριθεί το μεγάλο ΣΔΙΤ συντήρησης και λειτουργίας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, προϋπολογισμού 235 εκατομμυρίων ευρώ, το νέο κτίριο στην Πειραιώς που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι 17 υπερσύγχρονες, βιοκλιματικές σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, προϋπολογισμού 129 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τα 3 clusters 12 δικαστικών μεγάρων, προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ, σε Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Κεντρική Ελλάδα.
Ο προγραμματισμός
Οπως τονίζει, «Στον προγραμματισμό του υπουργείου για το αμέσως επόμενο διάστημα βρίσκονται και άλλα σημαντικά έργα υποδομών μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηριστικότερα των οποίων είναι η λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης, το φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και το καινοτόμο σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων με αναλογική χρέωση. Συνολικά, θέλω να αναφέρω πως ως το τέλος του 2021 θα τρέχουμε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ».
Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη
«Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα σύνθετο έργο που γίνεται στη Κρήτη. Πρόκειται για τον ΒΟΑΚ (Χερσόνησος – Νεάπολη)
To υπουργείο μετά την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προχώρησε στην πρόσκληση έγκρισης του Τεύχους Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο για τη Β’ Φάση του έργου «Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης / Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη με ΣΔΙΤ».
Στη φάση αυτή της διαδικασίας θα υπάρξει διαβούλευση με τα προεπιλεγέντα σχήματα, με στόχο να προσδιοριστούν σημαντικά στοιχεία του έργου, όπως το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου κατά την περίοδο κατασκευής κ.λπ.

