Ρομπότ λογισμικού και COVID-19

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ο κλάδος Robotic Process Automation (RPA) ή αλλιώς software robots, είναι ένας ραγδαία εξελισσόμενος κλάδος ο οποίος μετράει πάνω από δέκα χρόνια ύπαρξης και ο οικονομικός του αντίκτυπος, σύμφωνα με έρευνες της McKinsey & Company, θα μπορούσε να αγγίξει τα 6,7 τρισ. δολάρια κατά το έτος 2025. Αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά τον κλάδο των smartphones και tablets. Μερικά από τα συστατικά του αποτελούν η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική εκμάθηση (machine learning), η παραγωγή λογισμικού, οι τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού, οι διασυνδέσεις προγραμματισμού εφαρμογών και οι βάσεις δεδομένων.
Η λειτουργία των
software robots
Τα ρομπότ λογισμικού (software robots) μπορούν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για να γίνει αυτό εισάγουμε στο software robot, μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής ή γλώσσας προγραμματισμού, τις δραστηριότητες που θέλουμε να εκτελέσει. Στη συνέχεια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν ζητώντας του να εκτελεί δραστηριότητες αυτόματα σύμφωνα με κανόνες που έχουμε θέσει. Ενας κανόνας θα μπορούσε να έχει χρονικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάριν: «Κάθε μέρα στις 8 το πρωί θέλω να διαβάζεις μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα». Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε κάποιο συμβάν. Παραδείγματος χάριν: «Αν ο όγκος των δεδομένων μου υπερβεί κάποιο όριο, θέλω να χρησιμοποιήσεις μια συγκεκριμένη εφαρμογή». Ή ακόμη: «Κάθε Τρίτη στις 16.00 διάβασε τα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου και όποιο από αυτά έχει συγκεκριμένο αποστολέα καθώς και επισυναπτόμενα αρχεία, δημιούργησε έναν φάκελο στον υπολογιστή ή στο cloud μου και κάνε λήψη των επισυναπτομένων στον φάκελο που δημιούργησες».
Πέραν των παραπάνω απλών παραδειγμάτων, η βιομηχανία RPA συνεχώς διευρύνει και εξελίσσει τις ικανότητες των software robots καθώς και την ταχύτητά τους. Σκοπός είναι να μπορούν να μιμηθούν σχεδόν οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει να κάνει με υπολογιστές, με όλο και πιο αποδοτικό τρόπο. Οποιοσδήποτε κλάδος ή επιστήμη έχουν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες (παραγωγής ή έρευνας), οι οποίες απαιτούν τυποποιημένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τα software robots. Τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εκτελούνται με μεγάλη ταχύτητα και μικρή πιθανότητα λάθους από μία μηχανή, πράγμα το οποίο μπορεί να αυξήσει δραματικά την αποδοτικότητα επιχειρήσεων και να επιταχύνει την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Παραδείγματα
εφαρμογών
Η άμεση αντίδραση του κλάδου RPA στην πανδημία περιλαμβάνει λύσεις όπως:
* Ταχύτατη επεξεργασία κλινικών αποτελεσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει την ανώνυμη πλατφόρμα κλινικών δεδομένων, μια πλατφόρμα όπου γίνεται ανθρώπινη επεξεργασία τεράστιων αρχείων (με δεδομένα ασθενών COVID-19). Αυτή η χρονοβόρα, κοπιαστική αλλά και, λόγω των συνθηκών, επιρρεπής στο ανθρώπινο λάθος διαδικασία αυτοματοποιείται μέσω των software robots.
* Παροχή χρήσιμων πληροφοριών στους πολίτες σε σχέση με την COVID-19. Ο αντι-επιδημιολογικός και διαδραστικός χάρτης πραγματικού χρόνου στην περιοχή Μακάου της Κίνας είναι μια εφαρμογή global positioning system (GPS) η οποία χρησιμοποιεί software robots για τη συλλογή και ταχύτατη επικαιροποίηση πληροφοριών. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει πλήρως ενημερωμένες πληροφορίες ανά πάσα στιγμή σε σχέση με χρόνους αναμονής σε νοσοκομεία, μόλυνση με τον ιό ανά γεωγραφική περιοχή, λειτουργικότητα και χρόνο αναμονής σε ATM τραπεζών, διαθεσιμότητα σε μάσκες ανά γεωγραφική περιοχή κ.λπ.
* Κεντρικός και αυτόματος έλεγχος ηλεκτρονικής άδειας μετακίνησης. Σε χώρες όπως η Ινδία, όπου ακόμα και η υπό καραντίνα μετακίνηση είναι μεγάλη λόγω του μεγάλου πληθυσμού, χρησιμοποιήθηκαν software robots για την ταχύτατη επεξεργασία ηλεκτρονικών αιτήσεων μετακίνησης.
* Αυτόματη επεξεργασία και διαχείριση παραγγελιών: Το επίπεδο αυτοματοποίησης που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των software robots δίνει σημαντική ώθηση στην παραγωγή. Εταιρεία αντισηπτικών στην Κίνα έπρεπε να διαχειριστεί 16.000 παραγγελίες την ημέρα, όταν η ζήτηση υπό φυσιολογικές συνθήκες ήταν περίπου 1.500. Λειτουργώντας με λιγότερο προσωπικό λόγω καραντίνας και με την κάθε παραγγελία να απαιτεί από 2 έως 4 λεπτά επεξεργασίας, η εταιρεία χρησιμοποίησε software robots για την επεξεργασία και διαχείριση των παραγγελιών. Η ταχύτητα επεξεργασίας παραγγελιών εκτοξεύθηκε καθιστώντας δυνατή τη διαχείριση ακόμα περισσότερων παραγγελιών.
Ο κ. Στέλιος Μανιουδάκης είναι ηλεκτρονικός μηχανικός, μηχανικός Υπολογιστών και Λογισμικού.

