Πυρετός στα ξενοδοχεία για την πρεμιέρα του τουρισμού
Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο παίρνουν θέση για τον νέο μαραθώνιο – Στις 14 Μαΐου το επίσημο άνοιγμα, αλλά δεν αναμένονται μαζικές αφίξεις πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Με την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες του Μαΐου και μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα αρχίσει να βελτιώνεται, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της φιλοξενίας παίρνουν θέση στην… αφετηρία του νέου μαραθωνίου για τον τουρισμό που ξεκινά στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Στο ίδιο διάστημα ευελπιστούν ότι θα έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως και άλλες κρίσιμες παράμετροι για τον τουρισμό, όπως η πορεία των εμβολιασμών, ο τρόπος των μετακινήσεων με το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και οι όροι που θα θέσουν οι μεγάλες χώρες και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ για τα ταξίδια των υπηκόων τους στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα δέχεται ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 (με δύο δόσεις) ή διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους ή έχουν αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό.
Μπορεί το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να έχει προγραμματιστεί από την κυβέρνηση για τις 14 Μαΐου, ωστόσο οι άνθρωποι του κλάδου (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, εστιάτορες κ.λπ.) δεν αναμένουν μαζικές αφίξεις ξένων επισκεπτών πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19-21 Ιουνίου).
Πώς θα ανοίξουν
Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις, που άλλωστε δεν έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν και οι 10.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς εφέτος κανείς δεν θα αντέξει να παραμείνει κλειστός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η ταξιδιωτική κίνηση θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2020, με τους αισιόδοξους να τοποθετούν τον πήχη στην ανάκτηση του 40% της κίνησης του 2019.
Το ρεαλιστικό σενάριο
«Το γεγονός ότι δόθηκε μια ημερομηνία, η 14η Μαΐου, εδώ και αρκετό καιρό δεν σημαίνει ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί στις 15 Μαΐου και ξαφνικά θα γεμίσουμε τουρίστες. Το ρεαλιστικό σενάριο λέει ότι τουρισμό θα έχουμε στη χώρα από τον Ιούλιο και μετά, δηλαδή στο β’ εξάμηνο» έχει ήδη αποσαφηνίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Η ημερομηνία, προσθέτει, δόθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία.
«Ο Μάιος χάνεται γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις. Στόχος μας είναι να μη χαθεί και όλος ο Ιούνιος» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή «τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες προέλευσης των τουριστών δεν βοηθούν», με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να μην έχουν κρατήσεις. «Οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τότε να κόψουμε την κορδέλα των εγκαινίων της σεζόν. Ενα ξενοδοχείο για να ανεβάσει ρολά θα πρέπει να βλέπει πληρότητες 40%-50%».
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Μερική αισιοδοξία γεννούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χαλάρωση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη-μέλη για τα ταξίδια διακοπών – για χώρες που διαθέτουν πλέον ισχυρό εμβολιαστικό προφίλ, γεγονός που υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Ωστόσο, με αγωνία αναμένονται οι αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας, κυρίως για το εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί εξαρχής στην «πράσινη λίστα» των χωρών στις οποίες θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους (αυτό θα ισχύει για την «πορτοκαλί λίστα»).
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις
Τα στοιχεία για τις κρατήσεις από τις μεγάλες πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης δείχνουν ότι ο Μάιος είναι σχεδόν «ανύπαρκτος», ενώ και ο Ιούνιος για όλες τις αγορές της Μεσογείου παραμένει υποτονικός. Στην Ελλάδα, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, οι προσδοκίες για αφίξεις τον Μάιο είναι ελάχιστες, ενώ για τον Ιούνιο γίνεται λόγος για κρατήσεις της τάξεως του 25%-30%. Ετσι, όλο το βάρος πέφτει στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, υπό προϋποθέσεις: ότι δηλαδή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, μέσα στον Ιούνιο οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 40%, θα λειτουργεί το ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό σε επίπεδο ΕΕ, δεν θα υπάρχει καραντίνα κατά την επιστροφή από το ταξίδι (π.χ. σε Βρετανία και Γερμανία) και θα γίνεται ευρεία χρήση των rapid tests.
Η φιλοξενία κομμάτι του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
«Η πανδηµία αφήνει πίσω της αβάστακτο πόνο και µεγάλες απώλειες. Οι συνέπειές της δοκιµάζουν την αντοχή όλων των οικονοµιών και τη συνοχή όλων των κοινωνιών σε όλον τον κόσµο. Μέσα σε αυτή την αναπάντεχη δίνη, τις πληγές της µετράει και η Ευρώπη.
Ομως η ελπίδα για την επούλωση των πληγών είναι εδώ. Η Ευρώπη έχει αποδείξει ιστορικά πως µπορεί να ξαναχτίζει το αύριο, ακόµη και πάνω σε σωρούς ερειπίων. Τηρουµένων των αναλογιών, το ίδιο ακριβώς καλείται να πράξει και σήµερα.
Για να το πετύχουµε αυτό απαιτούνται όραµα και πόροι. Το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης εξασφαλίζει ήδη τους πόρους. Το όραµα είναι στα χέρια των πολιτών της Ευρώπης. Αυτό σηµατοδοτεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκινάει σήµερα ως µια πανευρωπαϊκή δηµοκρατική διαδικασία που προσφέρει µια δηµόσια ανοικτή συζήτηση µε τους ευρωπαίους πολίτες για τις προτεραιότητες που θα µας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, καθώς προωθεί τις αξίες της κοινωνίας που θέλουµε να ζούµε. Μιας κοινωνίας ανοιχτής, µε σεβασµό στη διαφορετικότητα, µε ισότητα των φύλων και κατανόηση των λαών. Πάνω από στερεότυπα και συλλογικούς φόβους. Με ευκαιρίες για την επιχειρηµατικότητα και την απασχόληση. Υπολογίζονται σε 12.000.000 οι ευρωπαίοι εργαζόµενοι στη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Και σε πάνω από 2.000.000 τα καταλύµατα και οι επιχειρήσεις εστίασης, προσφέροντας µοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης για τη µικροµεσαία επιχειρηµατικότητα. Επιπλέον, η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ενισχύει την ανάπτυξη στις περιφέρειες της Ευρώπης και ο πλούτος που δηµιουργεί διαχέεται στην οικονοµία και στην κοινωνία.
Ηδη σε εθνικό επίπεδο, µε την πρωτοβουλία “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU” ενώσαµε δυνάµεις και αναδείξαµε πως η επένδυση στη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ επιταχύνει τη βιώσιµη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη».

