Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ενώ οι Ισραηλινοί πήγαν στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, οι Παλαιστίνιοι διοργανώνουν βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαΐου για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια. Περισσότεροι από το 93% των Παλαιστινίων που έχουν δικαίωμα ψήφου έχουν ήδη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, πολλοί με την ελπίδα ότι οι εκλογές θα γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς.
Η ισλαμιστική Χαμάς έδιωξε το αντίπαλο κόμμα, τη Φατάχ (του Γιασέρ Αραφάτ, με πρόεδρο σήμερα τον Μαχμούντ Αμπάς), από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και έκτοτε υπάρχει ένας ντε φάκτο διαχωρισμός: η Χαμάς διοικεί τη Γάζα και η Φατάχ τη Δυτική Οχθη. Η Παλαιστινιακή Αρχή, η κυβέρνηση των Παλαιστινίων της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αμπάς, δεν έχει εξουσία στη Γάζα.
Τον Ιούλιο για πρόεδρο
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, οι Παλαιστίνιοι θα ξαναπάνε στις κάλπες στις 31 Ιουλίου για να εκλέξουν πρόεδρο. Πολλοί αναλυτές παρατηρούν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές που θα επηρεάσουν περισσότερο απ’ όλες τη ζωή τους: τις ισραηλινές, δεδομένου ότι το Ισραήλ ουσιαστικά διοικεί τα παλαιστινιακά εδάφη.
Αλλοι υποπτεύονται ότι ο Αμπάς διοργανώνει εκλογές μόνο και μόνο επειδή θέλει να ανανεώσει την εντολή στο πρόσωπό του, η οποία έχει «παλιώσει» ύστερα από μιάμιση δεκαετία χωρίς προσφυγή στις κάλπες, και η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αμαυρωθεί από υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και επειδή δεν έχει επιτελέσει τον αρχικό σκοπό της: να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Δεν αποκλείεται η περίπτωση ο 85χρονος Αμπάς να ακυρώσει τις εκλογές, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Ολόκληρη η γενιά των Παλαιστινίων μέχρι άνω των 30 ετών, που δεν είχε δικαίωμα ψήφου στις τελευταίες εκλογές του 2006, επιθυμεί αλλαγή και ελπίζει ότι θα τη φέρουν οι κάλπες. Πολλοί αναλυτές όμως προειδοποιούν ότι το καλύτερο σενάριο είναι οι εκλογές να πετύχουν την επανένωση της Γάζας με τη Δυτική Οχθη, όχι την εδαφική αλλά την πολιτική, δηλαδή να διοικούνται αμφότερες από μία κυβέρνηση.
Η ανεργία πλήττει τους νέους
Το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ακόμη και η πραγματική αυτονομία των παλαιστινιακών εδαφών (συρρικνωμένα και κατακερματισμένα από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που τείνουν να μονιμοποιηθούν και στα οποία εισβάλλει ο ισραηλινός στρατός κατά βούληση, ενώ οι Ισραηλινοί ελέγχουν πολλές πλευρές της καθημερινής ζωής), είναι άπιαστα όνειρα στο ορατό μέλλον και με φόντο τη δεξιόστροφη κλίση του Ισραήλ.
Στις εκλογές του Μαΐου η Φατάχ θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την ισλαμιστική Χαμάς (που είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα το 2006) αλλά και δυνάμεις από μετριοπαθή τμήματα της παλαιστινιακής κοινωνίας τα οποία κάποτε εξέφραζε, ενώ σήμερα πραγματοποιούν ενέργειες και συμμαχίες για να αναμετρηθούν μαζί της στις κάλπες. Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς απειλείται από τη νέα γενιά των Παλαιστινίων που πλήττονται από ανεργία γύρω στο 50% και επιθυμούν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα «επανενώσει» Γάζα και Δυτική Οχθη και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.