Ψεύτικος ντουνιάς

Ψεύτικος ντουνιάς | tovima.gr

Ενα χαριτωμένο ή ατυχές φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δείχνει τον Ερντογάν να υποδέχεται τον Μπάιντεν. Οπως πάει να σηκωθεί για να τον χαιρετίσει φαίνεται σαν να του φιλάει το χέρι.

Πλάκα έχει, θα μου πείτε. Αυτό είπα κι εγώ.

Φαίνεται όμως ότι στην Τουρκία έχουν διαφορετική αίσθηση του χιούμορ. Ακολούθησαν λοιπόν οξύτατες αντιδράσεις εναντίον διεθνών μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν το στιγμιότυπο.

Πρακτορεία και εφημερίδες αναγκάστηκαν να εξηγήσουν τι δείχνει πραγματικά η φωτογραφία. Οτι δηλαδή ο Ερντογάν δεν φιλάει το χέρι του Μπάιντεν αλλά απλώς πάει να το πιάσει.

Φαίνεται πως ούτε αυτό έφτανε.

Ενας σύμβουλος του Ερντογάν ονόματι Ισμαήλ Σεζούρ έκανε ειδική ανάρτηση επικρίνοντας τη φωτογραφία και καταλήγοντας:

«Είμαστε μαζί σου μέχρι το τέλος, παγκόσμιε Ηγέτη».

Δεν ξέρω ποιο είναι το τέλος, ούτε ποιοι είμαστε μαζί, αλλά τουλάχιστον έτσι έμαθα ότι ο «παγκόσμιος Ηγέτης» λέγεται στα τουρκικά «Dunya Lideri», δηλαδή (αν μου επιτραπεί η ελεύθερη απόδοση) «Ηγέτης όλου του Ντουνιά».

Λογικό λοιπόν ένας κοτζάμ Ηγέτης όλου του ντουνιά να μη σηκώνει αστειάκια. Ιδίως όταν πέρασε δύσκολα στις Βρυξέλλες κι αναγκάστηκε να ανατρέψει όλο το αφήγημά του.

Στον Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα φύγει ο τουρκικός στρατός από τη Λιβύη «μέσα στο καλοκαίρι» και ότι θα κόψει τους ισλαμικούς αμανέδες κατά της Γαλλίας.

Στον Μητσοτάκη ότι οι επελάσεις και οι μπούκες στο Αιγαίο θα ανασταλούν για τους επόμενους μήνες.

Ενώ ούτε με τον Μπάιντεν φαίνεται να υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση ή εξέλιξη για τις διαφορές τους.

«Παλιοζωή, ψεύτη ντουνιά και παλιοκοινωνία» θα μπορούσε δικαίως να παραπονεθεί ο Ηγέτης. Διότι είναι αλήθεια πως τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε κάπως καλύτερα.

Αλλά και πάλι, μικρό το κακό.

Ιδίως αν σκεφτείς ότι «ψεύτικος είναι ο ντουνιάς και ψεύτικη η ζωή μας / αφού στη μαύρη γη θα μπει μια μέρα το κορμί μας», όπως έχει εγκύρως προειδοποιήσει ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk