Πρυτάνεις «στέλουν» στο ΣτΕ το νέο μηχανογραφικό
Το «όχι» των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πατρών στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου και στις συγχωνεύσεις – Η «ουδετερότητα» του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στέλνουν πρυτάνεις των ΑΕΙ το νέο μηχανογραφικό δελτίο που παρουσιάζεται επισήμως τον Ιούνιο, ενώ η περίφημη αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και η κατάργηση των ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι ολοκληρώνονται με τον ήχο δυνατών «εκρήξεων». Οι πανεπιστημιακοί και οι Σύγκλητοι δύο πανεπιστημίων της χώρας (Πάτρας και Κρήτης) είπαν «όχι» στις συγχωνεύσεις αλλά και στη μετονομασία των τεχνολογικών ιδρυμάτων σε AΕΙ, τα πολυτεχνεία είναι «στα κάγκελα» καθώς δίνονται τώρα οι 5ετείς σπουδές στα αντίστοιχα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα που ως πέρυσι δεν τα έγραφε ούτε το ΤΕΕ, το νέο εξεταστικό σύστημα προκαλεί αντιδράσεις και στα σχολεία, με τους καθηγητές της ΟΛΜΕ σε κινητοποιήσεις.
Τα Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, ενώ η Νομική Σχολή της ακριτικής Θράκης (με ισχυρή παρουσία και συνδεδεμένη στενά με την ιστορία της περιοχής) ανέστειλε τη λειτουργία της από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι τις 17 Απριλίου, προαναγγέλλοντας και σειρά ακόμη κινητοποιήσεων καθώς απειλείται άμεσα από μαρασμό εάν ιδρυθεί η τέταρτη Νομική Σχολή της χώρας στην Πάτρα.
Ξεκινούν αγώνες
η Κρήτη και η Πάτρα
«Η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας θεωρεί το νομοσχέδιο απαράδεκτο, μη εφαρμόσιμο και εντελώς ασύμβατο με τη φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Πατρών και επισημαίνει την έλλειψη οποιασδήποτε συνοδευτικής μελέτης και τον ορατό κίνδυνο πλήρους υπονόμευσης της πορείας του Πανεπιστημίου Πατρών για τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε σχετικά ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Ματαράς.
Για τα θέματα του νομοσχεδίου και το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όπως μετονομάζεται το ΤΕΙ της Κρήτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας δηλώνει στο «Βήμα» ότι θα προσβάλει τη σχετική απόφαση στο ΣτΕ, ενώ για το θέμα συνεδριάζει εκ νέου εκτάκτως η Σύγκλητος του Ιδρύματος αύριο το πρωί.
«Η επωνυμία ενός φορέα διαθέτει διακριτική δύναμη. Και ενέχει έναν υψηλό συμβολισμό» δηλώνει σχετικά ο κ. Ζώρας. «Τι αντιπροσωπεύει η επωνυμία Πανεπιστήμιο Κρήτης»; Την πεποίθηση αριστείας, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ελευθερία πνεύματος των μελών του» συνεχίζει. «Η αρχή της αλήθειας, της αποκλειστικότητας, της χρονικής προτεραιότητας, της σύνδεσης της επωνυμίας με τον φορέα της δραστηριότητας υπάρχουν για να μην παραπλανάται ο κόσμος» λέει ο κ. Ζώρας. Κάνει λόγο για παραπλάνηση των πολιτών της χώρας με τη μετονομασία του ΤΕΙ του νησιού σε πανεπιστήμιο, καθώς, όπως αναφέρει, οι νέοι και οι νέες της χώρας θα κληθούν να ανταποκριθούν στα υψηλά κριτήρια και στον ανταγωνισμό της αγοράς. «Μόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης δικαιούται να ονομάζεται Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αποδείξει ότι αυτό που του δόθηκε ιδρυτικά ως δικαίωμα το αξίζει διαχρονικά ως επίτευγμα» επισημαίνει με στόμφο.
«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (23 έναντι 10 και 1 λευκό) ότι δεν συμφωνεί με το σχέδιο του υπουργού για συγχώνευση με το αντίστοιχο ΤΕΙ και με τη διασπορά του Πανεπιστημίου Πατρών σε 7 διαφορετικές πόλεις» δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, που κάνει λόγο για παραβίαση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. «Είναι προφανές ότι ο κ. υπουργός δεν έχει την ακαδημαϊκή (που είναι και η πιο σημαντική) νομιμοποίηση να προχωρήσει περαιτέρω το σχέδιο που είχε προτείνει. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει άμεσα να αποσύρει το σχέδιο νόμου που έχει δώσει στη δημοσιότητα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των συγχωνεύσεων. Αυτό το τεράστιο θέμα θα πρέπει να τεθεί σε μια ουσιαστική, ανοιχτή και ελεύθερη διαβούλευση» αναφέρει.
«Παρατηρητής» των εξελίξεων το ΕΚΠΑ
«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας έφερε πάλι στο προσκήνιο, ειδικά με τις προβλέψεις του για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ζήτημα της παθητικής στάσης που το Πανεπιστήμιο τηρεί διαχρονικά απέναντι σε ζητήματα που το αφορούν άμεσα και για τα οποία θα όφειλε να πάρει θέση» προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Καραδήμας. «Το αποτέλεσμα είναι να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες τόσο το ίδιο, όσο και η ελληνική κοινωνία. Το Πανεπιστήμιό μας ποτέ δεν ασχολήθηκε με το θέμα της πρόσβασης των μαθητών της δευτεροβάθμιας σε αυτό και δεχόταν πάντα αδιαμαρτύρητα ως θέσφατο τις όποιες εξαγγελίες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ποτέ δεν πήρε το Πανεπιστήμιο την πρωτοβουλία (εννοώ ως θεσμός που ασχολείται με την εκπαίδευση, γιατί μεμονωμένα άτομα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, το έχουν κάνει) να αντικρούσει σθεναρά τα πρόχειρα σχέδια των υπουργών και να καταστήσει σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι η προσπάθεια πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μέρος μιας ευρύτερης και σπουδαιότερης προσπάθειας απόκτησης γνώσης» τονίζει ο κ. Καραδήμας.
Τυπικά «τέλος» τα πειραματικά σχολεία
«Τίτλοι τέλους» μπαίνουν σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον χώρο της εκπαίδευσης και τη μοναδική περίπτωση αξιολογημένων εκπαιδευτικών στη χώρα. Οι «ουρές» που σχηματίζονταν τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τον αναμορφωμένο νέο θεσμό που ψηφίστηκε επί υπουργίας Διαμαντοπούλου στην Παιδεία δεν αποτέλεσαν σίγουρα κριτήριο για τη στήριξή του, καθώς όλα τώρα γυρίζουν… πίσω.
Με σειρά διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται πριν από το Πάσχα στη Βουλή, εξαφανίζονται και οι τελευταίες διατάξεις του τελευταίου νόμου για τα πειραματικά σχολεία, καθώς καταργούνται οι 5ετείς θητείες αξιολογημένων εκπαιδευτικών όπως προέβλεπε ο νόμος. Σύμφωνα με αυτόν, οι εκπαιδευτικοί θα επαναξιολογούνταν για να ανανεώνεται η θέση τους, ώστε να κρατηθεί το επίπεδο της διδασκαλίας στα προγράμματα υψηλό.
Σταματάει έτσι η 5ετής θητεία των αξιολογημένων εκπαιδευτικών (όσοι ήδη έχουν προσληφθεί μένουν στις θέσεις τους με οργανικές θέσεις, αλλά δεν επαναξιολογούνται). Βέβαια, παραμένει στις διατάξεις η επιλογή εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα, με τη διαφορά ότι όποιοι επελέγησαν θα μείνουν στις θέσεις τους οριστικά.
Παράλληλα η σχετική αυτονομία που είχαν οι διευθυντές των πειραματικών σχολείων περιορίζεται και αποδυναμώνεται η επιστημονική Επιτροπή που τα επέβλεπε και που είχε αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητες.
Τις αποφάσεις για καινοτομία ή νέα προγράμματα στο εσωτερικό των σχολείων αυτών θα παίρνουν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, το προσωπικό των πειραματικών και πρότυπων σχολείων θα επιλέγεται από τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με τον νέο νόμο δεν προβλέπεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά μόνο αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου από τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
Η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται στα πειραματικά με κλήρωση και στα πέντε πρότυπα με εξετάσεις.

