Προβληματίζει την αντιπολίτευση η συμφωνία με την Αίγυπτο
Τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου επιδιώκει η κυβέρνηση παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από τα κόμματα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Στη διαμόρφωση εθνικού μετώπου ως προς την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών αλλά και την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών προσβλέπει η κυβέρνηση παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Γι’ αυτό αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει ενδελεχώς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση και να ενημερωθούν σε βάθος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και για ζητήματα που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου, ώστε να μην εκδηλωθούν, όπως λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, άσκοπες και βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια όπου θα ψηφιστούν οι συμφωνίες την προσεχή Τετάρτη.
Στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν αναμένεται να εμφανιστούν «αντάρτες», ιδίως σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης με την Τουρκία – κάποιοι ωστόσο δεν αποκλείουν απουσίες με νόημα.
Ο στόχος
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επικυρωθούν οι δύο συμφωνίες με τον μέγιστο αριθμό ψήφων, ώστε να εμφανιστεί στην πράξη η ύπαρξη εθνικού μετώπου. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν η ΚΟ του κόμματος θα καταψηφίσει ή οι βουλευτές θα απέχουν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Κάποιοι θεωρούν ότι η αποχή από την ψηφοφορία θα είναι μια σωτήρια λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως εκτιμούν, θα βγάλει την ηγεσία του από τη δύσκολη θέση σε περίπτωση που υπάρξει διαφοροποίηση βουλευτή ή βουλευτών. Και αυτό διότι οι «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας – συμμαχώντας και με τους εκσυγχρονιστές πασοκογενείς (όπως ο Νίκος Μπίστης) που τέθηκαν απέναντι στον κ. Τσίπρα.
Ταύτιση με Κοτζιά
Ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά ταυτίστηκε εν πολλοίς και με τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προ μηνών στο Φόρουμ των Δελφών είχε δηλώσει πως πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο ακόμα και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με μια συμφωνία με μια τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας όπως η Κρήτη ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, προτού καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη.
Στις εσωτερικές συσκέψεις που έγιναν υιοθετήθηκε η άποψη ότι αν βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις.
Στρατηγική
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική».
Το Κίνημα Αλλαγής, επισήμως, δεν έχει καθορίσει τη στάση που θα κρατήσει επί της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα ασχοληθεί με το ζήτημα.
Στις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των βουλευτών αλλά και από τα όσα μεταδίδουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται ότι και οι δύο συμφωνίες θα ψηφιστούν. «Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι ελλιπής αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα την ψηφίσουμε για εθνικούς λόγους» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και υπογραμμίζουν την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται τα εθνικά θέματα.
Κριτική
Παρά την, όπως όλα δείχνουν, θετική ψήφο, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να εξαπολύσει πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί. Η κριτική θα εστιαστεί και σε σημεία της συμφωνίας (Καστελλόριζο, Κρήτη), στην έλλειψη στρατηγικής, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις και την παραίτηση Διακόπουλου, αλλά κυρίως στην άρνηση του Πρωθυπουργού να χαραχθεί εθνική γραμμή μέσω της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Οσον αφορά το ΚΚΕ, διατυπώνεται έντονη ανησυχία για τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς θεωρείται ότι «αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελλόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».
Το ΚΚΕ έχει επιφυλαχθεί για τη συμφωνία, θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή, αλλά, δεδομένων των σοβαρών επιφυλάξεων που διατηρεί ο Περισσός, θεωρείται βέβαιο ότι θα την καταψηφίσει.

