Πρώτοι στον κόσμο

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (πάλαι ποτέ IAAF) των κορυφαίων, αθλητή και αθλήτριας, για το δραματικό 2020 δεν είναι μονοσήμαντη. Αντίθετα, έχει πολλές και ενδιαφέρουσες πλευρές η συνέχεια, μέσα στην παγκόσμια κοσμοχαλασιά, θεσμού που χρονολογείται από το 1988 (επί Νεμπιόλο). Πρώτα από όλα είναι επιτυχία του κλασικού αγωνιστικού ρυθμού και ήττα των λαγών και των διαφόρων εφαρμογών της Τεχνολογίας. Και οι δύο της κορυφής του στίβου ο εκπληκτικός σουηδός άλτης του επί κοντώ Μόντο Ντουπλάντις (με παγκόσμια επίδοση 6,18 μ.) και η Γιουλιμάρ Ρόχας (παγκόσμια επίδοση κλειστού στίβου στο τριπλούν 15,43 μ.) από τη Βενεζουέλα, με προπονητή τον εμβληματικό κουβανό Ιβάν Πεντρόσο (μεγάλη μορφή του τριπλούν) δεν ανήκουν στις υπερδυνάμεις του στίβου. Να σημειωθεί ότι προπονητές του Ντουπλάντις είναι οι γονείς του (η σουηδή επταθλήτρια Ελένα και ο αμερικανός άλτης του επί κοντώ Γκρεγκ).
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ μιας ωριαίας παγκόσμιας διαδικτυακής «εορτής» και μια ελληνική παρουσία. Η Κατερίνα Στεφανίδου (με εμφανείς τις προοπτικές του σημαντικού της ρόλου στα διοικητικά πλαίσια της World Athletics) εβράβευσε ως εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας την καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς, με θέμα αυτοσχέδιο δρόμο μεγάλης απόστασης με παιδιά της Κένυας. Ο Ντουπλάντις και η Ρόχας δεν έχασαν αγώνα στη διάρκεια του 2020 (16 για τον Σουηδο-αμερικανό και 4 για την τριπλουνίστρια από τη Βενεζουέλα). Επίσης δικαίωσαν την ανάδειξή τους ως οι καλύτεροι της νέας γενιάς (το 2017 η Ρόχας και το 2018 ο Ντουπλάντις), όπως επισημαίνει ο γενναιόδωρος φίλος της στήλης Κ. Κατσιγιάννης.
Η ΕΙΚΟΝΑ των δέκα «φιναλίστ» (άνδρες-γυναίκες) αν εξετασθεί λεπτομερέστερα μας οδηγεί σε κάποιες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Καταρχήν καμία χώρα δεν έχει δεύτερη παρουσία. Από πλευράς ηπείρων εκπροσωπούνται μόνο τρεις (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική) και να σκεφθεί κανείς ότι απουσιάζει η Ασία από τον πίνακα όταν μόνο δύο χώρες της (Ινδία και Κίνα) έχουν πληθυσμό που υπερβαίνει κατά πολύ τα δύο δισεκατομμύρια κατοίκους: Για το σύνολο των δύο πεντάδων (αθλητών-αθλητριών) αριθμητικό προβάδισμα έχει η Ευρώπη με τέσσερις παρουσίες (με τη… συνδρομή της Αιθιοπίας στην Ολλανδία), από τρεις συμμετοχές Αφρική και Αμερική. Στους άνδρες υπερτερεί η Ευρώπη με τρεις αθλητές έναντι μίας για την Αμερική και την Αφρική. Στην κατηγορία γυναικών η Ευρώπη, αντίθετα, έχει μία παρουσία και από δύο Αμερική και Αφρική. Εντυπωσιακή η απουσία των ΗΠΑ από την κατηγορία γυναικών, αλλά και στους άνδρες λείπει ο εκπρόσωπός της στις παραδοσιακές δυνάμεις (ταχύτητες κ.λπ.). Πάντως από φυλετικής πλευράς υπερτερεί η Αφρική με πέντε «φιναλίστ».

