«Πρώτιστο μέλημαη τοπική κοινωνία»
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου μάς μιλάει για το λιμάνι και το πώς η ανάπτυξή του μπορεί να συνδεθεί με νέες θέσεις εργασίας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Για την ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης, την ενίσχυση του ρόλου του στον εμπορικό παγκόσμιο χάρτη, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τους νέους και την τοπική κοινωνία μάς μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Το λιμάνι μας έχει μόνο προοπτικές και μέλλον. Στη διάρκεια της δεκαετίας, περιμένουμε να γίνουμε το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από πλευράς εμπορικής κίνησης».
Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια γενική, σημερινή εικόνα του λιμένα;
«Πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Γύρω από το λιμάνι υπάρχει μια τεράστια χερσαία ζώνη 1.100 στρεμμάτων. Δέχεται επιβατηγά, εμπορικά, αλιευτικά (μικρό λιμανάκι) και τουριστικά σκάφη. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας συνδέεται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και η Εγνατία οδός, δίνοντας τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, σε δύο προβλήτες. Ο μελλοντικός σχεδιασμός του προβλέπει και τη σύνδεση με το διεθνές αεροδρόμιο Δημόκριτος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. Το λιμάνι επίσης, συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί της Σαμοθράκης, ενώ κατά τη θερινή περίοδο εκτελούνται και δρομολόγια προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η είσοδός του έχει άνοιγμα 155 μέτρα, το ελάχιστο βάθος του λιμανιού Αλεξανδρούπολης είναι τα 6,5 μέτρα και έχει τη δυνατότητα υποδοχής πλοίων μήκους έως 200 μέτρων. Προστατεύεται από δύο λιμενοβραχίονες, τον νοτιοδυτικό (προσήνεμο) και τον ανατολικό (υπήνεμο)».
Ως γνωστόν, είναι πλούσιο το αποτύπωμα του λιμανιού, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο ευρύτερο πανελλαδικό γίγνεσθαι για διάφορες πτυχές του. Ποια από τις λειτουργίες του θα ξεχωρίζατε εσείς προσωπικά, ως την πιο σημαντική και την οποία θα χρησιμοποιούσατε ως πόλο έλξης και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας;
«Είναι πράγματι εκπληκτικό το αποτέλεσμα της εμπορικής ανάπτυξης και πάνω σ’ αυτό οικοδομούμε το μέλλον του λιμανιού. Σημαντικές λοιπόν θεωρώ τις συνδυασμένες μεταφορές (Logistics), που θα έχουν ως απότοκο το ενδιαφέρον των επενδυτών για το λιμάνι εξαιτίας της εκτίναξής του. Σε αυτό βοηθάει η απόσταση λιμανιού – Εγνατίας οδού που είναι μόλις 5 χλμ., η μικρή επίσης απόσταση 100 μέτρων για μεταφόρτωση εμπορευμάτων, λιμανιού – σιδηροδρόμου και η μελλοντική αξιοποίηση των 300 στρεμμάτων χερσαίας ζώνης στη Μαΐστρο, που ήδη απαλλοτριώθηκαν, για να χρησιμοποιηθούν στη στήριξη των συνδυασμένων μεταφορών μελλοντικά, προσδοκώντας σε ένα βιοτεχνικό πάρκο. Αναβαθμίζεται έτσι η θέση μας στον εμπορικό παγκόσμιο χάρτη».
Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησής μας, υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο του λιμένα μεταξύ των υπολοίπων, που αντανακλά-σηματοδοτεί κατά την προσωπική σας άποψη το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας, ευοίωνης πορείας;
«Να θυμίσω πως η Αλεξανδρούπολη φτιάχτηκε με προοπτικές διεθνούς εμπορίου, ακόμα και όταν αριθμούσε 5.000 κατοίκους και 8 προξενεία. Η τοποθεσία της, γεωπολιτικά-γεωστρατηγικά παράλληλα με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, την κάνει σημαντική και ανερχόμενη δύναμη στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ο τροποποιημένος διάδρομος 9 συνδέει την πόλη μας με το Ελσίνκι, αποφεύγοντας τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω Ρωσίας – Λευκορωσίας, λόγω εντάσεων. Επίσης, ο κάθετος άξονας Βορρά – Νότου, ενώνει την Αλεξανδρούπολη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ με τον Ειρηνικό Ωκεανό και με τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω Γιβραλτάρ. Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε και συνεχώς προετοιμαζόμαστε για το μέλλον λιμανιού – πόλης, είτε αφορά τις μεταφορές είτε την ακτοπλοΐα και τον τουρισμό (κρουαζιέρα)».
Ποια είναι η σημαντικότερη πτυχή που προάγει με τις δράσεις του ο ΟΛΑ και αφορούν πρωτίστως τους νέους;
«Πράγματι, η προσπάθειά μας όλη έχει πρώτιστο μέλημά της την τοπική κοινωνία και το μέλλον της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους νέους μας. Σε μια πόλη που συνεχώς μεγεθύνεται και έχει προικιστεί με το ομορφότερο στοιχείο που είναι η θάλασσα, εμείς πρέπει να κατορθώσουμε να συνδέσουμε τη διαβίωσή των νέων μας με αυτήν. Για παράδειγμα, οι χώροι διασκέδασής τους να είναι δίπλα στη θάλασσα, η δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων (χόμπι) να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τον παρόντα. Εκείνο όμως που δρομολογούμε και περιμένουμε, είναι η σύνδεση λιμανιού και θέσεων εργασίας, με εξειδικευμένες παροχές υπηρεσιών, όπως συνεργείων, ναυτικών πρακτόρων, εφοδιασμού, φυσικού αερίου, πρόσδεσης πλοίων, κ.λπ.».
Επηρέασε η πανδημία την πορεία έργων – δράσεων – λειτουργιών του λιμανιού;
«Αρχικά ναι. Υπήρξαν μικρές δυσκολίες σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον λιμένα, όπως μεταφορές διεθνών εμπορευμάτων και προσωπικού. Ωστόσο, ο ΟΛΑ υπερκάλυψε το κενό και ό,τι παρεπόμενα έφερνε σε οικονομικό επίπεδο και έφτασε μάλιστα στην αύξηση φορτίων παρά την πανδημία».
Σήμερα, ποια είναι η θέση του λιμανιού μας σε σχέση με άλλα λιμάνια της χώρας, ως προς την εμπορική του κίνηση;
«Το λιμάνι μας έχει μόνο προοπτικές και μέλλον. Στη διάρκεια της δεκαετίας, περιμένουμε να γίνουμε το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από πλευράς εμπορικής κίνησης. Απομένει να συμπληρωθεί ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός και αποθήκες, για να συνδράμουν στον στόχο αυτόν».
Η Ιστορία και οι μεγάλες προοπτικές
Η Αλεξανδρούπολη είναι μια σύγχρονη πόλη της Θράκης, η οποία βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Σάλης, πόλης με έντονη παρουσία κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο. Το 1850 δημιουργείται στην περιοχή ο πρώτος οικισμός από Αινίτες, Μακρινούς και Μαρωνίτες ψαράδες, το Δεδέαγατς. Το 1871 έφτασε στο μικρό ψαροχώρι ο σιδηρόδρομος, ένα γεγονός που θα σημαδέψει την ιστορία και το μέλλον του. Ο σιδηρόδρομος το 1871 μετέτρεψε τον μικρό οικισμό σε διαμετακομιστικό κόμβο και σημαντικό λιμάνι, πόλο έλξης εμπόρων από όλα τα σημεία της οθωμανικής επικράτειας. Στην αρχική του μορφή το λιμάνι διέθετε μικρή «λιμενολεκάνη» επιφάνειας 9.200 τ.μ. Τo 1931 συντάχθηκε η πρώτη μελέτη κατασκευής προσήνεμου κυματοθραύστη στο λιμάνι και την περίοδο 1934-1935 έχουμε κατασκευή του πρώτου τμήματος του μόλου του, ο οποίος επεκτείνεται την περίοδο 1938-1940.
Με απόφαση του υπουργείου Δημοσίων Εργων, το 1949, περιλαμβάνεται το λιμάνι στο πρόγραμμα για την εκτέλεση έργων με πιστώσεις του Σχεδίου Μάρσαλ και την περίοδο 1994-2001 κατασκευάζονται μεγάλα έργα, επεκτείνεται ο μόλος του και κατασκευάζεται νέα, σύγχρονη προβλήτα για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων επιφάνειας 130 στρεμμάτων αλλά και δεύτερη λιμενολεκάνη επιφάνειας 1.100 στρεμμάτων. Στα τέλη του 2015 και του 2016 εκπονήθηκαν σειρά μελετών που αναφέρονται στις προοπτικές που υπάρχουν για τις χώρες και ζώνες που προβλέπεται να εξυπηρετήσει ο Λιμένας και με οροφή το έτος 2025.
Σήμερα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί μία από τις πύλες της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τους λιμένες της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, για την κίνηση εμπορευμάτων από και προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αποτελεί το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης, με σημαντική εξαγωγική κίνηση και τον σπουδαιότερο συγκοινωνιακό και εμπορικό κόμβο της περιοχής.

