Προτάσεις για τον εμβολιασμό ασθενών με ΑΑΡΝ υπό ανοσοκατασταλτική/ανοσοτροποποιητική αγωγή

Προτάσεις για τον εμβολιασμό ασθενών με ΑΑΡΝ υπό ανοσοκατασταλτική/ανοσοτροποποιητική αγωγή | tovima.gr

1.      Επιθυμητό κρίνεται το ΑΑΡΝ να βρίσκεται σε ύφεση.

2.      Επιθυμητό κρίνεται η έναρξη ανοσοκατασταλτικής/ανοσοτροποποιητικής αγωγής να γίνεται μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

3.      Η χρήση αντιμεταβολιτών, αναστολέων της καλσινευρίνης και αναστολέων των JAK κινασών να διακόπτεται για 10 ημέρες πριν και μετά από κάθε δόση του εμβολίου.

4.      Η δοσολογία της λαμβανόμενης κορτιζόνης να ελαττώνεται σε δόση <10 mg, ανάλογο πρεδνιζόνης, ημερησίως για 10 ημέρες πριν και μετά από κάθε δόση του εμβολίου.

5.      Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ριτουξιμάμπη να εμβολιάζονται είτε έναν μήνα πριν την έγχυση του φαρμάκου είτε τουλάχιστον 6-8 μήνες μετά την τελευταία χορήγηση.

6.      Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη ή ώσεις μεθυλπρεδνιζολόνης να εμβολιάζονται είτε έναν μήνα πριν την έγχυση του φαρμάκου ή τουλάχιστον έναν μήνα μετά την τελευταία χορήγηση.

7.      Επιθυμητό κρίνεται οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία στοχεύουσα συγκεκριμένες κυτταροκίνες να εμβολιάζονται αφού έχει επιτευχθεί επαναφορά των τιμών της κυτταροκίνης στον ορό σε τιμές αναφοράς.

8.      Εάν οι ασθενείς διστάζουν για ενδεχόμενη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να εμβολιαστούν λαμβάνοντας κανονικά την αγωγή τους.

9.      Ανεξαρτήτως συμμόρφωσης στις ανωτέρω προτάσεις, τα αντισώματα έναντι του νέου κορωνοϊού στον ορό του αίματος θα πρέπει να μετρούνται μετά τη δεύτερη δόση στις 2-4 εβδομάδες, στους 3 και 6 μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk