Πρωταγωνιστές στη μάχη κατατης πανδημίας και της φτώχειας
Συνυφασμένες με τις πρακτικές ESG η αξιοπιστία και οι επιδόσεις των επιχειρήσεων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μεγάλες επιχειρήσεις, οι έλληνες εφοπλιστές, τα κοινωφελή ιδρύματα πρωταγωνιστούν για δεύτερη χρονιά στη μάχη κατά του κορωνοϊού και της φτώχειας.
Είναι κι αυτή μια διάσταση της σύγχρονης πραγματικότητας όπου οι επιχειρήσεις αξιολογούνται πλέον καθημερινά όχι μόνο για την κερδοφορία τους αλλά και με τα κριτήρια ESG, που θα γίνουν πολύ σύντομα αναπόσπαστο κομμάτι της αξιοπιστίας αλλά και της χρηματοδότησής τους. Με τον όρο ESG (Environmental, Social, Governance) αναφερόμαστε στα κριτήρια που σχετίζονται με τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Μεγάλη ευαισθησία
στη στήριξη του ΕΣΥ
Στην Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί εμπράκτως στον καιρό της πανδημίας, οι επιχειρήσεις έδειξαν μεγάλη ευαισθησία στη στήριξη του ΕΣΥ προσφέροντας υλικοτεχνική υποδομή στα νοσοκομεία (από μάσκες, μέχρι αναπνευστήρες και εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ) ενώ ταυτόχρονα στήριξαν με ειδικά προγράμματα, πολλά από τα οποία έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη χώρα μας αναδεικνύεται σε συνιστώσα αντιμετώπισης τόσο της υγειονομικής όσο και της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Αποδεδειγμένα πλέον αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας.
Δημιουργία δεσμών
με τους καταναλωτές
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχει αποδειχθεί πλέον ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, που έχει αναπόσπαστο τμήμα την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επιτυχή εταιρική διακυβέρνηση οδηγεί παράλληλα σε αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων καθώς με αυτούς τους τρόπους επιτυγχάνεται η σύνδεσή τους και η δημιουργία δεσμών με τους καταναλωτές.
Η τέταρτη στη σειρά έρευνα του Κέντρου Αειφορίας για τα κριτήρια ESG και τις τάσεις στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη επικεντρώνεται στις κοινές πρακτικές ESG και στα πρότυπα που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες με βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα (π.χ. αύξηση ετήσιων εσόδων).
Η ανάλυση των εταιρειών με τις υψηλότερες βαθμολογίες ESG αποδεικνύει ότι η ύπαρξη Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης – ESG και ολοκληρωμένης στρατηγικής με φιλόδοξους στόχους μαζί με τη χρήση κατάλληλων πλαισίων επηρεάζουν θετικά τις οικονομικές επιδόσεις.
Η έρευνα αναλύει 660 μοναδικές Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG), δημοσιευμένες από εταιρείες και οργανισμούς στις ΗΠΑ και στον Καναδά, πολλές από τις οποίες ανήκουν στις Fortune 500.
Επιδόσεις και πρακτικές σε 12 κλάδους
Η έρευνα αναλύει τις επιδόσεις και πρακτικές των 50 κορυφαίων εταιρειών και των 10 κορυφαίων σε 12 διαφορετικούς κλάδους και τις επιβεβαιωμένες βαθμολογίες τους.
Την τελευταία τριετία 4 στις 5 εταιρείες με κορυφαία βαθμολογία ESG πέτυχαν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από τα ετήσια έσοδά τους.
Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των επιχειρήσεων είναι ότι διαθέτουν μια ολιστική στρατηγική και δημοσιεύουν ανεξάρτητη Εκθεση ESG, καθορίζουν φιλόδοξους στόχους και εντοπίζουν κινδύνους και ευκαιρίες σε όλα τα σημαντικά θέματα, ενσωματώνουν και κάνουν χρήση αξιόπιστων προτύπων, ενώ προβαίνουν σε συχνή αξιολόγηση σημαντικότητας μέσω της συμμετοχής βασικών ομάδων ενδιαφερομένων.
Αλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας:
l 23% των Εκθέσεων αναφέρονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ην. Εθνών (SDGs), σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.
l 39% των κορυφαίων 10 εταιρειών από 12 κλάδους χρησιμοποίησαν τα πρότυπα SASB για να παρουσιάσουν τις πληροφορίες με τρόπο κατάλληλο για τους οικονομικούς stakeholders, ενώ το 38% των κορυφαίων 10 εταιρειών εντοπίζουν και αναφέρουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες σχετικά με το κλίμα.

