Προστασία από σοβαρήλοίμωξη μετο «τσίμπημα»

Προστασία από σοβαρήλοίμωξη μετο «τσίμπημα» | tovima.gr

Οι ρευματολόγοι από όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και του κοινού προγράμματος Ρευματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μελέτησαν τα οφέλη του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19 σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού που πάσχουν από ρευματοπάθειες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε άμεσα στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases» (https://ard.bmj.com/content/early/2021/11/10/
annrheumdis -2021-221539.long
), δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη στη διαθέσιμη βιβλιογραφία, καταλήγει ότι ο εμβολιασμός (έστω και με μία δόση) προστατεύει σημαντικά τους ασθενείς με αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις από σοβαρή λοίμωξη.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 195 ασθενείς εκ των οποίων οι 147 μη εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι. Τι διαπιστώθηκε; Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τον πανδημικό ιό διέτρεχαν κατά 29,3% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας σκαρφάλωσε στο 4%.

Από τους μερικώς εμβολιασμένους, το ποσοστό των ασθενών που έχρηζαν νοσοκομειακής φροντίδας έπειτα από μόλυνση μειώθηκε στο 21,1% και για τους πλήρως εμβολιασμένους στο 10,3%, ενώ στις δύο αυτές κατηγορίες ο κίνδυνος θανάτου μηδενίστηκε.

«Δεδομένων δε των στοιχείων που δείχνουν ότι η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου, η τρίτη δόση αναδεικνύεται απαραίτητη αλλά και κρίσιμη για ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού με αυτοάνοσα» σημειώνει στο «Βήμα» ο καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας, διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής & Μονάδος Ρευματολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Πέτρος Σφηκάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk