ΕΙΝΑΙ επόμενο κάθε μεταολυμπιακό έτος, έτσι και το 2013, να καλύπτεται αγωνιστικά από ατζέντα διεθνών αγώνων μικρότερου αριθμού και χαμηλότερης εμβέλειας από το προηγούμενο. Ωστόσο το νέο έτος, αν μάλιστα το προσεγγίσουμε και με το ελληνικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει δυναμική που αφορά σε υψηλή κλίμακα και τον ελληνικό αθλητισμό. Το ουσιώδες στοιχείο έγκειται στο τι θα πράξουν οι εθνικές ομάδες και σε δεύτερη μοίρα οι διεθνούς σύνθεσης επαγγελματικές ομάδες όπως συμβαίνει κυρίως στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Για μία ακόμη φορά η στήλη θα τονίσει ότι οι βασικοί άξονες είναι οι εθνικές ομάδες και το επίπεδο απόδοσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού ως οργανικό της άθλησης συστατικό κοινωνικής σημασίας. Βέβαια, οι διεθνούς σύνθεσης ομάδες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ λόγω δημοφιλίας των αθλημάτων έχουν τη μερίδα του λέοντος ως απήχηση στο ευρύτερο κοινό. Αλλά ο εθνικός αθλητισμός πρέπει να έχει ως μέτρο και κριτήριο τις εθνικές αθλητικές αντιπροσωπείες, είτε πρόκειται περί ομαδικών είτε περί ατομικών αθλημάτων. (Είναι γνωστή η αντιδιαστολή ανάμεσα π.χ. στο «ποδόσφαιρο στην Ελλάδα» και το «ελληνικό ποδόσφαιρο» και κατ’ αντιστοιχία στην «ελληνική καλαθοσφαίριση» και «το μπάσκετ στην Ελλάδα».) Ταυτόχρονα και η στάθμη δημιουργικής παραγωγής του κοινωφελούς ερασιτεχνικού αθλητισμού.
***
Η ΑΠΟΨΗ αυτή εμφανίζει πολύ ενδιαφέρον π.χ. για την πορεία της εθνικής ομάδας στον δρόμο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας το 2014, της Εθνικής μπάσκετ στην όχι εύκολη δοκιμασία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σλοβενία τον προσεχή Σεπτέμβριο καθώς και των ομάδων υδατοσφαίρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βαρκελώνη, τον Ιούλιο. Υπάρχουν όμως και άλλες παγκόσμιου και ευρωπαϊκού βεληνεκούς διοργανώσεις όπου ο αθλητισμός, πλέοντας ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, προσκαλείται να ανταποκριθεί σε φιλόδοξες προκλήσεις. Ενδεικτικά ας γίνει υπόμνηση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ενόργανης Γυμναστικής (Μόσχα) τον Απρίλιο και Ρυθμικής (Βιέννη) τέλη Μαΐου. Τα επίσης ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ Νέων και Εφήβων. Ο στίβος ποια παρουσία θα έχει άραγε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; (Στη Μόσχα, στα μέσα Αυγούστου.) Το άθλημα με την πλέον δυναμική ολυμπιακή συμμετοχή στο Λονδίνο, η κωπηλασία, θα διατηρήσει την περίοπτη θέση του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Τσουνγιού της Ν. Κορέας; Η κωπηλασία θα έχει και τον δικό της λόγο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σεβίλλης (Σεπτέμβριος) και στο πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στο Λιντς (Αυστρία – Αύγουστος). Ανάλογο ενδιαφέρον για όλη την κλίμακα των αθλημάτων παρουσιάζουν οι Μεσογειακοί Αγώνες στα τέλη Ιουνίου στη Μερσίνα της Τουρκίας, καθώς και το Κύπελλο Εθνικών ομάδων Στίβου (πρώην Κύπελλο Μπρούνο Ζάουλι), ακόμη και αυτοί οι υποβαθμισμένοι Βαλκανικοί Αγώνες.
***
Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ σε μια γενική όψη των προσκλήσεων αλλά και προκλήσεων των εθνικών ομάδων της χώρας μας καθιστούν εμφανέστατη τη σκληρή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί. Η κρατική οικονομικά αρωγή μειώθηκε σε απαράδεκτο βαθμό και το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο πιεστικό και ευρηματικό το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και βέβαια των Ομοσπονδιών. Η μείωση της κρατικής χορηγίας δεν είναι άλλοθι για την αποδυνάμωση των ευθυνών. Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας της κάλυψης των οικονομικών κενών ως προς τη λειτουργικότητα των εθνικών ομάδων από ιδιωτικούς φορείς, ακόμη και φιλάθλους. Χρήματα έστω και σε χαμηλότερη ποσότητα υπάρχουν, αρκεί να επικρατήσει η έννοια της «φιλαθλητικής χορηγίας» με συνείδηση υψηλής ευθύνης.
***
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ της γραφής είναι λυπηρή αν όχι εξοργιστική η ροή εκατομμυρίων στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και της καλαθοσφαίρισης σε μικρότερη, έστω, κλίμακα. Πρόκειται για κοινωνική αντίφαση και παρενέργεια. Τον δρόμο για την αθλητική αλληλεγγύη χάραξε η ελληνική ομοσπονδία του βόλεϊ και είθε να καρποφορήσει. Μια σοφή παροιμία λέει: «Οπου ένα θέλω εκεί και ένας δρόμος». Δρόμος δύσβατος με απογοητεύσεις και αρνήσεις. Εδώ θα παιχθεί το στοίχημα για το αν δεν έχει σβήσει το φίλαθλο πνεύμα στον τόπο μας. Τρόποι και μέθοδοι υπάρχουν.
pnlinardos@yahoo.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ