Προεκλογικό ραντεβού για τον Σεπτέμβριο
Οι επιδιώξεις Γεννηματά για ενδυνάμωση της παρουσίας του ΚΙΝΑΛ εν όψει της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης και η στρατηγική Λοβέρδου – Ανδρουλάκη
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Ραντεβού τον Σεπτέμβριο». Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε, όπως ζητούσαν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος και εισηγούνταν οι στενοί της συνεργάτες, ότι η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής που θα σηματοδοτήσει και επισήμως την έναρξη της κούρσας για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δεν θα γίνει «το φθινόπωρο» αλλά τον πρώτο του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το κεντροαριστερό σχήμα θα διαθέτει μέχρι το τέλος του χρόνου αναβαπτισμένη ή νέα ηγεσία.
Η «εσωκομματική
κωπηλασία»
Θα κωπηλατούν μέχρι τότε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για τη Φώφη Γεννηματά αλλά και για τους επίδοξους διαδόχους της. Η εικόνα ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας που ενισχύθηκε από την κινητικότητα στο ζήτημα της ηγεσίας και κυρίως από τις ατυχείς δηλώσεις που άνοιγαν, άκαιρα και με τρόπο άγαρμπο, διαδικαστικά ζητήματα, έπληξαν την εικόνα του κόμματος και οδήγησαν σε δημοσκοπική στασιμότητα.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και έχει πάρει τις αποφάσεις του, αποφεύγει να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. Θεωρεί, έχοντας πάρει τα μηνύματα της βάσης, ότι στην παρούσα φάση η συζήτηση για τα εσωκομματικά οδηγεί σε αχρείαστη και επιζήμια εσωστρέφεια.
Τα επιτελεία
και τα σενάρια
Σε κάθε περίπτωση, η αποσαφήνιση του εκλογικού ορίζοντα δημιούργησε νέα δεδομένα. Οι διεκδικητές της ηγεσίας έχουν ρίξει το βάρος στην ολοκλήρωση της συγκρότησης των επιτελείων τους και στην οργανωτική δουλειά. Οι τηλεδιασκέψεις με στελέχη από όλη τη χώρα διαδέχονται η μία την άλλη στην προσπάθεια να αναβιώσουν παλιές συμμαχίες και να οικοδομηθούν νέες. Εν τω μεταξύ, ο κεντροαριστερός… ουρανός έχει αρχίσει να βρέχει σενάρια, που πάντα άνθιζαν στο ΠαΣοΚ, αλλά αυτή τη φορά έχουν ενισχυμένη φαντασία, και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα αλλά, όπως λέγεται, εκφράζουν ευσεβείς πόθους και έχουν στόχο τη δημιουργία σύγχυσης.
«Πάμε γερά
για άλλη μια νίκη»
Ενα από τα δημοφιλή σενάρια του τελευταίου διαστήματος είναι αυτά που αφορούν την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκαθάρισε τον ορίζοντα της κάλπης, απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι θα είναι υποψήφια, αρκούμενη στο να υπογραμμίσει ότι θα εγγυηθεί τις διαδικασίες. Το γεγονός αυτό, που οφείλεται στην πρόθεση της κυρίας Γεννηματά να κλείσει η εσωκομματική κουβέντα, αναζωπύρωσε τη φημολογία για τις προθέσεις της. Και όλα αυτά την ημέρα που η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε σύσκεψη με τους στενούς της συνεργάτες έδωσε το σύνθημα: «Πάμε γερά να κερδίσουμε και αυτές τις εκλογές!». Είναι προφανές ότι «δεύτερες σκέψεις» δεν υφίστανται. Τα σενάρια που φέρουν την αρχηγό του ΠαΣοΚ να αποσύρεται από την κούρσα και να δίνει το «χρίσμα» σε στέλεχος της νεότερης γενιάς αντιμετωπίζονται με τρόπο απαξιωτικό από τους στενούς της συνεργάτες.
Η στρατηγική της κυρίας Γεννηματά είναι ξεκάθαρη. Η δυναμική της υποψηφιότητάς της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δυναμική του κόμματος. Η παράταση της δημοσκοπικής στασιμότητας δεν την ευνοεί. Δημιουργεί χώρο κριτικής και ενισχύει το αίτημα για αλλαγή φρουράς στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Αιχμάλωτοι
των ποσοστών μας»
Αυτό είναι και το σημείο αιχμής της κριτικής που ασκεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είμαστε αιχμάλωτοι των χαμηλών ποσοστών μας» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του. Σε απλά ελληνικά, όπως λέγεται, παρά τις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες, «το καράβι παραμένει κολλημένο στην ξέρα».
Το ζητούμενο, λοιπόν, για το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά δεν είναι τόσο η οργάνωση των εσωκομματικών της δυνάμεων όσο η ενδυνάμωση της παρουσίας του κόμματος. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου η γραμμή πλεύσης έχει χαραχθεί και δεν αλλάζει. Αυτόνομη πορεία, αντιδεξιά στροφή και ακύρωση όλων των σεναρίων για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.
Προτεραιότηταη διατήρησητης συμμαχίαςμε Παπανδρέου
Για μία ακόμα φορά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η κυρία Γεννηματά πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – τόση όση χρειάζεται για να ικανοποιήσει το τμήμα του κόμματος που θεωρεί ότι η αρχή του κακού για το ΠαΣοΚ ήταν η συγκυβέρνηση του 2012 με τη ΝΔ. Και όσο χρειάζεται για να μην ακυρώσει τη δική της συμμετοχή στην κυβέρνηση αυτή. Το μήνυμα «ναι, συνεργαστήκαμε με τη ΝΔ γιατί το επέβαλλαν οι συνθήκες αλλά εγγυώμαι ότι δεν θα ξαναγίνει» είχε όπως λέγεται αποδέκτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Η διατήρηση της συμμαχίας με τον πρώην πρωθυπουργό, που θέλει ξεκάθαρες αποστάσεις από τη ΝΔ, αποτελεί προτεραιότητα για το επιτελείο της.
Ο κ. Παπανδρέου αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στον χώρο, το οποίο ουδείς μπορεί να αγνοήσει και είναι βέβαιο ότι όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας θα επιδιώξουν μια συνεννόηση μαζί του. Η έντονη κινητικότητα που επέδειξαν το τελευταίο διάστημα στελέχη που αναφέρονται σε αυτόν πυροδότησε, όπως και το 2017, σενάρια που τον φέρουν να κινείται και να σκέφτεται ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Οι στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται απόλυτα κατηγορηματικοί. Ξεκινούν τη σχετική συζήτηση ξεκαθαρίζοντας «ο Παπανδρέου ό,τι έχει να πει το λέει μόνος του». Τονίζουν με έμφαση ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν εμπλέκεται στην εσωκομματική κινητικότητα του Κινήματος Αλλαγής» και «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν αξιώματα και καρέκλες». Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ΝΔ έχει εισέλθει σε κύκλο φθοράς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει ικανός να δημιουργήσει συνθήκες επανόδου του στην εξουσία. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι με τη «σταλινικής νοοτροπίας» ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Ομως το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να συνομιλεί με τους προοδευτικούς πολίτες που επέλεξαν να τον ψηφίσουν.
Στροφή για το κλειστό μητρώο
Τελειώνει, όπως φαίνεται, το θέμα του «κλειστού μητρώου». Οι σκέψεις να μην είναι, όπως το 2017, οι κάλπες ανοιχτές την ημέρα της διαδικασίας υπήρξαν, συζητήσεις έγιναν, επιχειρήματα για να στηριχθεί αυτή η αλλαγή αναζητήθηκαν. Υπάρχει, όμως, όπως όλα δείχνουν, στροφή στο θέμα αυτό. Πρώτον, επειδή δημιουργήθηκε η εντύπωση, που δεν προκύπτει από κάποια στοιχεία, ότι η ανοιχτή διαδικασία δημιουργεί πρόβλημα στη Φώφη Γεννηματά. Και δεύτερον, επειδή για να υπάρξει «κόφτης» στη διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν είναι εύκολη υπόθεση κάτι τέτοιο. Η πλευρά Γεννηματά μαζί με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ διαθέτουν οριακή πλειοψηφία και θα είναι, όπως λέγεται, πολύ δύσκολο για τον Γιώργο Παπανδρέου να ψηφίσει εκπτώσεις στη διαδικασία που ο ίδιος, πρώτος, καθιέρωσε.

