Προεκλογική γυμναστική διά παν ενδεχόμενο
Η Κουμουνδούρου ρίχνει γέφυρες προς τη μεσαία τάξη ενώ δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές λόγω της κατάστασης στην οικονομία

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε κατάσταση «προεκλογικής γυμναστικής» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ηγεσία του δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, κυρίως λόγω της κατάστασης στην οικονομία.
Ηδη, στα περιφερειακά και τοπικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δοθεί σήμα από κεντρικούς βουλευτές, πρώην υπουργούς, να είναι έτοιμοι «διά παν ενδεχόμενο». Ουδείς πιστεύει στην Κουμουνδούρου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές άμεσα, αλλά για τα μέσα του Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας, ή για τις αρχές του φθινοπώρου, θεωρούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστούν οι κάλπες.
Πιο «στέρεες γέφυρες»
με τη μεσαία τάξη
Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σφυρηλατήσει πιο στέρεες γέφυρες με τη μεσαία τάξη με «πολιτικό εργαλείο» το πακέτο των προτάσεών του για την οικονομία. Ουσιαστικά θα μιλούν για τον «άλλο δρόμο» που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπάρχει, αυτόν της «επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία».
Αυτή ήταν και η φράση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της περασμένης Τρίτης κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την πανδημία.
Από εδώ και πέρα θα κυριαρχεί το σύνθημα «Δυνατή Οικονομία και Ισχυρή Κοινωνία» και θα μιλούν όλο και περισσότερο για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας: τους καταστηματάρχες, τους εμπόρους, τους εργαζομένους, τον κόσμο της εστίασης και του τουρισμού, τους αγρότες. Ο κεντρικός στόχος είναι να κερδίσει την εύνοια των νέων ανθρώπων που πλήττονται από την ανεργία, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών, δηλ. της μεσαίας τάξης που χτυπήθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία και η οποία, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, «ενώ προεκλογικά έγινε σημαία ευκαιρίας, σήμερα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αόρατη τάξη».
Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ένα επεξεργασμένο πακέτο με μέτρα ύψους περίπου 5,7 δισ. ευρώ, όπου στο επίκεντρο είναι η πρόταση για γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% χρέους της πανδημίας, μέτρα ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέο πτωχευτικό με προστασία της πρώτης κατοικίας. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, όπως ήδη φαίνεται με τη στάση του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και καταγράφηκε επίσης στη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά κυρίως με την απόφαση για την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής. Υπάρχει επίσης προετοιμασία για τη «μητέρα των μαχών» στα εργασιακά.
Ανανέωση και
παραγκωνισμός Τσακαλώτου
Παράλληλα, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει ότι θέλει στο προσκήνιο μια νέα γενιά στελεχών και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την απόφασή του να είναι στην εκδήλωση σε περίοπτη θέση οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης, Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και πρόσωπα όπως η Λούκα Κατσέλη, ο καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας που διδάσκει Διεθνές Τραπεζικό Δίκαιο και χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ο Δημήτρης Αυγητίδης, καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Η απόφαση του κ. Τσίπρα για ριζική ανανέωση είναι ειλημμένη, παρά τις εσωκομματικές ενστάσεις και τους προβληματισμούς, όπως εκδηλώθηκε για την ηχηρή απουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (τον στήριξε δημόσια ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που είπε ότι η απουσία του δεν δίνει θετικό μήνυμα).

