Προεκλογικές παρατάσεις για δηλώσεις και ρυθμίσεις οφειλών
Να μεταθέσει έναν μήνα αργότερα τις αρχικές προθεσμίες που τρέχουν σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών – Κανονικά θα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ενας στους δύο φορολογουμένους διστάζει προς το παρόν να συμπληρώσει τη φορολογική δήλωσή του, ενώ χιλιάδες περιμένουν την παράταση που αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να υποβάλουν αργότερα τα έντυπα της Εφορίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί κάτω από τις μισές φορολογικές δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Οπως αναφέρουν λογιστές-φοροτεχνικοί, ο λόγος που χιλιάδες φορολογούμενοι αναβάλλουν έως την τελευταία στιγμή τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι μόνο ψυχολογικοί, για να μη δουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, αλλά κυρίως αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις παγίδες των τεκμηρίων καθώς και να βρουν διάφορα δικαιολογητικά-δαπάνες (κυρίως οι επαγγελματίες) που θα οδηγήσουν σε μείωση της συνολικής επιβάρυνσης.
Πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης του 2018 (εισοδήματα 2017), περίπου 1.900.000 πολίτες πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων είτε από άγνοια είτε από αμέλεια, καθώς δεν φρόντισαν με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών να καλύψουν τις διαφορές τεκμηρίων που προέκυπταν.
45.000 αιτήσεις
Εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην Εφορία αυτή την περίοδο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους στο να ρυθμίσουν τις οφειλές παρελθόντων ετών μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει τεθεί σε λειτουργία και ήδη έχει δεχθεί πάνω από 45.000 αιτήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 2.704.000 φορολογικές δηλώσεις και για 727.000 φορολογουμένους (26,9% του συνόλου) έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό με μέσο πρόσθετο φόρο 629,8 ευρώ, ενώ για 308.500 φορολογουμένους (περίπου 1 στους 10) έχει προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο με μέση επιστροφή φόρου 272,8 ευρώ. Μηδενικό υπόλοιπο έχει προκύψει μέχρι στιγμής για 1.669.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και αφορούν το 61,7% του συνόλου.
Στο υπουργείο Οικονομικών τόσο λόγω των επικείμενων εκλογών αλλά και λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και στο γεγονός ότι τρέχει η ρύθμιση των 120 δόσεων κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε παράταση τουλάχιστον για έναν μήνα σε όλες τις προθεσμίες που τρέχουν. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο για τις πληρωμές των φόρων καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν μπορούν να περιμένουν και θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το εφετινό πλεόνασμα πολύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Βάσει των διαρροών από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να δοθεί παράταση έως τις 29 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αντί για τις 30 Ιουνίου που ισχύει σήμερα, ενώ για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία που λήγει κανονικά στις 28 Ιουνίου και εκεί εξετάζεται να μεταφερθεί έναν μήνα μετά.
Τρεις δόσεις
Ωστόσο, ο φόρος εισοδήματος, ανεξαρτήτως της παράτασης που θα δοθεί, θα πρέπει να πληρωθεί σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις ως εξής: 1η δόση έως τις 31 Ιουλίου, 2η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 3η δόση έως τις 29 Νοεμβρίου.
Αλλαγές θα ισχύσουν και για τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ καθώς το αρχικό σχέδιο που είχε αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών ήταν η ανάρτησή τους να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου και η 1η δόση να πληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου με την τελευταία 5η δόση τέλη Ιανουαρίου 2020, δηλαδή θα πληρωνόταν σε 6 δόσεις.
Λόγω των εκλογών εξετάζεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών να γίνει στα τέλη Αυγούστου και η πληρωμή της 1ης δόσης τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ίσχυε και πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τελικά οι συνολικές δόσεις θα παραμείνουν 5 και δεν θα αυξηθούν σε 6 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
«Παγώνουν» και τα σχέδια για αλλαγές στις αντικειμενικές
Στην επόμενη κυβέρνηση μεταφέρεται το μπαλάκι της εκπλήρωσης της μνημονιακής δέσμευσης για νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς κανένας στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένος να βάλει την υπογραφή του πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών σε έναν πίνακα με νέες και σε πολλές περιπτώσεις αυξημένες τιμές ζώνης έως και 30%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην επεξεργασία πινάκων με νέες επικαιροποιημένες τιμές βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στις εισηγήσεις των εκτιμητών που είχαν παραδοθεί πριν από έναν χρόνο στις επιτροπές που είχαν συσταθεί για τον σκοπό αυτόν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν δημοσιευτούν οι νέες τιμές ζώνης μέσα στο καλοκαίρι, δεν πρόκειται να επηρεαστεί σε αυτή τη φάση ο υπολογισμός του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2019, όπως συνέβη πέρυσι.
Ο ΕΝΦΙΑ
Αυτό όμως που θα ισχύσει για εφέτος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% με ανώτερο ποσό μείωσης τα 100 ευρώ για χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Αλλωστε οι αλλαγές αυτές είναι θεσμοθετημένες και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή από την επόμενη κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 30% (κατά μέσο όρο 55 ευρώ), ενώ για περιουσία από 60.000 έως 100.000 ευρώ η μέση μείωση φόρου θα κυμανθεί περί τα 80 ευρώ. Πολύ μικρότερη μείωση θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ ενώ καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί σε περιουσίες άνω των 204.000 ευρώ.
Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικές περιοχές λόγω του φαινομένου που ακούει στο όνομα «βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb».
Αξίες προ κρίσης
Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει ότι οι τιμές των ακινήτων σε αρκετές περιοχές της χώρας διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα που προσεγγίζουν τις προ κρίσης αξίες, ενώ εκεί που έχει ανθήσει η βραχυχρόνια μίσθωση η άνοδος στις τιμές των ενοικίων έχει συμπαρασύρει τις αξίες των αγοραπωλησιών με αποτέλεσμα οι πραγματικές τιμές να υπολείπονται σημαντικά των αντικειμενικών.
Η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας είναι να υπάρξει ένας επανακαθορισμός των τιμών ζώνης στα μέσα του 2019 και ένας ακόμη εντός του 2020 ώστε οι τιμές της Εφορίας να προσεγγίσουν τις πραγματικές.
Ωστόσο οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα συμπαρασύρουν και μια σειρά φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα και οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαϋλώσουν τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έχουν θεσμοθετηθεί ή θα εφαρμοστούν στο μέλλον.
Μεταξύ των φόρων που πρόκειται να αυξηθούν πέραν του ΕΝΦΙΑ θα είναι οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, στις κληρονομιές, στις δωρεές, στον ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων, στα τέλη ακίνητης περιουσίας, κ.τ.λ.

