Η κυβέρνηση, μετά την αποτροπή των περικοπών των συντάξεων, διαμορφώνει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Ετσι, εντάσσει στο προεκλογικό οπλοστάσιο των φιλολαϊκών επιχειρημάτων της την αύξηση του κατώτατου μισθού – οποιοδήποτε ύψος κι αν έχει – και την αύξηση που θα λάβουν σε πέντε ετήσιες δόσεις 620.000 συνταξιούχοι που είχαν αρνητική διαφορά με τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους (δηλαδή με τον νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνουν περισσότερα από ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς υπολογισμού).

Η χορήγηση των αυξήσεων στις συντάξεις θα γίνει από τη σύνταξη του Ιανουαρίου, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του επόμενου μηνός και θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο η προεκλογική εκμετάλλευση αυτών των ζητημάτων προκειμένου να τονωθεί το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης έγινε σαφής από την υπουργό Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου η οποία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή «έδωσε το στίγμα» της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

Μόνο σε τέσσερις μήνες εκτός μνημονίου η κυβέρνηση κατάφερε να ακυρώσει το μέτρο μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, να δώσει αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους από το 2019 και να μειώσει κατά 33% τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης έπεται η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

Για τους νέους

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς εκκρεμεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθού στους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας. Ακολουθεί η τελική ανακοίνωση της αύξησης από την υπουργό – εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου – και η σχετική εισήγησή της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους, χωρίς διακρίσεις, αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4%. Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων ο ΣΕΒ πρότεινε αύξηση 1%, η ΕΣΕΕ σταδιακή αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ έως το 2022, ενώ και η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης των κατώτατων ορίων.

Με τον νέο υπολογισμό

Στο σκέλος των συντάξεων η κυβέρνηση – πέραν της ακύρωσης των περικοπών κατά 18% που η ίδια είχε υιοθετήσει – επικεντρώνεται και στην αύξηση που θα επέλθει στις συντάξεις 620.000 συνταξιούχων.  Πρόκειται για την κατηγορία εκείνων που η σύνταξή τους με τον νέο υπολογισμό – νόμος Κατρούγκαλου – διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο από αυτή την οποία λαμβάνουν σήμερα.

Το επιπλέον αυτό ποσό θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις – αρχής γενομένης από τη σύνταξη που αντιστοιχεί στον Ιανουάριο του 2019, η οποία καταβάλλεται τέλος Δεκεμβρίου. Αρα η συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει να λάβει την 1.1.2019 αύξηση ίση με το 1/5 της διαφοράς που έχει προκύψει με τον νέο υπολογισμό της σύνταξής τους.

Πρόκειται για 402.000 συντάξεις γήρατος που θα αυξηθούν κατά 15% σε βάθος πενταετίας, 172.000 συντάξεις χηρείας που θα λάβουν αύξηση 32% και 44.000 συντάξεις αναπηρίας που θα αυξηθούν – στην πενταετία – κατά 16%.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές γύρω στα 1.000 ευρώ. Οπως επίσης και συνταξιούχοι των  πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών που κατέβαλλαν ιδιαίτερα  υψηλές εισφορές.