Προάγγελος συγκρούσεων το εργασιακό νομοσχέδιο
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός εξαμήνου εξοφλούν τις επιπλέον ώρες πέραν του 8ώρου, με ρεπό ή ημέρες αδείας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στη βιομηχανία, ευελιξία και στις επιλογές του τρόπου «επιστροφής» της επιπλέον απασχόλησης, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στον τρόπο ψηφοφορίας για την εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ετοιμάζεται» εδώ και μήνες, οι αλλαγές που περιέχει έχουν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε έναν μεγάλο βαθμό αποτελούν κεντρική «μεταρρυθμιστική επιλογή» της κυβέρνησης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Εξ αυτού του λόγου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – από κοινού με το άλλο νομοσχέδιο για τη μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικού του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης – αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Ηδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχουν διατυπωθεί απόψεις για «επερχόμενο εργασιακό οδοστρωτήρα», «επίθεση στους εργαζομένους», ενώ τα συγκεκριμένα κόμματα προειδοποιούν την κυβέρνηση για οξείες αντιδράσεις.
Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη
Οι αλλαγές στα εργασιακά βασίζονται – σε μεγάλο βαθμό – στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη και προβλέπουν ευελιξία στη χρήση των υπερωριών, ψηφιακό ωράριο, θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, ενώ έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός εξαμήνου εξοφλούν τις επιπλέον ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες αδείας.
Οι συμψηφισμοί του χρόνου εργασίας μπορούν να ολοκληρώνονται είτε στο εξάμηνο είτε σε διάστημα ενός έτους.
Το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας με μείωση εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή εντός 6μήνου θα μπορεί να δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, μετά από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.
Συνδικαλιστικός νόμος και πραγματικότητα
Οι νέες ρυθμίσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο είναι στοχευμένες, ώστε να προσαρμόσουν τις συνδικαλιστικές διαδικασίες στα σύγχρονα δεδομένα, για να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κήρυξης απεργίας, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου, την τροποποίηση των προνομίων (προστασία και άδεια) των συνδικαλιστών, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας (40% του προσωπικού), το οποίο απασχολείται κατά τη διάρκεια της απεργίας σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.
Οnline παρακολούθηση του ωραρίου
Επίσης καθιερώνεται η ηλεκτρονική-ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά για τα ωράρια και τις αλλαγές, επιτρέποντας τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με το νέο σύστημα θα είναι εφικτή η online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, γεγονός που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και στη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.
Με άλλες διατάξεις καθιερώνονται ως υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και η 28η Οκτωβρίου.
Καταργείται η διάκριση στις αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσπίζονται επιπλέον άδειες για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Σταθεροί κανόνες για την τηλεργασία
Σταθερούς κανόνες για την τηλεργασία που ασφαλώς θα μείνει στις περισσότερες επιχειρήσεις και στη μετά κορωνοιό εποχή περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.
Βασική αρχή είναι ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από τις αλλαγές σε συνδυασμό με την κάλυψη από τον εργοδότη του κόστους εξοπλισμού για τους εργαζομένους με καθεστώς τηλεργασίας.
Η εξ αποστάσεως εργασία θα συμφωνείται και θα μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Επίσης θα προβλέπεται συγκεκριμένο καθορισμένο ωράριο που ο εργαζόμενος θα παρέχει την εργασία του, καθώς σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα όριο.
Η επιχείρηση θα υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού (laptop, σύνδεση με το διαδίκτυο) και τη συντήρησή του.
Προβληματισμός υπάρχει για τους κανόνες που θα ισχύσουν στο δημόσιο τομέα καθώς σε πολλούς τομείς (πχ. στις εφορίες) η εξ αποστάσεως εργασία λειτούργησε διαλυτικά.

