Πού θα πάει η τιμή του πετρελαίου

Κρίσιμη η συνάντηση της Βιέννης της ερχόμενης εβδομάδας καθώς δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μείωση της παραγωγής

Η αβεβαιότητα για τη ζήτηση, η υψηλή παραγωγή και ο σκεπτικισμός γύρω από την αποφασιστικότητα του ΟPEC να μειώσει την προσφορά οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου στα 50 δολ./βαρέλι με απώλειες 42,2% από το τετραετές υψηλό των 86,74 δολ./βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου, δημιουργώντας  ερωτήματα τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη πορεία των τιμών.

Η Ρωσία θέλει να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟPEC προς την κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής, ωστόσο το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Οργανισμού την άλλη εβδομάδα στη Βιέννη παραμένει αβέβαιο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει για μείωση των τιμών.

Παράλληλα, η άνοδος της παραγωγής των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την έως τώρα επιλογή της Σ. Αραβίας να μη μειώσει την παραγωγή της πίεσαν τις τιμές, ενώ η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ένας ακόμη παράγοντας που πλήττει τη ζήτηση.

Αναλυτές της KB Securities Co «βλέπουν» ότι οι τιμές θα αυξηθούν καθώς υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τη μείωση παραγωγής από τον ΟPEC και την επιβράδυνση της παραγωγής αμερικανικού αργού. Η UBS Global Wealth Management αναμένει ότι στις προσεχείς συναντήσεις του ΟPEC+ της 6ης και 7ης Δεκεμβρίου στη Βιέννη θα ανακοινωθεί μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα επιτρέψει στις τιμές ανακάμψουν το 2019 στα 75 δολ./βαρέλι (μέση τιμή) για το Brent, με το ελαφρύ αργού (WTI) να διαπραγματεύεται με έκπτωση 7 δολαρίων/βαρέλι.

Από την πλευρά της η Citigroup δίδει 55% πιθανότητες να αποφασιστεί τον Δεκέμβριο μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, των ώρα που οι θέσεις των μεγάλων «παικτών» ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις.

Εάν η συνάντηση της Βιέννης καταρρεύσει, το πετρέλαιο θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στα 42 δολ./βαρέλι, εκτίμησαν αναλυτές θεωρώντας πως η παραγωγή θα πρέπει να μειωθεί κατά 1 – 1,4 εκατ. βαρέλια.

Αλλοι αναλυτές ωστόσο ανέφεραν πως οι ανησυχίες για υπερπροσφορά είναι υπερβολικές και οι τιμές θα μπορούσαν να σημειώσουν ριμπάουντ το νέο έτος. Σε έρευνα 38 οικονομολόγων και αναλυτών η μέση τιμή του Brent εκτιμάται σε 74,50 δολάρια το βαρέλι για το 2019. Το α’ εξάμηνο αναμένουν άνοδο των τιμών  εξαιτίας των περικοπών στην παραγωγή, όμως η αύξηση της παραγωγής στο β’ εξάμηνο του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα πιέσει τις τιμές.

Στα €255 εκατ. οι συναλλαγές

Με συναλλαγές 255 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ να αφορούν κινήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών (που «κλείνουν» και τα βιβλία τους για το 2018) εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στο ΧΑ. Στον βασικό δείκτη MSCI Standard συμμετέχουν πλέον οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Τιτάν, Jumbo και Motor Oil.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk