Σε ένα περιβάλλον γεμάτο από οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με την ανάπτυξη να προβλέπεται πλέον πως θα ξεπεράσει το 6% εφέτος, ενώ και το 2023, παρά τον εκλογικό κύκλο και παρά τα κακά μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία, θα αποφύγει την ύφεση και σε κάθε περίπτωση θα υπεραποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ανάπτυξη 2,5% το 2023, κατά 1,8% υψηλότερη της μέσης εκτίμησης των αναλυτών (Consensus), και 3,2% το 2024, υψηλότερη κατά 1,1% σε σχέση με την πρόβλεψη του Consensus, αναμένει π.χ. για την ελληνική οικονομία η UBS, η οποία αναβάθμισε μάλιστα την εκτίμησή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του 2022 στο 6,4% από 5,7% προηγουμένως. Την ίδια ώρα, όμως, τα μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλά, καθώς στο ερώτημα εάν ο κόσμος οδεύει προς την ύφεση η ελβετική τράπεζα απαντά πως «πρακτικά ναι», καθώς 13 από τις 32 μεγάλες οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα έως τα τέλη του 2023, μεταξύ αυτών και η αμερικανική οικονομία και η ευρωζώνη.

Ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 θα κυμανθεί στο 2,1%, πολύ κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση (περίπου 3,5%) και θα είναι η 8η χαμηλότερη επίδοση από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και η χειρότερη από το 1993, εάν εξαιρεθούν τα διαστήματα της πανδημίας και της κρίσης του 2008.

Οι εκλογές του 2023

Την ώρα που το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτές, αυξήθηκε εν μέσω δημοσιευμάτων περί υποκλοπών, σε αναφορά για τις εκλογές του 2023 στη χώρα μας η ελβετική τράπεζα σημειώνει πως με βάση τις δημοσκοπήσεις έξι κόμματα αναμένεται να μπουν στη Βουλή, αλλά, καθώς κανένα δεν θα έχει την πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη ΝΔ να συγκεντρώνει 36%-38% έναντι 26%-28% του ΣΥΡΙΖΑ και 12%-13% του ΠαΣοΚ.

Οπως αναφέρεται, καθώς η ΝΔ έχει πιέσει για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα της απορρόφησης σε μια χρονιά που η χώρα στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

H  Moody’s ανέφερε πως η αξιολόγησή της για την ευαισθησία στον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα αντανακλά μια πιο σταθερή πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, αν και οι επερχόμενες εκλογές του 2023 θα μπορούσαν να περιπλέξουν το  σκηνικό.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, όπως σχολίασε και η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων PIMCO, δεν είχαμε ούτε κάποιο «κόκκινο κύμα» ούτε καν κάποιον «κόκκινο κυματισμό», αλλά ίσως απλώς έναν «κόκκινο ψίθυρο», παράλληλα με το γεγονός ότι όλα τα «πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον» κατάφεραν να εκλεγούν (ενδεικτική η περίπτωση του τουρκικής καταγωγής υποψηφίου για τη Γερουσία Μεχμέτ Οζ που ηττήθηκε στην Πενσιλβάνια από τον Τζον Φέτερμαν), αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως οι εξελίξεις αυτές δίνουν μια ανάσα στη χώρα όσον αφορά τα εθνικά θέματα.

Αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν «βλέπουν» ύφεση στην Ελλάδα το 2023, σημειώνουν ωστόσο πως πολλά θα κριθούν από το εύρος της ύφεσης στην ευρωζώνη, καθώς η ύφεση στη Γερμανία π.χ., σύμφωνα με τις απαισιόδοξες προβλέψεις της Deutsche Bank, θα φτάσει στο 3,5% το επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING εκτίμησε πως και η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την τεχνική ύφεση με δύο συνεχόμενα τρίμηνα (το πρώτο και το δεύτερο του 2023) συρρίκνωσης του ΑΕΠ, αν και η συνολική ύφεση στο σύνολο του επόμενου έτους θα είναι οριακή (-0,2%). Πιο αρνητική είναι πάντως η DZ Bank, «βλέποντας» πως και η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση (-1,2%) το 2023.

Επιβράδυνση

Η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, αναμένει πως ύστερα από ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 6,2% εφέτος έναντι 5,3% του προσχεδίου του προϋπολογισμού έρχεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5% για το 2023. Το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν

Σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στο 1% το 2023 από ανάπτυξη 6% εφέτος προβλέπει η Κομισιόν, ενώ το 2024 αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει εφέτος στο 10% και να υποχωρήσει στο 6% για το 2023 και στο 2,4% για το 2024. Παράλληλα, η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023, το οποίο θα αυξηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2024 από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ που αναμένεται για εφέτος.

Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι οι τραπεζίτες

Μισογεμάτο «βλέπουν» το ποτήρι για το 2023 και οι επικεφαλής των μεγάλων ελληνικών τραπεζών:

Σε ένα περιβάλλον γεμάτο από οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται πλέον πως θα ξεπεράσει  το 6% για την εφετινή χρονιά, σημείωσε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Οπως εκτιμά ο ίδιος, μπορεί η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία να δημιουργούν υφεσιακές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, με τους κινδύνους να βαίνουν αυξανόμενοι, η ισχυρή επίδοση του 2022 μαζί με το διαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και η καλή πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2023, σε σημαντικά χαμηλότερο όπως επίπεδο, αλλά και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διατηρώντας την Ελλάδα σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης.

Η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση να διαχειριστεί εξωτερικούς κλυδωνισμούς, ανέφερε και ο διευθύνον σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, εκτιμώντας πως το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, απόδειξη της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα έναντι των δυσχερών συνθηκών που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας να παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε και ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, με τα έως τώρα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν σε νέο ιστορικό υψηλό εφέτος. Παράλληλα, η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα, οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ύψους €13 δισ. περίπου, σε ακαθάριστη αξία, βοηθούν να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεκτημένη δυναμική λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του εννεαμήνου, τα αμυντικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, όσον αφορά τη θέση της στον επιχειρηματικό και πιστωτικό κύκλο, καθώς και η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης, καθιστούν την Ελλάδα σχετικά ανθεκτική στις οικονομικές πιέσεις.

Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης το 2023 και μετά, λόγω της διαφορετικής φάσης στον οικονομικό κύκλο για την ελληνική οικονομία και της βελτιωμένης ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας, εκτίμησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, διατηρώντας την  εμπιστοσύνη στις ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας και για τα επόμενα χρόνια.