Ποντάρει στην απλή αναλογική
Αλλαγή δεδομένων «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, που ρίχνει το βάρος στις πρώτες εκλογές, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε δύσκολη θέση και «κατεβάζει τον πήχη» – Το δίλημμα της κάλπης, οι πιέσεις προς Χαριλάου Τρικούπη και οι αιχμές για Καραμανλή
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Στη σκιά της προ ημερών δημόσιας παραδοχής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ότι η αυτοδυναμία είναι μεν εκλογικός στόχος της ΝΔ, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός, το ηθικό στην Κουμουνδούρου αναπτερώθηκε. Και παράλληλα αναδείχθηκε η στρατηγική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως για τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική: «Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι σημαντική και μπορεί να δώσει κυβέρνηση σταθερότητας, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά ξεκάθαρα και πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες και στην προοδευτική σύγκλιση» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Το δίλημμα
της κάλπης
Στο πλαίσιο αυτό τίθεται το δίλημμα κατά την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί ότι μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού αλλάζουν τα δεδομένα, ενώ εστιάζουν και στην τοποθέτηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο ίδιο φόρουμ ότι δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που καταρρέει.
«Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν στο δίλημμα των εκλογών «Μητσοτάκης ή σταθερότητα», αφού κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως είναι συνώνυμο του χάους και της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής» αναφέρουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επ’ αυτού προσθέτουν ότι «σταθερότητα μπορεί να εξασφαλίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο κ. Μητσοτάκης εάν συνεχίσει χωρίς «δεκανίκια» θα βάλει σε ατέρμονες εκλογικές περιπέτειες τη χώρα, ελπίζοντας ότι με πόλωση θα εξασφαλίσει κάποια στιγμή αυτοδυναμία ή μια θνησιγενή κυβέρνηση μετεγγραφών». Οπως επισημαίνουν ανώτερα κομματικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από τη στρατηγική της «διπλής κάλπης» και της «αυτοδυναμίας», με την παρέμβασή του «επιβεβαίωσε πλήρως τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ».
Βλέπουν θετικό σήμα
από Ανδρουλάκη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη και κυρίως η πρόσφατη επίσκεψή του στην Πορτογαλία, όπου συναντήθηκε με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, θεωρώντας την ένα θετικό σήμα για όσα συζητεί και ο κ. Τσίπρας περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Μετά την περιοδεία του κ. Τσίπρα στην Πάτρα την περασμένη Τετάρτη, έγινε σύσκεψη στο επιτελείο του για να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη. Εκεί επικράτησε η άποψη ότι ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι είναι αποσταθεροποιημένος και σε πανικό από τη ραγδαία φθορά της ΝΔ, που δεν κρύβεται ούτε από ακραίους μεθοδολογικούς ακροβατισμούς ορισμένων δημοσκοπικών εταιρειών ούτε από τη μιντιακή υπεροπλία.
«Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η μεγάλη εικόνα είναι: τάση μεγάλης πτώσης για τον πρώτο, πτωτική τάση (ξεφούσκωμα) για τον τρίτο και ανοδική τάση για τον δεύτερο» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αναφερόμενοι στην ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα.
«Ανακάλυψε
τις συνεργασίες»
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει σε συνομιλητές του ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον σε δυσχερή θέση. Στην προεδρική ομάδα αναφέρονται στη ραγδαία πτώση της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις, προσθέτοντας: «Το τελευταίο διάστημα διαρκώς επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη. Αφού – μέχρι νεωτέρας – έκλεισε το θέμα που μόνη της άνοιξε η κυβέρνηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, αντιθεσμική κίνηση ακραίας ηττοπάθειας και διάψευσης δημοσκοπήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την προοπτική της κυβέρνησης συνεργασίας».
«Απεταξάμην»
τον καραμανλισμό
Παράλληλα, στο πλαίσιο μιας πιο φιλικής στάσης έναντι του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας μιλά πιο έντονα για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης. «Εμείς λέμε ότι όπως σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, που είναι οικονομικά πιο ισχυρές από την Ελλάδα, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και προχωρούν σε συνεργασία με βάση μια προγραμματική συμφωνία, μπορεί και εδώ να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις, αν και όχι τετραετίας, αλλά έκτακτης ανάγκης» είπε προ ημερών. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να υπάρξουν «γέφυρες» με τη Χαρ. Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβασή του την προπαραμονή της 25ης Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία πέρασε απαρατήρητη, αν και ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι αποκηρύσσει τον καραμανλισμό, δυνάμεις του οποίου τον στήριξαν. «Είναι ανέκδοτο να ομιλείτε εσείς, η παράταξή σας, για δημοσιονομική ισορροπία, να κατηγορείτε εμάς ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, όταν παραλάβαμε χάος το 2015 και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν το 2009 η παράταξή σας είχε αφήσει τη χώρα με 9% πρωτογενές έλλειμμα» ήταν η φράση του.
Στις κάλπες για την εκλογή συνέδρων
Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εκλογή συνέδρων. Το 3ο συνέδριο είναι προ των πυλών (14-17 Απριλίου) και όλοι λαμβάνουν θέσεις στη μεγάλη αρένα, όπου θα δοθεί και η… τελική μάχη επί των θέσεων του κ. Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Αυτή πιθανότατα θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου, καθώς θα προηγηθεί το συνέδριο της ΝΔ. Πάντως, τα εγγεγραμμένα μέλη είναι περίπου 65.000-70.000, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία.
Καμπανάκι κινδύνουγια «ομοσπονδιοποίηση»
Στην πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει «καταιγίδα» κειμένων και ένα εξ αυτών, που υπογράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Διονύσης Τεμπονέρας και Γιάννης Βουλγαράκης, προκάλεσε ευρύτερη συζήτηση. Οι υπογράφοντες στηρίζουν τις προτάσεις του κ. Τσίπρα, αλλά σημειώνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ομοσπονδιοποίησης του κόμματος. Την ίδια στιγμή ταρακούνησε τα νερά ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που προτείνει σαν εναλλακτική απέναντι στις ανατιμήσεις και στην ακρίβεια ένα οργανωμένο κίνημα «Δεν πληρώνω», ενώ αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαμορφώσει μια πρόταση η οποία θα «μπορούσε να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους. Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, όχι το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος στο συνέδριο» τόνισε.
Απρόβλεπτο το εκλογικό αποτέλεσμα
«Ανεξάρτητα από το υπόβαθρο της κρίσης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, όσο η κυβέρνηση σηματοδοτεί με την πολιτική της ότι ξεχνά, ότι δεν ακούει την κοινωνία, δηλαδή επί της ουσίας ότι δεν την εκπροσωπεί, τόσο η κοινωνική δυσφορία, η τάση για αρνητική ψήφο αλλά και το αίτημα για εκλογές θα γενικεύονται προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που το έθεσε στον δημόσιο διάλογο». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στην ανάλυση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που προωθήθηκε στην ηγεσία, σε βουλευτές και στελέχη. Η Δανάη Κολτσίδα, πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ, και ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, τα χαμηλότερα επίπεδα κομματικής ταύτισης, αλλά και όσα ξέρουμε από τα exit polls προηγούμενων αναμετρήσεων και για τον χρόνο απόφασης των εκλογέων, το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι απρόβλεπτο».

