Πωλούνται 300 ξενοδοχεία
Οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας και η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον οδηγούν πολλούς επιχειρηματίες σε αναζήτηση εξόδου από τον κλάδο

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η παράταση της αβεβαιότητας στον τουρισμό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντασης της πανδημίας και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς παγκοσμίως, αυξάνει τα πωλητήρια στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Η πρωτοφανής κρίση της περασμένης χρονιάς και η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον οδηγούν πολλούς από τους ξενοδόχους σε αναζήτηση εξόδου από το «τουριστικό επιχειρείν». Ηδη, σε δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες real estate του εξωτερικού κατά το τρίμηνο Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 καταγράφηκαν πάνω από 300 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας.
Θα αυξηθούν
Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων είναι μεγαλύτερος, ενώ οι συνεχιζόμενες δυσκολίες λόγω της πανδημίας της COVID-19 δεν αποκλείεται να αυξήσουν περαιτέρω τα πωλητήρια. Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2019, ανάλογα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και τα «αστέρια» που διαθέτουν.
«Το βέβαιο είναι ότι δεν αντέχει το ξενοδοχείο να μείνει και δεύτερη χρονιά κλειστό, γιατί αν πάμε σε κλειστά ξενοδοχεία και το 2021, θα οδηγηθούμε όλοι στην καταστροφή» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ότι το καλύτερο σενάριο εφέτος για τον ελληνικό τουρισμό είναι οι αφίξεις να φτάσουν στο 50% του 2019. «Το 2021 δεν θα είναι καλύτερο. Πάμε για χρονιά επιβίωσης» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, υπενθυμίζοντας ότι οι ξενοδόχοι ζητούν από την κυβέρνηση «εμπροσθοβαρή και πολύ στοχευμένα μέτρα για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις».
Στην Εντατική
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δοκιμάζονται σημαντικά και παραμένουν… διασωληνωμένες στην Εντατική, όπως και η υπόλοιπη οικονομία. Αρκετές από αυτές εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν σε αναδιαρθρώσεις και σε νέους ιδιοκτήτες, που θα προχωρήσουν στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στον τουρισμό. Η νέα κρίση, θα επηρεάσει εκ νέου τις επιχειρήσεις ειδικά στον τουρισμό, όπου η ανοδική πορεία των οκτώ τελευταίων ετών οδήγησε σε νέες επενδύσεις και κατ’ επέκταση δανεισμού και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν άλλο ένα βαρίδι για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Απώλεια εσόδων
Από την άλλη, η περσινή απώλεια εσόδων ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ στον τουρισμό οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο σημείο «μηδέν». Ο ξενοδοχειακός τζίρος έκανε βουτιά στο -78%, ενώ παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα οι προκαταβολές για τη νέα σεζόν. Τα ξενοδοχεία ασφυκτιούν, καθώς στεγνώνουν από ρευστότητα και όσο ο χρόνος κυλά η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο, αφού οι ξενοδόχοι έχουν στα χέρια τους μόνο τα vouchers των κρατήσεων που μετατέθηκαν από το 2020. Ετσι αρκετοί οδηγήθηκαν σε εξειδικευμένα κτηματομεσιτικά sites του εξωτερικού, όπου φιγουράρουν γνωστά ελληνικά ξενοδοχεία, από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πεντάστερου ξενοδοχείου στα Χανιά, δυναμικότητας 127 δωματίων, σε έκταση 8,5 στρεμμάτων, που πωλείται έναντι 65 εκατ. ευρώ. Στην Πλάκα, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξενοδοχείο 8 επιπέδων, με θέα την Ακρόπολη, προσφέρεται έναντι 13 εκατ. ευρώ. Επίσης, πεντάστερο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, 300 δωματίων και 100 σουιτών, δυναμικότητας 950 κλινών, πωλείται έναντι 28 εκατ. ευρώ. Επίσης, στη Χαλκιδική πωλείται τετράστερο ξενοδοχείο 200 δωματίων έναντι 16 εκατ. ευρώ.
Πτώση της ζήτησης
Τα πωλητήρια πληθαίνουν και για ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς και για συγκροτήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τη ζήτησή τους να μειώνεται διαρκώς. Ξενοδοχείο στις Κυκλάδες που κτίστηκε το 1993 και ανακαινίστηκε το 2002, με 90 δωμάτια, τριών αστέρων, πωλείται έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες αγγελίες βρίσκει κανείς και για ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα και στα Ιόνια νησιά.
Στην Κεφαλλονιά και στη Λευκάδα, υπάρχουν συνολικά 14 αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων, με τις τιμές τους να κυμαίνονται από 460.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις και οι προκλήσεις για τις τράπεζες
Τράπεζες. Πώς λειτουργούν; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην οικονομία; Ποια η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη; Γιατί έχουν τόσο μεγάλη δύναμη και επιρροή; Γιατί οι κυβερνήσεις σπεύδουν να τις βοηθήσουν και δεν τις αφήνουν στην τύχη τους, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους επιχειρηματικούς κλάδους;
Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που προσεγγίζονται στο νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννη «Τράπεζες σε Κρίση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και τη σειρά Μικρές Εισαγωγές.
Επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τι συνέβη στις τράπεζες, γιατί χρειάστηκαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια και ποιες οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Τα ΕΛΠΕ ετοιμάζουν SPV για την ηλεκτροκίνηση
Στο επίκεντρο της στρατηγικής των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για την ενεργειακή μετάβαση έχει τεθεί η ηλεκτροκίνηση, παράλληλα με τις νέες επενδύσεις το ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία νέας εταιρείας ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV), η οποία θα επιφορτιστεί με την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης δικτύων φόρτισης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα είχαν ήδη γίνει αλλά, ελέω πανδημίας, τα σχέδια έχουν μετατεθεί χρονικά.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στην προμήθεια εξοπλισμού, στην εγκατάσταση και στη συντήρησή του, καθώς και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε οικιακούς και εμπορικούς πελάτες.

