Ποια είναι τα επόμενα ραντεβού για την προστασία των ωκεανών;

«Το έτος 2022 είναι κρίσιμο. Οπως μας υπενθυμίζει ο Πίτερ Τόμσον, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό, εφέτος είναι η χρονιά κατά την οποία μπορεί να μπει τέλος στην επιδείνωση της κατάστασης των θαλασσών μας. Μετά τη Σύνοδο «One Ocean Summit» στη Βρέστη, η οποία δημιούργησε μια εξαιρετική δυναμική, και τη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου στο Ναϊρόμπι, κατά την οποία τα Ηνωμένα Εθνη δεσμεύτηκαν να υπογράψουν μία συνθήκη για την απαγόρευση της παραγωγής πλαστικών μιας χρήσης έως το 2024, άλλα φόρουμ, ιδίως στον Ειρηνικό, ζήτησαν την ενεργή κινητοποίηση όλων των παραγόντων. Τον περασμένο Μάρτιο, στη Νέα Υόρκη, σημειώσαμε επίσης καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη Βιοποικιλότητα στην Ανοικτή Θάλασσα (BBNJ), ελπίζοντας σε επιτυχή ολοκλήρωση στην επόμενη συνάντηση τον Αύγουστο.

Δεν πρέπει όμως να παραμελήσουμε τα μικρότερης κλίμακας μέτρα, τις δεσμεύσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Από τις συζητήσεις μου στην Αθήνα, συγκρατώ την εξαιρετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουν οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της χώρας τα πλεονεκτήματα της βιώσιμης αλιείας, η οποία σέβεται την ισορροπία και τη διατήρηση των ειδών. Πολλές από τις λύσεις περνούν από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευση των πολιτών.

Είχα επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσω στην ελληνική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, την υποψηφιότητα της Γαλλίας για τη διοργάνωση, σε συνεργασία με την Κόστα Ρίκα, της επόμενης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, το 2024 ή το 2025. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προβεί στην επίσημη ανακοίνωση όταν μεταβεί στη Λισαβόνα στις 30 Ιουνίου για να κλείσει τη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. Η Γαλλία, μέσω της φωνής της, επιθυμεί να μεταφέρει τον ηγετικό ρόλο στη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αλλά όχι μόνη! Μαζί με τα μεγάλα ναυτικά έθνη. Μαζί με την Ελλάδα, φυσικά!».