Ποιότητα, περιβάλλον και επαγγελματικές προοπτικές
Ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αναλύει γιατί αξίζει να σπουδάσει κάποιος στην πόλη μας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης είναι ο ίδιος καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Ξέρει έτσι καλύτερα από τον καθένα μας την πορεία ανάπτυξης του πανεπιστημίου μας. Οπως μας είπε στη διάρκεια της κουβέντας μας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1974, αρχικά με την Πολυτεχνική Σχολή στην Ξάνθη και τη Νομική Σχολή στην Κομοτηνή. Αργότερα επεκτάθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και την Ιατρική και στην Ορεστιάδα. Σήμερα είναι ένα πανεπιστήμιο με γεωγραφική διασπορά σε όλη τη Θράκη και έχει την έδρα των πρυτανικών αρχών και της κεντρικής διοίκησής του στην Κομοτηνή. Ανοικτή όμως είναι η συζήτηση για επέκτασή του στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο με το Τμήμα Ψυχολογίας.
Στην Κομοτηνή όμως (που είναι γνωστό ότι είναι «φοιτητούπολη»), λειτουργούν η Νομική Σχολή με το ομώνυμο τμήμα της, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με το ομώνυμο τμήμα, η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, η Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Οικονομικών Επιστημών και Πολιτικής Επιστήμης.
Εξαιρετικές βαθμολογίες
Γιατί αξίζει ένας νέος ή νέα να σπουδάσουν σήμερα στην Κομοτηνή; Ο κ. Βαρβούνης απαντάει ότι «η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών είναι υψηλή και αυτό φαίνεται στην αξιολόγηση και στην πιστοποίηση των πανεπιστημιακών τμημάτων από εξωτερικούς κριτές, καθώς τα τμήματα λαμβάνουν εξαιρετικές βαθμολογίες. Αρκετοί φοιτητές μας διακρίνονται σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, όπως οι φοιτητές της Νομικής σε εικονικές δίκες ή του ΤΕΦΑΑ» προσθέτει. «Επίσης, οι καθηγητές του πανεπιστημίου έχουν αρκετά υψηλούς δείκτες σε δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, σε ετεροαναφορές και μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών βραβείων. Σημαντικά αναβαθμισμένο είναι το υπάρχον κτιριακό επίπεδο, καθώς ήδη τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν σε καινούργιες, άνετες και μοντέρνες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ το καλοκαίρι του 2023 θα εγκαινιαστούν τα νέα κτίρια που χτίζονται». Οπως προσθέτει ο κ. Βαρβούνης, εκτός των παραπάνω κριτηρίων, το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής προσφέρει ευκαιρίες δημιουργίας για τους φοιτητές. «Το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της περιοχής με τα μνημεία, την ιστορία, την πολιτιστική ζωή και το μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών (ορθόδοξοι χριστιανοί, Αρμένιοι και μουσουλμάνοι) δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που μπορεί να ενδιαφέρει τους φοιτητές. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι οι σπουδές στα τμήματα της Κομοτηνής εξασφαλίζουν επαγγελματικές προοπτικές στους πτυχιούχους» δηλώνει.
Η σχέση με την πόλη
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το πανεπιστήμιο έχει μεγάλη προσφορά στην πόλη της Κομοτηνής σε πολλούς τομείς. Αρχικά, παρέχει σπουδαία οικονομική υποστήριξη στη λειτουργία της αγοράς χάρη στους φοιτητές με τις ενοικιάσεις σπιτιών και όλη την καταναλωτική συμπεριφορά τους. Επίσης, οι καθηγητές και οι φοιτητές εξασφαλίζουν ένα υψηλό πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο στη ζωή της Κομοτηνής, είτε μέσω προγραμμάτων είτε μέσω προσωπικής τους έρευνας, έχουν αναβαθμίσει τα τοπικά μουσεία, κάνουν διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συνέδρια. Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που διοργανώνει πάρα πολλά συνέδρια, σχεδόν κάθε μήνα» λέει ο κ. Βαρβούνης. «Το αποτύπωμα του πανεπιστημίου φαίνεται και στη συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς. Ο δήμος και οι τοπικοί φορείς της Κομοτηνής για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα (1920-2020) θέλησαν να κάνουν συνέδριο και απευθύνθηκαν στο πανεπιστήμιο. Το ίδιο συνέβη και τώρα, καθώς το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας διοργανώνει συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922». Πάντως, η ζεστή συνεργασία του πανεπιστημίου με την πόλη της Κομοτηνής φάνηκε και από την εκδήλωση που διοργανώθηκε από μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στις 28 Ιανουαρίου για τον εορτασμό της επετείου των Τριών Ιεραρχών. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος, διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της πόλης μας. Ο ίδιος ο Εμμανουήλ Βαρβούνης εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, το έργο του οποίου τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Μητροπόλεως. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν έτσι, για ακόμη μία φορά, τον καθοριστικό ρόλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πολιτιστική ζωή της περιοχής μας.

