Ποδόσφαιρο σε γήπεδα για… κλάματα

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ο Παναθηναϊκός ξεσπιτώθηκε από το ΟΑΚΑ αυτό το Σαββατοκύριακο για να αγωνιστεί με την Ξάνθη στο γήπεδο της Ριζούπολης. Ο λόγος είναι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο έπρεπε να παραδοθεί στους γεωπόνους, οι οποίοι οφείλουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα αγωνιστεί εκεί η Εθνική Ελλάδας με αντίπαλο τη Βοσνία να έχουν αποκαταστήσει τον χλοοτάπητα του που είναι σε πραγματικά κακή κατάσταση.
Μια ανάλογη δουλειά είχε γίνει και πέρυσι στην αρχή του καλοκαιριού, όταν και πάλι ο χλοοτάπητας έπρεπε να αλλάξει γιατί ήταν σε άθλια κατάσταση. Το έργο έγινε ώστε να καταφέρει η ΑΕΚ να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ για τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.
Είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας να γίνονται έργα αποκατάστασης του χλοοτάπητα δύο χρόνια στη σειρά, λες και τα χρήματα περισσεύουν; Ναι, είναι. Διότι όπως μας είχε εξηγήσει πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Μηνάς Λυσάνδρου, τα περσινά έργα στο ΟΑΚΑ είχαν γίνει με γνώμονα ότι εκεί θα αγωνιζόταν μόνο η ΑΕΚ και ο χλοοτάπητας επιβαρύνθηκε γιατί διάλεξε το γήπεδο ως έδρα και ο Παναθηναϊκός αλλά και η Εθνική.
Εναν χρόνο αργότερα χρειάζεται πάλι να πληρωθούν χρήματα για το αυτονόητο. Δηλαδή για το χόρτο του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γηπέδου της χώρας που στο μεταξύ έχει υποβιβαστεί από την UEFA σε γήπεδο τεσσάρων αστέρων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διοργάνωση τελικού Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ τα τελικά του Euro θα γίνουν σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα απουσιάζει από αυτές.
Στη Σούπερ Λίγκα υπάρχει εφέτος μία εντυπωσιακή αύξηση εισιτηρίων. Ο μέσος όρος των αγώνων του πρωταθλήματος μέχρι τώρα ξεπερνά τις 10.000 εισιτήρια. Εντάξει, είμαστε πολύ μακριά από τις 45.000 που κόβονται στα γερμανικά γήπεδα ή από τις 40.000 που κόβονται στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από τέσσερα χρόνια τα εισιτήρια αυτά ήταν τα μισά, τότε κάτι παρήγορο υπάρχει για το ελληνικό μας πρωτάθλημα. Η αύξηση αυτή των εισιτηρίων οφείλεται κατά βάση στην επιστροφή κάποιων ομάδων που μπορούν να γεμίσουν τα γήπεδά τους: ο Αρης που παίζει συνήθως σε ένα γεμάτο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ο ΟΦΗ που γεμίζει το Γεντί Κουλέ είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Φυσικά στην αύξηση των εισιτηρίων συντελεί και ο ανταγωνισμός του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ωστόσο αυτό το παρήγορο γεγονός σκιάζει η πολύ κακή κατάσταση των αγωνιστικών χώρων. Δεν είναι μόνο το ΟΑΚΑ που έχει προβλήματα. Στην αρχή της σεζόν αγωνίζονται σε κακούς αγωνιστικούς χώρους και ομάδες όπως ο Αρης, η Ξάνθη, ο ΟΦΗ και φυσικά η ΑΕΛ, το γήπεδο της οποίας, αν και καινούργιο, παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα.
Καλοκαιρινές εξετάσεις
Η Λίγκα θα έπρεπε να ανησυχεί για την κατάσταση των γηπέδων. Η αλήθεια είναι πως το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε τη βοήθεια της UEFA για τον έλεγχό τους και μία επιτροπή ειδικών εξέτασε τα γήπεδα και την κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται. Ομως το κριτήριο που επιλέχθηκε ήταν πάρα πολύ χαμηλό: τα γήπεδα εξετάστηκαν σαν να είναι γήπεδα ομάδων που αγωνίζονται στον προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ! Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση όλων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε πολλά από αυτά μπορεί απλώς να παιχτεί ποδόσφαιρο – σαν να πρόκειται για αλάνες. Ο όρος «playball» που χρησιμοποιήθηκε στις εκθέσεις είναι ενδεικτικός: χειρότερα δεν γίνεται.
Πιο αυστηρά κριτήρια
Για να σοβαρευτούν οι ελληνικές ομάδες και να φροντίσουν για το αυτονόητο, δηλαδή για την καλή κατάσταση των αγωνιστικών χώρων, θα πρέπει αφενός τα κριτήρια της Λίγκας σε ό,τι έχει να κάνει με τα γήπεδα να γίνουν πιο αυστηρά, αφετέρου να υπάρχουν και ποινές για όσους δεν φροντίζουν τα γήπεδά τους να είναι σε καλή κατάσταση.
Κανονικά θα έπρεπε μέρος των χρημάτων που εισπράττουν από τα τηλεοπτικά να δεσμεύεται για να συντηρούνται οι αγωνιστικοί χώροι, στις περιπτώσεις που μια ΠΑΕ για αυτό αδιαφορεί.

