Πλήγμα για τον τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία
Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι φορείς του κλάδου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό που προκαλούνται από τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία προσπαθούν να χαρτογραφήσουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι του τουρισμού, που κατά τη διετία 2020-2021 έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας, παρακολουθούν με ψυχραιμία τα τεκταινόμενα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ευελπιστώντας ο πόλεμος αυτός να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πάντως, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως δεν θα πουλούν πλέον τουριστικά πακέτα προς τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ αυτών και οι Ελλάδα – Κύπρος. «Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ολα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.
Καμπανάκι
«Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν. Το ότι είμαστε στον Μάρτιο είναι θετικό, διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως τον Μάιο» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Αυτή τη στιγμή όλα έχουν «παγώσει» και δεν έχουμε ούτε κρατήσεις ούτε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα. Ομως, όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή, δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.
Η εισβολή στην Ουκρανία σήμανε καμπανάκι στους τουριστικούς πράκτορες και στους ξενοδόχους σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για τον φόβο ότι μπορεί να επηρεάσει τις κρατήσεις, αλλά και για το ενδεχόμενο το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων – λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων – να εκτοξευθεί στα ύψη. Η νέα κρίση στον τουρισμό, που ενέσκηψε πριν τελειώσει η περιπέτεια με τον κορωνοϊό, δεν σχετίζεται μόνο με την πορεία των τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά κυρίως με το διεθνές ισχυρό κύμα ακρίβειας και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε Ευρώπη και Αμερική.
Κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά της μεσαίας οικονομικής τάξης, λένε οι ξενοδόχοι, μπορεί να επηρεάσουν τη βούλησή τους για διακοπές το εφετινό καλοκαίρι.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να πλήξει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε μια συγκυρία κατά την οποία ανταγωνιστικές αγορές, όπως η Τουρκία και η Ισπανία, διεκδικούν ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο στην τουριστική αγορά.
Επιπλέον, η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση είναι πολύ πιθανό να αποτρέψει τους ταξιδιώτες από το να κάνουν τώρα την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ακόμα, παρά το γεγονός της χαλάρωσης των περιορισμών για την COVID-19, αρκετοί Ευρωπαίοι, βλέποντας την κατάσταση στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν τελείως να ταξιδέψουν προς τα ανατολικά.
Θα μηδενιστούν
Πάντως, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τez Tour Ελλάδας Δημήτρη Χαριτίδη, κατά την εφετινή χρονιά αναμένονταν περίπου 100.000 αφίξεις από την Ουκρανία στην Κρήτη, που αποτελεί παραδοσιακό προορισμό των Ουκρανών.
Εστιάζοντας στις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός εκτιμά ότι η παρούσα σύρραξη σαφώς θα επηρεάσει (ακόμα και να μηδενίσει) τις όποιες ροές είχαν προγραμματιστεί από Ρωσία και Ουκρανία για εφέτος.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε κάποιους ξενοδόχους που έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους. Εκτιμάται πάντως ότι τα ξενοδοχεία αυτά δεν θα θιγούν ιδιαίτερα, εάν και εφόσον παραμείνει υψηλή η ζήτηση από τη Δυτική Ευρώπη, καθώς θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό. Ισως όχι στο 100%, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος.
Οι ρώσοι τουρίστες έλειψαν από την Ελλάδα πέρυσι λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τις αεροπορικές πτήσεις και τη χορήγηση βίζας. Εφέτος, οι Ρώσοι ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα μας για διακοπές και σύμφωνα με τον ΕΟΤ οι αφίξεις από τη Ρωσία θα μπορούσαν να ανέλθουν ακόμα και στις 500.000. Μόνο η TUI Ρωσίας σκόπευε να στείλει περίπου 110.000 ρώσους τουρίστες στα ελληνικά θέρετρα το 2022, καθιστώντας τη χώρα από τις πρώτες σε προτίμηση. Επίσης, η Tez Tour θα έφερνε εφέτος στην Κρήτη περίπου 125.000 ρώσους τουρίστες. Σημειώνεται ότι το 2013 οι τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία ήταν 1,3 εκατ., αριθμός που διαμορφώθηκε σε 1,2 εκατ. το 2014 (οπότε είχαν επιβληθεί οι δυτικές κυρώσεις) και περιορίστηκε σε 583.000 το 2019.
Οι Αμερικανοί
Πέραν όλων αυτών, εκείνο που φοβίζει τους έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού είναι η στάση των αμερικανών τουριστών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, εάν η σύρραξη λάβει διαφορετική εξέλιξη, θα επηρεάσει και άλλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ. Οπως εξηγεί, οι Αμερικανοί δύσκολα θα ταξιδέψουν εφέτος στην Ευρώπη αν υπάρχουν απρόοπτες εξελίξεις. «Επειδή δεν έχουν καθαρή εικόνα της γεωγραφικής απόστασης Ελλάδας και Ουκρανίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψουν εφέτος στην Ευρώπη γενικότερα» λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

