Πλήγμα για τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Νέο σοκ πρόκειται να δεχθεί η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, η κομπόστα ροδάκινου, αν τελικά από τις 13 Ιανουαρίου αυξηθούν οι δασμοί που θέλει να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, από το 30% στο 100%. Οπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Θάνος Σαββάκης, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς (βιομηχάνων και κυβέρνησης) είναι αν όχι να απαλειφθούν οι δασμοί του 30% που επιβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, τουλάχιστον να μην πάνε στο 100%, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Πρόσφατα υπήρξαν επαφές, μετά την άφιξη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, για να εξαιρεθεί η ελληνική κομπόστα από τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα στα οποία βάζει δασμούς η κυβέρνηση Τραμπ.
Σήμερα υπάρχουν 14 κονσερβοποιεία ροδάκινου στη χώρα, που μαζί με τους εποχικούς εργάτες απασχολούν περίπου 15.000 οικογένειες, ενώ το σύνολο του κλάδου, τον οποίο αποτελούν οι αγρότες που καλλιεργούν το συμπύρηνο ροδάκινο (βιομηχανικό), οι γεωπόνοι που τους επικουρούν, οι μεταφορείς, τα γραφεία προώθησης εξαγωγών κ.λπ., αφορά σχεδόν 200.000 οικογένειες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία) και στη Θεσσαλία (Ν. Λάρισας). Η χώρα παραμένει leader των εξαγωγών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κομπόστα ροδάκινου, αλλά και άλλων βιομηχανοποιημένων φρούτων, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του μεταποιημένου προϊόντος, που εδράζεται και στα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης, με μεγάλο ανταγωνιστή την Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να φτάσει τα δικά μας ποιοτικά χαρακτηριστικά και βασίζεται μόνο στην ανταγωνιστική τιμή…
Το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την κομπόστα ροδάκινου, καθώς ο ετήσιος τζίρος των εξαγωγών του κλάδου στις ΗΠΑ υπερβαίνει τα 60 εκατ. δολάρια. Το σύνολο των εξαγωγών κομπόστας από τις ελληνικές βιομηχανίες ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, με κύριο προορισμό χώρες της ΕΕ.
Στόχος του κλάδου είναι με τις νέες φυτεύσεις να επιμηκυνθεί η περίοδος με πρώιμες και όψιμες ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου και από τις 250.000 τόνους ετησίως να φτάσουμε στον διπλασιασμό της παραγωγής, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσουμε αγορές και δεν θα επιστρέψουμε με το «δόγμα Τραμπ» της υποτιθέμενης «αντιπαγκοσμιοποίησης» στις εποχές του προστατευτισμού…
Πλήγμα από τους δασμούς, αν αυτοί πάνε στο 100%, θα δεχθούν και άλλοι κάδοι της μεταποίησης και της αγροτικής οικονομίας της χώρας, όπως η οινοποιία, άρα και η αμπελουργία, οι γαλακτοβιομηχανίες και η κτηνοτροφία.
Εξαίρεση ελιάς και ελαιολάδου
Η εξαίρεση της ελληνικής ελιάς και του ελαιολάδου από τους δασμούς, για την οποία υπήρξε θριαμβολογία από την ελληνική πολιτεία, επί της ουσίας ήταν άνευ αντικειμένου, αφού είναι ελάχιστες οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ, όπου την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Ισπανοί.
Σημαντική ωστόσο είναι η εξαγωγή ελληνικής ελιάς.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ετήσια Εκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η κατηγορία των ελιών είναι το πλέον σημαντικό ελληνικό προϊόν στις ΗΠΑ (μακράν ο σπουδαιότερος εξαγωγικός προορισμός ελληνικής ελιάς), με μεγάλη αναγνώριση (ειδικά η ελιά Καλαμάτας) και με σπουδαίες δυνατότητες διεύρυνσης μεριδίου αγοράς. Το ελληνικό μερίδιο επί του συνόλου των κατηγοριών των εξαγόμενων προϊόντων υπερβαίνει το 70%, με τις Τουρκία και Ιταλία να υπολείπονται κατά πολύ σε μερίδιο αγοράς αλλά και αξία εισαγωγών. Η χώρα μας είναι επίσης μακράν ο πρώτος προμηθευτής της αμερικανικής αγοράς σε λαβράκι και τσιπούρα, που είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα με αυξανόμενη αναγνώριση από τους καταναλωτές και με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

