Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία – και λόγω της αναστολής του ΦΠΑ στις νεόκτιστες κατοικίες – οι φρενήρεις ρυθμοί αύξησης στα δομικά υλικά, που εντείνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απειλούν να γκρεμίσουν δημόσια και ιδιωτικά έργα.
Τόσο στις τιμές στην ενέργεια όσο και στα μέταλλα αλλά και σε προϊόντα που αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου, καταγράφονται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερες αυξήσεις, πλέον της ανατίμησης που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2021 λόγω της πανδημίας.
Υψηλό κόστος
Οι εργολάβοι μιλούν για κόστος κατασκευής που ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 1.400-1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κτιρίου κατοικιών, ξενοδοχείων ή πολυτελών επαγγελματικών χώρων, καθώς η πλειονότητα των υλικών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν δει ανατιμήσεις άνω του 50-60% μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Την ίδια ώρα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των υλικών και των καυσίμων, εμφανής είναι πλέον ο κίνδυνος να βρεθούν στον αέρα δεκάδες δημόσια έργα ανά την επικράτεια, κυρίως δήμων και περιφερειών, καθώς για τα περισσότερα έχουν δοθεί πολύ υψηλές εκπτώσεις. Η έκταση του προβλήματος είναι τέτοια που ήδη το υπουργείο Υποδομών πραγματοποιεί επαφές με τις εργοληπτικές οργανώσεις ώστε να αναζητηθούν πιθανές λύσεις.
«Τσουνάμι»
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ράλι των ανατιμήσεων στα δομικά υλικά τους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί σε τσουνάμι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατέγραψε άνοδο 9% σε ετήσια βάση, όταν τον Ιανουάριο η αντίστοιχη ετήσια αύξηση ήταν της τάξεως του 7,3%. Μάλιστα στις 20 κατηγορίες δομικών υλικών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ ούτε μία δεν σημείωσε μείωση.
Η εκτίναξη του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο κατά 71,4% της ηλεκτρικής ενέργειας και 26,1% του πετρελαίου κίνησης, ωστόσο υψηλές διψήφιες αυξήσεις σημείωσαν και οι τιμές στον σίδηρο, στους χάλκινους αγωγούς και σωλήνες, καθώς και στα τούβλα. Συγκεκριμένα, οι τιμές του σιδηρού οπλισμού αυξήθηκαν κατά 19,1% σε σχέση με ένα έτος πριν, οι χάλκινοι αγωγοί 17%, οι σωλήνες χαλκού 12,9%, ενώ κατά 14,2% αυξήθηκαν οι τιμές των τούβλων. Επιπλέον, οι τιμές στους πλαστικούς σωλήνες, προϊόντα που αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου, σημείωσαν ετήσια άνοδο κατά 9,6%, ενώ οι συνθετικοί και οι σωλήνες ινοτσιμέντου ακρίβυναν σε έναν χρόνο 8,2%.
Οι τιμές
Οι αυξήσεις στα θερμαντικά σώματα ήταν 8,7% το ίδιο διάστημα, στην ξυλεία οικοδομών 8,4%, στα κουφώματα αλουμινίου 7%, στις εσωτερικές πόρτες και στα παρκέτα 6,6%, στα εντοιχισμένα ντουλάπια 6,1%, στα τζάμια ασφαλείας 6%, στο έτοιμο σκυρόδεμα 5,9%, στα ξύλινα παράθυρα 5,8%, στο τσιμέντο 4,9%, στα χρώματα πλαστικού (ακρυλικό και νερού) 4,1% και στις μαρμαρόπλακες 3,4%
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021. Μια αύξηση που προήλθε από την άνοδο κατά 9,4% της ηλεκτρικής ενέργειας και 3,5% της τιμής των τούβλων ενώ οι χάλκινοι αγωγοί ήταν κατά 3,2% πιο ακριβοί. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.