Περί Πολάκη, Κουφοντίνα και Novartis

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Οταν πριν από τρία χρόνια ο Πολάκης είχε αρχίσει να απασχολεί ως μείζον θέμα, είχα μεταφέρει στη στήλη μου την άποψη κομματικού παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν πρόκειται να φύγει κάποιος από την κυβέρνηση δεν θα είναι ο Πολάκης αλλά ο Τσίπρας. Προφανώς – συμπέρανα – ο Πολάκης είναι το ήθος και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας απλώς χειρίζεται τις δημόσιες σχέσεις της κυβέρνησης, παριστάνοντας επιτυχώς τον επικεφαλής της. Παρά τη δόση αλήθειας που εμπεριέχουν τα ανωτέρω, τείνω τώρα συμπληρωματικά να υιοθετήσω την ακόλουθη υπόθεση: Ο Πολάκης δεν είναι απλώς βουλευτής Χανίων αλλά εκφράζει το συλλογικό DNA του κρητικού λαού στην πλειονότητά του. Συνεπώς ένας παραμερισμός ή ταπείνωση του Πολάκη θα θεωρηθεί προσβολή για την ευρεία μάζα των Κρητών, που είναι γενικώς αψίκοροι, οπλοφορούν παρανόμως, ρίχνουν μπαλοθιές και φλερτάρουν ιστορικά με την αυτονομία. Συνεπώς ένας αποδοκιμαστικός παροπλισμός του Πολάκη μπορεί να μετουσιωθεί σε ψήφο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερες Πρέσπες δεν αντέχει να διακινδυνεύσει ο κ. Τσίπρας. Γιατί οι συνέπειες θα είναι πολύ βαρύτερες αν, πέρα από το «η Μακεδονία είναι ελληνική», προκύψουν και συλλαλητήρια με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κρήτη».
Ο δεύτερος προβληματισμός μου σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis. Οι φερόμενοι ως χρηματισθέντες τέως υπουργοί Λοβέρδος και Γεωργιάδης υποστηρίζουν το μη αμφισβητούμενο από κανέναν γεγονός ότι από 5 δισ. ευρώ που ήταν η φαρμακευτική δαπάνη πριν από τη δική τους περίοδο υπουργικής ευθύνης μειώθηκε επί υπουργίας τους σε 2,5 δισ. ευρώ. Αλλά αν αυτό είναι ακριβές, και δεν είδα από κανέναν να αμφισβητείται, τότε η Novartis καθώς και οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όχι μόνο δεν είχαν λόγο να δωροδοκήσουν τους δύο υπουργούς εξαιτίας των αποφάσεων των οποίων απώλεσαν περί τα 3 δισ. ευρώ, αλλά αντίθετα να επιστρατεύσουν ψευδομάρτυρες για να συκοφαντήσουν τους Λοβέρδο – Γεωργιάδη προκειμένου έτσι να τους τιμωρήσουν για τις ζημιές που τους προκάλεσαν. Την όπως νομίζω ακαταμάχητη λογική αυτής της υποθετικής συμπεριφοράς της Novartis και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών δεν είδα να την επικαλείται κανείς. Ούτε καν οι κατηγορούμενοι υπουργοί. Εχω λάθος;
Το τρίτο σχόλιο από τη δική μου οπτική είναι ότι ξένισε η πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου να ζητήσει να ελέγξει την απόφαση των εισαγγελέων Εφετών, οι οποίοι αρνήθηκαν να χορηγήσουν μία ακόμα ολιγοήμερη άδεια στον πολυδολοφόνο Κουφοντίνα. Η επικριτική αυτή έκπληξη αφήνει να συμπεραίνεται ότι η κυρία εισαγγελέας ενοχλήθηκε που δεν εδόθη άδεια στον αμετανόητο κακούργο. Πολύ περισσότερο, καθώς είχε απειληθεί η ζωή των μελών της επιτροπής αδειών για τον ίδιο λόγο. Επειδή θεωρώ αδιανόητο ότι η κυρία Δημητρίου επιθυμούσε να χορηγηθεί η άδεια λόγω συμπάθειας προς τον ισοβίτη, νομίζω ότι ορθότερο είναι να συσχετιστεί η αντίδρασή της με την επιθυμία της να φανεί αρεστή στην κυβέρνηση και στους φίλους του Κουφοντίνα Ρουβίκωνες, ώστε – τώρα που λήγει η θητεία της – να βρεθεί και για αυτή μία προνομιούχος θέση σε δημόσιο θεσμό, όπως έγινε και για τη φίλη της τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου.

