Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Οι ερευνητές αποφάσισαν να στρέψουν τον «φακό» τους στους φοιτητές για να διερευνήσουν τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους στον κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η έρευνα έγινε στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας από τους Σεβαστή Χατζηφωτίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελένη Παπούλη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και Χαράλαμπο Τσαϊρίδη, επίκουρο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Θράκης.
παθητικοί ακροατές
Κούραση
«Η συνέχιση του εγκλεισμού και κατά συνέπεια η απουσία των φοιτητών και φοιτητριών των ΑΕΙ για τρίτο ουσιαστικά ακαδημαϊκό εξάμηνο από τη διά ζώσης διδασκαλία κλονίζει τόσο την ποιότητα της μετάδοσης και λήψης ολοκληρωμένης γνώσης όσο και την ψυχοσύνθεση της προσωπικότητας όλων των εμπλεκομένων σε αυτή τη διαδικασία» λέει στο «Βήμα» η κυρία Χατζηφωτίου.
«Οι νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με τη φυσιολογική ψυχική και ψυχολογική κούραση έως και εξάντληση που έχουν υποστεί, απομακρύνονται σταδιακά από κάθε κίνητρο για τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της αναγκαστικής εξ αποστάσεως διδασκαλίας και γίνονται παθητικοί ακροατές μαθημάτων» αναφέρει.
Τα στοιχεία
Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα 550 φοιτητών σε πανελλαδική κλίμακα. Τι προέκυψε;
– Το 50,18% των ερωτηθέντων απάντησε ότι παρακολούθησε τακτικά τα μαθήματά του στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, το 36% παρακολούθησε λιγότερο τακτικά, ενώ το 12,45% δεν παρακολούθησε κανένα μάθημα μέσω Διαδικτύου για διάφορους λόγους (π.χ. κακή συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο, επαγγελματική απασχόληση).
Το 9,11% των φοιτητών χρησιμοποίησε τον ελεύθερο χρόνο του για την παρακολούθηση μαζικών ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOC) και το 36,25% συμμετείχε σε μια σειρά πλατφορμών MOOC. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι ευπαθείς/ευάλωτοι φοιτητές (π.χ. φοιτητές με χρόνιες ασθένειες ή με σωματικές αναπηρίες) χρησιμοποίησαν περισσότερο τα μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC).
Τέλος, 70,72% εντάχθηκαν ή ακολούθησαν διάφορες διαδικτυακές ομάδες για αμοιβαία ενημέρωση.
– Κατά την περίοδο του εγκλεισμού, οι περισσότεροι φοιτητές αισθάνθηκαν πολύ ασφαλείς μέσα στο σπίτι (47,1 %), αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους που αγαπούσαν με φυσική παρουσία ή μέσω Διαδικτύου (98,55%), καθώς και για να επανασυνδεθούν (74%) με αγαπημένα πρόσωπα που ζουν σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό. Το 36,73% συμμετείχε σε διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής, το 47,82% χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να διαβάσει ebooks, να παρακολουθήσει ταινίες ή να ακούσει μουσική.
– Το 11, 3% των ερωτηθέντων κρατούσε ημερολόγιο για να καταγράφει τις σκέψεις του καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στο ίδιο διάστημα, φρόντιζαν η διατροφή τους να είναι υγιεινή (33,45%) έως μέτρια (37,27%), τηρούσαν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής στο έπακρο (99,9 %), γυμνάζονταν από αρκετά έως λίγο (87,5%), επιδίωκαν πράγματα και καταστάσεις που τους έκαναν να γελούν πολύ (18,9%), αρκετά (45,6 %) έως μέτρια (26,2 %).
Δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού
Σύμφωνα με την έρευνα στους φοιτητές το 12,18% χρησιμοποίησε κάθε ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας (π.χ. μηνύματα, emails, τηλεφωνήματα) για να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε γείτονες και στην κοινότητα στην οποία διέμενε, το 5,1% συμμετείχε σε διαδικτυακές πλατφόρμες για υπηρεσίες αλληλεγγύης, ενώ το 4,55% ανέλαβε την πρωτοβουλία και ανέπτυξε δράσεις ηλεκτρονικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.