Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο

δσφ διο

Το 2018 ήταν μια μεταβατική όσο και καθοριστική χρονιά. Ακολούθησε μια πολυετής ύφεση στην ελληνική οικονομία και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ηδη από τις αρχές της χρονιάς τα πρώτα μηνύματα που λάβαμε από την αγορά ενίσχυσαν την εκτίμησή μας για μια οριακά θετική πορεία στην κατηγορία της μπίρας. Θετικά κλείνει η χρονιά και για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς ο δυναμισμός και η αφοσίωση που όλη η ομάδα έδειξε φέτος, μαζί με τη σκληρή δουλειά όλων πάνω στο πλάνο μας φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς. Το γεγονός αυτό αποτελεί για εμάς δικαίωση των αποφάσεων και της στρατηγικής μας, αλλά και τήρηση, ουσιαστικά, της υπόσχεσής μας να προσθέτουμε αξία για τον καταναλωτή, την ελληνική οικονομία και την εταιρεία μας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ελλάδας και μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην εγχώρια αγορά τροφίμων και ποτών. Δυστυχώς για πολλά χρόνια η βιομηχανία δεν αντιμετωπίστηκε ως κεντρικός αναπτυξιακός βραχίονας, παρά τα μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει για το σύνολο της οικονομίας, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα κ.λπ.

Αναλύοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της δικής μας εταιρείας στην οικονομία και στην κοινωνία, πρόσφατα παρουσιάσαμε την 3η Μελέτη των Κοινωνικών και Οικονομικών Επιδράσεων των Δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που βασίζεται στα νούμερα του 2017. Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν, για ακόμα μία φορά, την προστιθέμενη αξία που παράγει η εταιρεία μας μέσω της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Με επίδραση σε 40 διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας και συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ €620 εκατ., συνεχίζουμε να αποτελούμε μια εταιρεία πρωταθλητή με βαρύνουσα σημασία για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της Μελέτης, υπολογίζεται ότι:

 

* Για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προστίθενται €6,56 στην ευρύτερη οικονομία,

€562 εκατ. είναι η συνολική συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους, η οποία αντιστοιχεί στο 0,75% των φορολογικών εσόδων της χώρας.

 

* 20.995 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποστηρίζονται άμεσα και έμμεσα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που αντιστοιχούν στο 0,57% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

* 798 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που ξεκίνησε το 2008 στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παράγει το 100% των προϊόντων της από ελληνικό κριθάρι.

Εφέτος, μάλιστα, προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπάνω, εξάγοντας βύνη ελληνικού κριθαριού, συνολικά 11.000 τόνων, σε Αυστρία και Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτόν, για πρώτη φορά, οι σχεδόν 2.500 έλληνες παραγωγοί κριθαριού που συνεργάζονται μαζί μας στο Πρόγραμμα έγιναν προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας και στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €61 εκατ., έως το 2019, με άξονες την καινοτομία, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών μας, την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών μας, ενώ για την τριετία 2019-2021 οι προγραμματισμένες επενδύσεις μας θα φτάσουν τα €43 εκατ.

Παράλληλα, από τη στιγμή που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέποντας την παραγωγή μηλίτη από τα ζυθοποιεία της χώρας, ξεκινήσαμε άμεσα μια μεγάλη επένδυση για την παραγωγή των σημάτων «Μηλοκλέφτης» και Strongbow στο εργοστάσιά μας στην Πάτρα. Η εγχώρια παραγωγή μηλίτη, που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2019, υπολογίζουμε ότι θα δημιουργήσει πάνω από €2 εκατ. επιπλέον προστιθέμενη αξία και 65 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή του μηλίτη θα είναι ελληνικές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα 16 προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που παράγονται στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, ολοκληρώνεται η πιστοποίηση του έλληνα παραγωγού του χυμού μήλου, που θα χρησιμοποιηθεί για τον μηλίτη, ως διεθνή προμηθευτή, δίνοντάς του έτσι πρόσβαση και σε αγορές εκτός Ελλάδας μέσω του ομίλου της HEINEKEΝ.

Σε κάθε βήμα της διαδρομής μας παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της βιωσιμότητας, καθώς αυτός είναι ένας διαρκής αγώνας στον οποίο θα πρέπει όλοι οι παίκτες της βιομηχανίας να επιτύχουμε καλά αποτελέσματα. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε στον τομέα αυτόν καταφέρνουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην αγορά μας. Από το 2008 έχουμε μειώσει κατά 13% την κατανάλωση νερού στα ζυθοποιεία μας, και κατά 3% και 6% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή και στη διακίνηση των προϊόντων μας αντίστοιχα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια θέτοντας μετρήσιμους στόχους να μειώνουμε συστηματικά το συνολικό μας περιβαλλοντικό και ενεργειακό μας αποτύπωμα. Σε αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζουμε επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των εργοστασίων μας στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη και για την ηλεκτροδότησή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τη νέα χρονιά, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Ειδικότερα, για την αγορά μας, παρά το θετικό εφετινό πρόσημο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της κατανάλωσης, ακόμη ίσως και σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που για εμάς αποτελεί έναν πάγιο στόχο και για την επίτευξη του οποίου επενδύουμε εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι δυνατότητες της χώρας είναι πολλές και η δική μας επιδίωξη είναι αυτό να γίνει αντιληπτό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε ένα δυναμικό «παρών» στην ελληνική βιομηχανική και επιχειρηματική σκηνή, να είμαστε πρωτοπόροι σε θέματα υπευθυνότητας και βιωσιμότητας και να συνεργαζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk