Παντρεύει το αρχαίο πνεύμα με τον σύγχρονο πολιτισμό

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ήταν για μας τους μαθητές συνήθως αφορμή για σχολικές εκδρομές! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας έχουμε χάσει αυτή την ευκαιρία για να ζήσουμε αυτό που συνήθως αποτελεί την πιο όμορφη σχολική ανάμνηση. Πέρα όμως από μια αφορμή για σχολική εκδρομή, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι όλοι γνωρίζουν ότι αποτελούν τα ανεξίτηλα και σημαντικότερα σημάδια της πολιτιστικής μας πορείας στον χρόνο, το μόνιμο αποτύπωπά μας, αυτό που υπερβαίνει τον χρόνο, μας προσδιορίζει και προδιαγράφει το μέλλον μας. Κατά συνέπεια, η σημασία της ουσιαστικής συναναστροφής του σημερινού νέου, του μαθητή, με τα μνημεία είναι τεράστια. Οταν οι αρχαιολογικοί χώροι αξιοποιούνται με τον σεβασμό που τους αρμόζει, είτε στο πλαίσιο εκδρομών είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων και παραστάσεων, μοιάζουν να μας μιλούν, να ζωντανεύουν, να γίνονται ένα με εμάς, κομμάτι της ταυτότητάς μας, των αξιών μας και των ιδανικών μας.
Δεν ξεχνάμε ότι τα θέατρα στην αρχαιότητα είχαν τεράστια παιδευτική σημασία και οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος αποτελούσαν έναν τρόπο ανάδειξης της διαλεκτικής σχέσης πόλης-πολίτη, έναν τρόπο επικοινωνίας, ανάδειξης νέων ιδεών και εν τέλει έναν τρόπο δημοκρατικής δημιουργίας και έκφρασης.
Το Γύθειο γίνεται ένα με το θέατρό του, που γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθησή του, την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων. Αποτελεί δε μέρος ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου που περιλάμβανε και άλλα σημαντικά μνημεία. Παρότι η χρονολόγησή του δεν είναι ακριβής, η έρευνα δείχνει ότι κτίσθηκε στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου (πρώιμοι αυτοκρατορικοί χρόνοι) καθώς και ένα τμήμα της αρχαίας αγοράς αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε ανασκαφές του Ανδρέα Σκιά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Μέχρι το 1891 ήταν καλυμμένο με χώματα. Το υλικό από το οποίο έχει κατασκευασθεί το κοίλον του Θεάτρου, το οποίο έχει διάμετρο 75 μέτρα, είναι υπόλευκος εγχώριος λίθος. Σώζονται πλήρεις οι 6 πρώτες σειρές εδωλίων, μέρη της 7ης και της 8ης και τμήμα της ορχήστρας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαία ακίνητα μνημεία της πόλης και μαρτυρεί τη μεγάλη ακμή της πόλης κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα νεότερα χρόνια το θέατρο του Γυθείου έχει χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή παραστάσεων και εκδηλώσεων. Το αρχαίο θέατρο Γυθείου στη μετά τον κορωνοϊό εποχή θα αναζητήσει νέες χρήσεις συμβατές με τον χαρακτήρα και τη μορφή του ώστε και τις παιδευτικές αξίες του αρχαίου πνεύματος να μεταλαμπαδεύσει και σημαντικό πολιτισμικό πόρο για την πόλη να αποτελέσει. Κάποιο ζεστό βράδυ του Ιουνίου του 2019 δε, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος, το Ρωμαϊκό θέατρο του Γυθείου ζωντάνεψε με την παρουσία πλήθους θεατών και την εντυπωσιακή εμφάνιση μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στην παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ελένη». Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, τη συνδρομή του Δήμου Ανατολικής Μάνης αλλά και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου καθώς και άλλων φορέων, οι μαθητές και οι μαθήτριές του συνεργάστηκαν και ήρθαν σε επαφή με αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο και τελικά αφομοίωσαν όσα έμαθαν στο σχολείο (αφού η «Ελένη» διδάσκεται στη Γ΄ Γυμνασίου).

