ΠΑΝΟΡΑΜΑ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος το Κύπελλο Ηπείρων (CONTINENTAL CUP) που έγινε στην Οστράβα της Τσεχίας με τη συμμετοχή δύο αθλητών ή αθλητριών στα 36 αγωνίσματα από τις τέσσερις ηπείρους, καθώς είχαν ενωθεί σε μία η Ασία και η Ωκεανία ως ASIA-PACIFIC (Ειρηνικός). Στο πρόγραμμα και 37ο αγώνισμα ως μεικτή συμμετοχή (δύο αθλητές, δύο αθλήτριες) στη σκυταλοδρομία 4χ400 μ. (κατ’ έμπνευση, όπως και κάποιες άλλες, μάλλον τολμηρές, καινοτομίες του προέδρου της IAAF Σεμπάστιαν Κόε). Παρούσα και η Ελλάδα με δύο αθλήτριες και έναν αθλητή και ισάριθμα μετάλλια (δύο αργυρά και ένα χάλκινο) στα άλματα, ως ακόμη μία επιβεβαίωση ότι είναι ο ισχυρός βραχίονας του στίβου μας. Στεφανίδη, Τεντόγλου, Παπαχρήστου. Το διήμερο αυτό δεν το είδαν, έστω και ως αναμετάδοση τηλεοπτική, οι φίλοι του στίβου. Κάτι που έρχεται παραδόξως σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στιβική επάρκεια της ΕΡΤ.
ΠΟΛΛΑ και αξιόλογα τα όσα συνέβησαν στην καινοφανή αυτή διοργάνωση. Σε επίπεδο ηπείρων η Αμερική (ΗΠΑ και νησιά της Καραϊβικής ουσιαστικά) συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς, 262 (κλίμακα 1-8) έναντι 233 της Ευρώπης, 188 της Ασίας-Ειρηνικού και 142 της Αφρικής. Εάν υπήρχε πλήρης συμμετοχή της ρωσικής πλευράς πιθανότατα η διαφορά των δύο πρώτων θα ήταν μικρότερη, αλλά πάλι θα υπήρχε αμερικανική υπεροχή, με το 90% των μελών της να είναι εκπρόσωποι της Μαύρης Φυλής και τον ευρωπαϊκό πλουραλισμό όπου καταγράφεται αύξηση των συμμετοχών εβένινων αθλητών και αθλητριών.
ΑΞΟΝΑΣ στην τρίτη ήπειρο η Αυστραλία, με εικοσάδα συμμετοχών ενώ παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο Κίνα και Ιαπωνία. Αξιοσημείωτη η παρουσία, έστω και διστακτική, της Ινδίας (έξι συμμετοχές) ενώ εκπροσωπήθηκαν και άλλες δέκα χώρες από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν, μέχρι την Ταϊλάνδη και τη Νέα Ζηλανδία. Το φιλόδοξο Κατάρ έδωσε διαπιστευτήρια (τέσσερις αθλητές) που απέχουν πολύ από τον δυσθεώρητο στόχο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2019. Στην ασιατική συμμετοχή αξιοσημείωτη η παρουσία του Μπαχρέιν με τον ίδιο αριθμό όσο και η Κίνα (6)… Οσον αφορά την Αφρική η κατάσταση αμετάβλητη, με το ολιγοπώλιο Κένυας-Αιθιοπίας στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και τη διευρυμένη παρουσία της Νότιας Αφρικής.
ΦΥΣΙΚΑ από την προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να απουσιάζει και η συγκομιδή των μεταλλίων, και δη των χρυσών. Το 50% των πρώτων θέσεων κατέλαβαν αθλητές και αθλήτριες της Αμερικής (18 έναντι συνόλου 37)! Η Ευρώπη στην τελευταία θέση με μόλις 5 «πρωτιές» έναντι 8 της Αφρικής και 6 της Ασίας – Ειρηνικού.