Πάνω από €800 εκατ. οι ζημιές στη Θεσσαλία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Μία εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από τη χώρα οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές μετρούν τις πληγές τους. Τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών μόνο την πρώτη ημέρα των αυτοψιών στους δήμους που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν ελέγχους σε 3.326 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 281 βρέθηκαν χωρίς ζημιές.
Η Καρδίτσα δέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της κακοκαιρίας με τραγικό απολογισμό. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα πνίγηκαν στα ορμητικά νερά, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, με δεκάδες να έχουν καταρρεύσει, ενώ οχήματα βούλιαξαν στους τόνους λάσπης που δημιουργήθηκαν. Οι δορυφορικές απεικονίσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η πλημμυρισμένη έκταση, μόνο σε τμήμα του Νομού Καρδίτσας, εκτιμάται στα 155.800 στρέμματα, εκ των οποίων το 94,8% αφορά αγροτικές εκτάσεις.
«Εχουμε έναν συνδυασμό γεωδυναμικών φαινομένων που είχαν σαν έναυσμα την έντονη βροχόπτωση και σαν τέτοια καταστροφή πρέπει να τη δούμε όταν κληθούμε να αποκαταστήσουμε υποδομές και δίκτυα» σχολιάζει στο «Βήμα» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, η κατάκλιση του νερού μέσα στην πόλη της Καρδίτσας φτάνει το 80%, με αποτέλεσμα 400.000 στρέμματα αγροτικής γης να έχουν πλημμυρίσει. Στον Νομό Καρδίτσας αλλά και σε περιοχές των Φαρσάλων και των Τρικάλων περισσότερα από 5.000 κτίρια έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές, 18 γέφυρες καταστράφηκαν, ενώ περισσότερα από 100 μικρά γεφύρια «έπεσαν» αποκόπτοντας ακόμη και ολόκληρους οικισμούς.
Καταστροφές
και στις υποδομές
Πάνω από 150 εκατομύρια ευρώ είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές στη Θεσσαλίας, όπως μετέφερε στον Πρωθυπουργό που επισκέφθηκε την Καρδίτσα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς έχουν καταστραφεί δρόμοι, γέφυρες, αγροτική οδοποιία, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε δημόσια κτίρια από τις πλημμύρες.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα 300 εκατομμύρια ευρώ ζημιάς που έχει υποστεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από Αλμυρό, Φάρσαλα μέχρι Καρδίτσα, Σοφάδες, Παλαμά και Μουζάκι, Τρίκαλα και Φαρκαδόνα, όπως εκτιμήθηκε στη σύσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στα Φάρσαλα, τότε οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για ζημιά με τάξη μεγέθους πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για τις ζημιές στις επιχειρήσεις τα Επιμελητήρια κάνουν λόγο για 200 με 250 εκατ. ευρώ.
Η έλλειψη μέτρων «έπνιξε» Ασσο και Αγία Ευφημία
Οι κάτοικοι της Ασσου, στην Κεφαλλονιά, είδαν το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου τις περιουσίες τους να χάνονται κάτω από όγκους βράχων. Σε μικρό χρονικό διάστημα η οδός Ρύακος μετατράπηκε σε έναν ορμητικό χείμαρρο που συνεπήρε ό,τι βρήκε στο πέρασμά του. Το όνομα της οδού μαρτυρά και την αιτία του κακού, καθώς πριν από περίπου 50 χρόνια ο δρόμος χωροθετήθηκε πάνω σε ρέμα. Η απουσία έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια δεν κινητοποίησε αρχές και κατοίκους ώστε να λάβουν νέα αντιπλημμυρικά μέτρα στην περιοχή. Τώρα κάνουν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών. Από την πρώτη στιγμή στο νησί έφτασαν δυνάμεις του Στρατού που προσπαθούν, μεταξύ άλλων, να απομακρύνουν τους όγκους αυτούς, διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.
Η απουσία σοβαρών αντιπλημμυρικών μέτρων σε συνδυασμό με τον έντονο χαρακτήρα της κακοκαιρίας ευθύνονται και για την ολική καταστροφή της Αγίας Ευφημίας. «Η Αγία Ευφημία πλημμυρίζει κάθε χρόνο, όχι με την ίδια ένταση βέβαια, όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα. Βρήκα στα συρτάρια μια μελέτη του 2006 για την δημιουργία αγωγού» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, περιγράφοντας πως το χωριό λειτουργεί σαν μια τεράστια λεκάνη απορροής για τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό. «Ο χώρος διαφυγής είναι το χωριό της Αγίας Ευφημίας. Από πέρυσι φτιάξαμε κάποιες λεκάνες απορροής, αλλά με την ένταση του φαινομένου καταστράφηκαν. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε το 1/3 της ετήσιας βροχής που δέχεται το νησί» σημειώνει. Η έγκυρη ενημέρωση της πολιτείας συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες στο νησί, ωστόσο οι καταστροφές στις υποδομές είναι τεράστιες. Υπολογίζεται ότι μόνο το οδικό δίκτυο της Πυλάρου έχει υποστεί ζημιές της τάξεως του 60%-65%, με την αποκατάσταση συγκεκριμένων τμημάτων, όπου κυριολεκτικά ο δρόμος εξαφανίστηκε, να αποτελεί μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

