«Πάλι καλά που δεν είμαι Πάπας…»
Τζον Μάλκοβιτς
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
{ARX}Tην περίοδο που η συνάντηση αυτή με τον αμερικανό ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς και άλλους συντελεστές της σειράς «The New Pope» – ανάμεσά τους ο ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, ο βρετανός ηθοποιός Τζουντ Λο και ο ιταλός ηθοποιός Σίλβιο Ορλάντο – έγινε στα στούντιο της Τσινετσιτά στην Ρώμη, τα γυρίσματά της δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί. Αναπόφευκτα, όλοι τους μιλούσαν πολύ προσεκτικά για τη σειρά, μην μπορώντας οι ίδιοι να είναι απολύτως σίγουροι για το αποτέλεσμα που εδώ και λίγο καιρό βλέπουμε να μεταδίδεται από την Cosmote TV. Γνωρίζαμε βέβαια ότι σε γενικές γραμμές η νέα σειρά αρχίζει από εκεί που η προηγούμενη τελείωσε. Ο Λένι Μπελάρντο, ο ήρωας του Τζουντ Λο στο «The Young Pope», την προηγούμενη σειρά που πριν από λίγο καιρό μεταδιδόταν από το ΟΝΕ Channel (και σε λίγο καιρό θα φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ1), είναι τώρα βαριά άρρωστος και η κρισιμότητα της κατάστασής του (σε κώμα) οδηγεί το Βατικανό στην απόφαση της εκλογής ενός νέου Πάπα, ο οποίος έχει τη μορφή του Τζον Μάλκοβιτς. Βέβαια, ο παλιός Πάπας δεν είναι νεκρός. Αντιθέτως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συνέλθει από το κώμα, οπότε μπορούμε να υποψιαστούμε ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί διότι όπως είπε και ο Πάολο Σορεντίνο, «θα ήταν μια μάλλον παράλογη σπατάλη να πληρώνεις ένα κάρο λεφτά τον Τζουντ Λο μόνο και μόνο για να τον έχεις να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς…»{ARX}.
Παρ’ όλα αυτά, το «βάρος» της νέας σειράς πέφτει περισσότερο στον Τζον Μάλκοβιτς διότι είναι τοι νέο πρόσωπο. Στο «Young Pope» το κοινό γνώρισε έναν Πάπα νέο, φιλόδοξο, ανορθόδοξο στις μεθόδους και αρκετά επικίνδυνο. Σύμφωνα με τον Σορεντίνο, ο Πάπας στη δεύτερη σειρά είναι «πιο παραδοσιακός, κάπως παλαιών αρχών, αλλά συγχρόνως ένας άνθρωπος με μυστικά και σκελετούς στην ντουλάπα του – όπως αρμόζει σε ένα περιβάλλον όπως του Βατικανού». Πόσω δε μάλλον όταν τον υποδύεται ένας ηθοποιός σαν τον Τζον Μάλκοβιτς…
Ο Μάλκοβιτς, που την ημέρα αυτής της συνάντησης ήταν ο λιγότερο ορεξάτος όλων (μιλούσε σιγά, σχεδόν με κόπο), δήλωσε μεγάλος θαυμαστής της πρώτης σειράς και βασικός λόγος για αυτό ήταν «η περιέργεια για έναν κόσμο για τον οποίο δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα». Ο 66χρονος ηθοποιός (9.12.1953, Κρίστοφερ, Ιλινόις, ΗΠΑ) δεν είναι Καθολικός και όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ελάχιστη σχέση με τη θρησκεία έχει. «Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η απόφαση να γίνει κάποιος σαν εμένα Πάπας του Βατικανού είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί ποτέ στην Καθολικη Εκκλησία». Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο Μάλκοβιτς δεν βρίσκει τον κόσμο της Εκκλησίας συναρπαστικό. «Οι φιλοσοφίες, οι ιδεολογίες, η θεολογία, η Ιστορία, όλα αυτά είναι θέματα που απασχολούν πολύ κόσμο. Και όταν μάλιστα αυτά τα στοιχεία είναι ενταγμένα σε έναν χώρο όπως του Βατικανού, όπου οι εσωτερικοί μηχανισμοί ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, το ενδιαφέρον, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αυξάνεται πολύ περισσότερο».
Για τον ηθοποιό, μια καλογραμμένη ιστορία με φόντο το Βατικανό «μπορεί και να μην εξατμιστεί ποτέ. Για εμένα, όπως νομίζω και για τον Πάολο Σορεντίνο, αυτή η βουτιά μέσα στους μαιάνδρους του Βατικανού, είναι περισσότερο μια εξερεύνηση μέσα στο σκοτάδι, σαν να ανοίγω την πόρτα για να μπω σε ένα δωμάτιο όπου δεν ξέρω τι μπορεί να με περιμένει».
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Σορεντίνο ανέφερε ότι η δουλειά που έγινε και στις δύο σειρές, «χωρίς να είναι ακριβώς έρευνα, αποτελεί κάτι που ίσως θυμίζει την πραγματικότητα, διότι όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, το Βατικανό έχει τον τρόπο να διατηρεί πολύ καλά φυλαγμένα τα μυστικά του».
Τα συν και τα πλην της Ευρώπης
Επαγγελματίας ηθοποιός από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο δις υποψήφιος για Οσκαρ Τζον Γκάβιν Μάλκοβιτς (Β’ ρόλου για τις ταινίες «Μια θέση στην καρδιά» και «Δεύτερη ευκαιρία»), μετρά περισσότερες από 120 εμφανίσεις στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, μα και αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις καθώς η σκηνή παραμένει ο μεγάλος του έρωτας. Μαζί με τον Γκάρι Σινίζ, ο Μάλκοβιτς το 1976 ίδρυσε το Θέατρο Στέπενγουλφ στο Σικάγο και επτά χρόνια αργότερα, με την εμφάνισή του στο θεατρικό έργο του Σαμ Σέπαρντ «True West» στη Νέα Υόρκη, κέρδισε το βραβείο Ομπι. Η έναρξη της κινηματογραφικής καριέρας του συμπίπτει με τη θεατρική επιτυχία του στον ρόλο του γιου του Ντάστιν Χόφμαν στον «Θάνατο του εμποράκου».
Η φιλμογραφία αλλά και η θεατρογραφία του δείχνουν ότι ο Μάλκοβιτς προτιμά την Ευρώπη. Εχει δουλέψει στη Γηραιά Ηπειρο με τον Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα, τον Φόλκερ Σλέντορφ, τον Μικελάντζελο Αντονιόνι, την Τζέιν Κάμπιον, τον Ραούλ Ρουίζ, τη Λιλιάνα Καβάνι, τώρα με τον Πάολο Σορεντίνο. Αισθάνεται πιο οικεία στην Ευρώπη απ’ ό,τι στην Αμερική; «Νομίζω ότι αισθάνομαι το ίδιο άνετα εδώ όσο και στη χώρα μου» είπε. «Δυστυχώς η Ευρώπη δεν προσφέρει μόνο μουσεία και Τέχνη αλλά και πολύ Γκούφυ, χάμπουργκερ Μακ Ντόναλντ και ποπκόρν. Ορισμένες φορές μάλιστα, όλα αυτά τα βρίσκεις πιο άφθονα στην Ευρώπη απ’ ό,τι στην Αμερική. Είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν έχουν αποκλειστικώς εμπορικά κριτήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι εδώ οι συνθήκες είναι πιο εύκολες – απεναντίας, καθημερινά δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο Τέχνη».
Ο ηθοποιός επισκιάζει το σενάριο
Στην παρουσίαση του «The New Pope» στην Τσινεντσιτά, όπου λεπτομέρειες σχετικές με την ίδια την εξέλιξη της ιστορίας δεν μπορούσαν να ειπωθούν, ο Σορεντίνο επεσήμανε ότι «ακόμα και όταν έχεις ήδη το σενάριο γραμμένο και θέλεις να το ακολουθήσεις κατά γράμμα, αναπόφευκτα πολλά πράγματα θα αλλάξουν εφόσον έχεις στη διάθεσή σου δύο ηθοποιούς όπως ο Τζον Μάλκοβιτς και ο Τζουντ Λο». Και όντως, κάτι τέτοιο έγινε την ίδια εκείνη μέρα: στη μοναδική σκηνή των γυρισμάτων που η παραγωγή της σειράς επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν, ο Μάλκοβιτς και ο ισπανός ηθοποιός Χαβιέ Καμάρα (γνωστός και από τη συμμετοχή του σε ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ) περιφέρονταν σε μια αίθουσα και μιλούσαν συνωμοτικά. Ξαφνικά, ο Μάλκοβιτς (σκηνοθέτης ο ίδιος εξάλλου) σταμάτησε το γύρισμα και στράφηκε προς τον Σορεντίνο ζητώντας του να μιλήσουν. Πράγματι, ο Σορεντίνο τον πλησίασε, ο Μάλκοβιτς άρχισε να του μιλάει και μόλις ο διάλογός τους τελείωσε ο σκηνοθέτης άρχισε να δίνει νέες οδηγίες στο επιτελείο του.
Ενα παράξενο αλλά ενδιαφέρον στοιχείο της νέας σειράς είναι ότι οι Μάλκοβιτς και Λο δεν είχαν (μέχρι τότε) σκηνές στις οποίες να τους βλέπουμε να παίζουν μαζί. «Βρήκαν τον τρόπο να πουν την ιστορία με έναν τρόπο ώστε να μη χρειάζεται να βρισκόμαστε στο ίδιο πλάνο» είπε ο Μάλκοβιτς, «επομένως ο μόνος ανταγωνισμός μας λαμβάνει χώρα στην γκαρνταρόμπα. Οπως ο Καρλ Λάγκερφελντ είπε στον Βαλεντίνο»οι υπόλοιποι ας φάνε τα μούτρα τους»».

