• Αναζήτηση
 • Προτάσεις: Παιχνίδια και μάθηση

  Ιδέες για δώρα που εξοικειώνουν τα παιδιά με το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν αλλά και με το μέλλον στα πωλητήρια των μουσείων

  Με την προϋπόθεση ότι το παιδί δεν έχει προεξοφλήσει πως θα του κάνετε ένα δώρο της απόλυτα προσωπικής επιλογής του, τα πωλητήρια μουσείων, θεατρικών οργανισμών και ιδρυμάτων έχουν πολλές προτάσεις που θα το αιφνιδιάσουν και θα το ευχαριστήσουν. Για παράδειγμα, τα δώρα στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη εκπαιδεύουν, καλλιεργούν δεξιότητες και τη φαντασία και πάντα, μα πάντα, διαθέτουν υψηλή αισθητική. Εκτός από τις ξενόγλωσσες εκδόσεις που εξοικειώνουν τα παιδιά με τις τέχνες, μπορεί να βρει κανείς ξύλινα παζλ, ρετρό παιχνίδια χαρτοκοπτικής για κατασκευή τρένου ή για τη δημιουργία της πλήρους γκαρνταρόμπας μιας κούκλας με άρωμα δεκαετιών ’50-’70 αλλά και παλαιού τύπου τσίγκινα παιχνίδια (συγκεκριμένα στο Μουσείο Παιχνιδιών, Τρίτωνος 1), ξύλινα παιχνίδια με μαγνητικά τμήματα για να δημιουργούνται πρωτότυποι συνδυασμοί, ακόμα και παιχνίδια με ιστορίες για αυτοσχέδιες προβολές σινεμά στο σπίτι (στα πωλητήρια της Πειραιώς 138 και της Πινακοθήκης Γκίκα στην Κριεζώτου 3).

  Στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) η έμφαση δίνεται στην τέχνη και στην αρχαιότητα. Εξ ου και υπάρχει μια καλή ποικιλία βιβλίων για κατασκευές και ζωγραφική στα πρότυπα μεγάλων ζωγράφων της σύγχρονης τέχνης, παζλ με έργα του Αντι Γουόρχολ, παιδικά βιβλία για τις συλλογές του μουσείου και παιχνίδια που σχετίζονται με αυτές και κυρίως με τα κυκλαδικά ειδώλια. Μεταξύ άλλων ένα σετ με κεραμικές σφραγίδες και πλαστελίνη για να δημιουργήσουν σε μικροσκοπική κλίμακα, μικρά ειδώλια με πολύχρωμες μπογιές για να τα ζωγραφίσουν. Στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο) η έμφαση δίνεται στην επιστήμη της αρχαιότητας, καθώς στο πωλητήριο μπορεί να βρει κανείς από μίνι κιτ μυκηναϊκής ανασκαφής με όλα τα απαραίτητα σύνεργα για μια πρώτη επαφή με αυτή την επιστημονική εργασία, μέχρι επιτραπέζια παιχνίδια, όπως τα «Εννεάδα» και «Τριάς» που εφηύραν και έπαιζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Το πωλητήριο του Πλανηταρίου Αθηνών (λεωφόρος Συγγρού 397) εστιάζει στο παρόν της επιστήμης, οπότε περιλαμβάνει από μικρά ρομπότ προγραμματισμού, τηλεσκόπια και μικροσκόπια αλλά και παιχνίδια γνωριμίας με τον φυσικό κόσμο, όπως συμβαίνει με τη «δημιουργία χρωματιστών και αρωματικών κρυστάλλων σαν διαμάντια».

  Τέλος, στο νέο πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου (Θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48) διατίθενται μπλοκ ιχνογραφίας που έχουν εικονογραφηθεί με σχέδια σκηνογράφων (Γιώργος Βακαλό, Νίκος Στεφάνου, Αλέκος Φασιανός) από παραστάσεις του Αριστοφάνη αλλά και το σετ «Τρουφαλντίνο» με μπλουζάκια, ξυλομπογιές, μαγνητάκια, τετράδια με τα σχέδια του Κλεόβουλου Κλώνη για την παράσταση «Υπηρέτης δύο κυρίων» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

  Πολιτισμός
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk