ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Η πιο σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Καμία πανδημία, καμία δυσκολία ή δικαιολογία δεν υπάρχει για να μην προχωράμε απρόσκοπτα τις δράσεις μας στην κοινωνική πολιτική. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε αύξηση κατά 15% στην ετήσια χρηματοδότηση των σχολικών γευμάτων. Περισσότερα παιδιά σε περισσότερους δήμους και περισσότερα σχολεία. Ενα ουσιαστικό βοήθημα του κράτους στα παιδιά αλλά και τις οικογένειές τους. Η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι επιτακτική – ακόμα περισσότερο σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με έναν προϋπολογισμό που δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, μετά από δύο συνεχόμενες αυξήσεις, χρηματοδοτούμε τα σχολικά γεύματα με 85 εκατομμύρια ευρώ. Διευρύνουμε το πρόγραμμα επεκτείνοντάς το σε εκατοντάδες σχολεία 25 επιπλέον δήμων.
Η ισότιμη ανάπτυξη όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και το εισόδημα των οικογενειών τους, είναι για εμάς προτεραιότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωράμε σε σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλίσουμε την ενδεδειγμένη προσχολική αγωγή, την πρώιμη ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών, τη αποτελεσματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη δημιουργική απασχόληση εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου, την προστασία από την παιδική κακοποίηση, την αποϊδρυματοποίηση – εν τέλει την καθολική προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών της χώρας. Το πράττουμε με δράσεις σε κάθε στάδιο της παιδικής ηλικίας μέσα από προγράμματα, όπως τα σχολικά γεύματα, η αναμόρφωση του πλαισίου προσχολικής αγωγής, η ενίσχυση του συστήματος υιοθεσιών/αναδοχών. Δράσεις αμιγώς κρατικές αλλά και κοινές πρωτοβουλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως το «Child Guarantee» όπου καταφέραμε να είμαστε ένα από τα επτά κράτη μέλη που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή για την υλοποίησή του.
Δημιουργούμε τις βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παιδαγωγικής αναμόρφωσης και καταπολέμησης των ανισοτήτων σε 3 κύριους άξονες:
1. Οριζόντιας παιδαγωγικής αγωγής.
2. Πρώιμης διάγνωσης αναπτυξιακών διαταραχών.
3. Αποϊδρυματοποίησης.
Σχεδιάζουμε την παιδαγωγική αναμόρφωση των προγραμμάτων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ποτέ έως σήμερα δεν είχαν οριστεί οριζόντιες προδιαγραφές προγραμμάτων δραστηριοτήτων για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Βρισκόμαστε σήμερα στο παράδοξο η Πολιτεία να ορίζει προδιαγραφές κτιριολογικές ή στελέχωσης των σταθμών χωρίς όμως να διασφαλίζει τι κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της μέρας. Θέτουμε έτσι ποιοτικές προδιαγραφές διαπαιδαγώγησης, απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών (βρεφών και νηπίων έως 4 ετών) στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στόχος είναι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σταθμού, περιοχής και κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου, να λαμβάνουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους παροχές, γνώσεις και ερεθίσματα. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί και θα υποστηριχθεί η σωστή γνωστική, συναισθηματική και κινητική ανάπτυξή τους, κρίσιμη για το ενήλικο μέλλον τους και ουσιαστικός παράγοντας πρόληψης ανισοτήτων.
Ταυτόχρονα, θέτουμε ως προτεραιότητα την προληπτική δράση για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Αντιμετωπίζουμε τη χρόνια απουσία πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης σε ζητήματα που αφορούν σε μαθησιακές δυσκολίες αλλά και σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές και δημιουργούμε προϋποθέσεις για την έγκαιρη ανίχνευσή τους μέσα στους ίδιους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επενδύουμε στη διαμόρφωση συνεργασίας, επαγγελματικής αλληλεπίδρασης και βέβαια ενημέρωσης μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών, αναπτυξιολόγων και ειδικών ψυχικής υγείας.
Τέλος, η ενίσχυση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο αποϊδρυματοποίησης και εν τέλει παροχής ίσως ευκαιριών σε παιδιά που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος. Εχουμε πλέον ένα νέο, Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών που εξασφαλίζει ότι κάθε παιδί που διαμένει σε δομή θα βρει την κατάλληλη για αυτό οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, και ενισχύοντας τον σχεδόν άγνωστο για τη χώρα μας θεσμό της αναδοχής ξεκινούμε για πρώτη φορά στο τέλος Μαΐου να δίνουμε οριζόντια και ψηφιακά σε όλους τους ανάδοχους γονείς μηνιαία οικονομική ενίσχυση από 300 έως 1.000 ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν στα έξοδα του νέου μέλους της οικογένειάς τους. Ενα ακόμα μέτρο που στοχεύει στην πλήρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών από τις δομές της χώρας μας.
Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να λάβουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους γνώσεις και τα ερεθίσματα ως κρίσιμο υπόβαθρο για τη μετέπειτα εξέλιξή τους ως μαθήτριες και μαθητές, ως επαγγελματίες αλλά και ως μέλη της κοινωνίας. Εντάσσουμε όλες τις δράσεις αυτές στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης της Πρόνοιας στην Ελλάδα ώστε να καταστεί ένας ενεργητικός μηχανισμός ενδυνάμωσης, δημιουργίας ευκαιριών με θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για την πορεία των παιδιών στο μέλλον.
Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

