Στις 8 Δεκεμβρίου 2015, 21 παιδιά διαφόρων ηλικιών, αλλά όχι μεγαλύτερα των 19 ετών, κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ορεγκον μήνυση εναντίον της χώρας τους, του προέδρου καθώς και άλλων αξιωματούχων. Τα παιδιά ζητούσαν από το δικαστήριο να αναγκάσει τους κατηγορουμένους να λάβουν μέτρα για τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, έτσι ώστε αυτά να είναι στα αποδεκτά όρια το 2100. Επικαλούμενα συγκεκριμένες τροπολογίες του αμερικανικού Συντάγματος, υποστήριζαν ότι το κλίμα της χώρας τους είχε επιπτώσεις στη ζωή, στην ελευθερία και στην περιουσία τους. Με άλλα λόγια, τα παιδιά ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι το κλίμα που θα τους παραδοθεί θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν.
Και είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν: ένας εννιάχρονος που ζει σε ένα νησί του Ατλαντικού νότια του ακρωτηρίου Κανάβεραλ ξέρει πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, μέχρι αυτός να γίνει 40 ετών το λιώσιμο των πάγων θα έχει εξαφανίσει την παραλία των παιδικών του χρόνων. Και ένας 17χρονος κάτοικος Αλάσκας είναι αρκετά μεγάλος για να έχει παρατηρήσει ότι οι χειμώνες που λατρεύει αργούν να έλθουν. Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, ο νεαρός που άρχιζε να κάνει σκι από τον Αύγουστο τώρα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο. Και όπως λέει, δεν αντέχει στην ιδέα τα δικά του παιδιά να μη ζήσουν ποτέ αυτά που έζησε ο ίδιος και όλοι οι πρόγονοί του αν επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν περαιτέρω αύξηση των θερμοκρασιών και συνεχές λιώσιμο των πάγων.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το αντίθετο, η μήνυση των παιδιών δεν απορρίφθηκε. Ωστόσο, εφέσεις και νομικά κωλύματα δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της δίκης, η οποία πήρε ακόμη μία αναβολή στις 8 Νοεμβρίου 2018. Οποια και αν είναι η έκβαση αυτής της υπόθεσης πάντως, το μήνυμα είναι σαφές: τα παιδιά διεκδικούν το αύριο που τους αξίζει. Και καλά κάνουν!
Και στη χώρα μας τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα σχετικά με το περιβάλλον, όπως βεβαιώνουν οι παιδαγωγοί. Αλλά οι προσπάθειές μας να αντιληφθούν τη δύναμή τους και τον καίριο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν σύντομα θα πρέπει να είναι συνεχείς. Με χαρά πληροφορήθηκα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλου εκπαιδευτικού προγράμματος, διάρκειας τριών ετών (2019-20-21), βασισμένου στις έρευνες της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας». Δηλαδή η συστηματική επιστημονική δουλειά της ΕΜΕΚΑ γίνεται βάση για τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα για τα οποία το Μουσείο Γουλανδρή φημίζεται, πράγμα που αποδεικνύεται από την αθρόα συρροή στο νεοκλασικό της Κηφισιάς σχολείων και μεμονωμένων μαθητών. Μέσα από τέτοια προγράμματα οι σημερινοί μαθητές γίνονται υπεύθυνοι πολίτες. Πολίτες που συνειδητοποιούν ότι για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής πρέπει ο καθένας από εμάς να δράσει τώρα!