Κεραμέως Νίκη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Παιδεία – Γράμματα και Τύπος

Εναν αιώνα πριν, στις 6 Φεβρουαρίου του 1922, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερον Βήμα». Μιας εφημερίδας που έμελλε να γίνει ιστορική, και η πορεία της να συνυφανθεί με εκείνη της χώρας.

Στα εκατό χρόνια της ζωής του, «Το Βήμα» έχει αποτελέσει Βήμα Ιδεών, Βήμα Ιστορίας, Βήμα Πολιτισμού, Βήμα Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και Βήμα Παιδείας.

Στις σελίδες του έχουν φιλοξενηθεί οι απόψεις εγχώριων αλλά και παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικοτήτων – ακαδημαϊκών, ιστορικών, καλλιτεχνών, συγγραφέων – που με τις θέσεις τους έχουν προκαλέσει τον διάλογο, την αμφισβήτηση, την αναζήτηση, με λίγα λόγια όλη τη διαδικασία που συμβάλλει στην παραγωγή ουσιαστικής Γνώσης αλλά και Παιδείας, αυτής που κάνει τον κόσμο μας να προχωρά και να εξελίσσεται. Μία αφορμή για γόνιμες πνευματικές αναζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών αλλά και της δημόσιας σφαίρας.

Ο έντυπος Τύπος, τα περιοδικά και οι εφημερίδες, είχε πάντοτε μία σχέση αλληλεπίδρασης με την Παιδεία. Ο Τύπος προήγαγε και εξακολουθεί να προάγει την Παιδεία αλλά και το επίπεδο της εκπαίδευσης αντανακλάται στα πάσης φύσεως κείμενα που δημοσιεύονται

Ο έντυπος Τύπος, τα περιοδικά και οι εφημερίδες, είχε πάντοτε μία σχέση αλληλεπίδρασης με την Παιδεία. Ο Τύπος προήγαγε και εξακολουθεί να προάγει την Παιδεία αλλά και το επίπεδο της εκπαίδευσης αντανακλάται στα πάσης φύσεως κείμενα που δημοσιεύονται. Πέρα από τη φιλοξενία υψηλού επιπέδου κειμένων, η εκπαίδευση αξιοποιεί ρεπορτάζ ή άρθρα εφημερίδων στα σχολικά εγχειρίδια ή σε πάσης φύσεως διαδικασίες αξιολόγησης μαθητών ως κείμενα βάσης και προβληματισμού, αντικείμενα μελέτης της Γλώσσας, ένα έναυσμα για έρευνα και κριτική σκέψη, συστατικά απαραίτητα για την προαγωγή της Παιδείας.

Επιπλέον, μαζί με τα φύλλα των εφημερίδων, διατίθενται συχνά λογοτεχνικά, ιστορικά και κάθε είδους βιβλία, τα οποία ενισχύουν τη φιλαναγνωσία και καθιστούν το βιβλίο πιο προσιτό σε όλους.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο Τύπος, στην ιδεώδη του μορφή, ίσως είναι και «προστάτης» της Παιδείας. Μέσω του πλουραλισμού των απόψεων που φιλοξενεί, αποτελεί ασπίδα προστασίας εναντίον ενός φαινομένου-πολέμιου της Παιδείας και των Γραμμάτων, εναντίον των fake news.

Η στενή και ουσιαστική σχέση μεταξύ του Τύπου και Παιδείας είναι αδιαμφισβήτητη. Μία σχέση που κατορθώνει να επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, χάρη στο έμψυχο υλικό της, τους ανθρώπους του πνεύματος που στελεχώνουν και τα δύο μέρη αυτή της σχέσης. Εύχομαι στο «Βήμα» να συνεχίσει την πορεία του στον δημοσιογραφικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό δημόσιο χώρο, με εγκυρότητα, υπευθυνότητα και πνευματικό πλούτο.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ