«Παγώνουν» εισφορές και χρέη μέχρι τον Απρίλιο
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος της ύφεσης – Προβλέπει επανεκκίνηση της οικονομίας με επενδύσεις και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης το δεύτερο τρίμηνο του 2021
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 έχει αποφασίσει να αναλάβει η κυβέρνηση διαβλέποντας ότι η κρίση στην οικονομία θα διατηρηθεί ολόκληρο τον χειμώνα. Το βασικό μέτρο είναι η αναστολή πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προχωρούν στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και του νέου προϋπολογισμού με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με επενδύσεις και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Μέτρα ανακούφισης
Το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους και τα μέτρα εξόδου από αυτή τη μεγάλη κρίση θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν από τώρα το κλίμα για τα μέτρα ανακούφισης από τον κορωνοϊό και τα μόνιμα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που είναι δύο ξεχωριστά κεφάλαια. Ηδη έχουν δημιουργηθεί τεράστιες προσδοκίες, αλλά το κυριότερο είναι ότι δημιουργείται «κουλτούρα» μετάθεσης πληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο όσο γίνεται αργότερα
Παρατάσεις
Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Επίσης, προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου της προθεσμίας αναστολής είσπραξης για τις δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων.
Το μέτρο ασφαλώς θα ισχύσει για τους πληγέντες (επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους) από τον κορωνοϊό, και προφανώς θα συμπαρασύρει κι όλους όσοι βρεθούν το επόμενο διάστημα σε δυσκολία πληρωμών καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν από τη νέα ρύθμιση (ούτως ή άλλως ισχύει η δυνατότητα πληρωμής της κάθε οφειλής σε 12 δόσεις).
Δύο ταχύτητες
Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ναι μεν εκπέμπουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι «η κυβέρνηση είναι δίπλα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις», διευρύνουν όμως τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και, το κυριότερο, χωρίζουν τους φορολογουμένους σε δύο ταχύτητες. Συγκεκριμένα:
1. Στα 1,9 εκατομμύρια αποδεδειγμένα πληγέντες (επαγγελματίες και εργαζομένους) που είτε έκλεισαν τα καταστήματά τους είτε είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους, ή τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, οι οποίοι σύμφωνα με τις εξαγγελίες δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώσουν.
2. Σε όσους εργάζονται κανονικά, δεν έχουν απώλειες εισοδημάτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μέσα στις προθεσμίες που αρχίζουν να τρέχουν από αύριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα νέο σύστημα «εθελοντικής μείωσης με κίνητρα» στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους, ενώ ήδη έχει θεσμοθετήσει τον συμψηφισμό μέρους των απωλειών με οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Δηλώσεις
Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στα κανάλια ήταν ξεκάθαρος. Είπε:
l Θα υπάρξει παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών.
l Εντός του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν ενισχύσεις ενός δισ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου που είχαν απώλειες τζίρου και τον Αύγουστο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής (τρίτος κύκλος).
l Στο τέλος Αυγούστου λήγει η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων. Yπάρχουν σενάρια για επέκταση του μέτρου αλλά με όρους και τη σύμφωνη γνώμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών.
Ποιοι φόροι θα μειωθούν το 2021
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η μείωση μετατίθεται για τα εισοδήματα του 2021, που σημαίνει ότι θα φανεί στο ταμείο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών το 2022. Για το 2021 επίσης αναμένεται να εξαγγελθεί μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς και μείωση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

