Παγιδευμένη στο στάτους της αναδυόμενης χώρας

Παγιδευμένη στο στάτους της αναδυόμενης χώρας | tovima.gr

Μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός ινδού φοιτητή που σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμού στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας, η αντιπολίτευση στην Ινδία ζητούσε μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Δημόσια και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν το έχει πράξει. Αντίθετα, η χώρα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα όμως, σε μια σαφή υιοθέτηση πολιτικής ίσων αποστάσεων, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα τόνισε τη σπουδαιότητα να γίνονται σεβαστές η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των εθνών.  

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Ινδίας έχουν σφυρηλατηθεί από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, με την πρώτη να έχει επί μακρόν στηρίξει την Ινδία σε κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Επίσης, μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Ινδίας είναι ρωσικό, η Μόσχα μοιράζεται στρατιωτική τεχνογνωσία με το Νέο Δελχί, ενώ η συνεργασία τους επεκτείνεται δυναμικά στην ενέργεια, στην έρευνα και στο εμπόριο.  

Η στενή διμερής σχέση εξηγεί εν μέρει την απροθυμία Μόντι να ταχθεί απερίφραστα κατά της αναθεωρητικής πολιτικής του ρώσου προέδρου. Βλέποντας ωστόσο τη μεγάλη εικόνα πιο προσεκτικά, η Ινδία μπορεί να είναι μια παγκόσμια δύναμη και μάλιστα στο γεωπολιτικό επίκεντρο του 21ου αιώνα, αλλά βρίσκεται ακόμα παγιδευμένη στο στάτους της αναδυόμενης χώρας. Γεγονός που σημαίνει ότι είτε δεν τολμά είτε δεν επιθυμεί να αναλάβει ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk